Do první třídy až od 7 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Do první třídy až od 7 let!

Radost z první aktovky má stále více dětí až v sedmi letech.
Radost z první aktovky má stále více dětí až v sedmi letech. (pro AHA!: ČTK – Dan KRZYWOŇ)

ČR – Děti už v šesti letech vědí, co znamená slovo sex, ale neumějí pořádně mluvit! Ve svém věku jsou stále méně připraveny přestoupit z mateřské školky do první třídy.

Děti už v šesti letech vědí, co znamená slovo sex, ale neumějí pořádně mluvit! Ve svém věku jsou stále méně připraveny přestoupit z mateřské školky do první třídy. „Rodiče na ně nemají čas, stále častěji nechávají své potomky trávit celé dny u televize nebo počítačů. Pokud se přístup rodičů k dětem nezmění, měly by začít chodit do školy až od sedmi let,“ tvrdí psycholožka Janina Krocková.

Počet žádostí o odklad školní docházky dětí se každým rokem rapidně zvyšuje. Ještě před pěti lety musel být nástup do první třídy posunut v průměru pěti procentům dětí, letos už číslo dosahuje téměř dvaceti procent. To znamená, že každé páté dítě, které přijde k zápisu, je tak nevyzrálé, že by školu nezvládlo…

„Děti jsou na vstup do školy stále méně připraveny. Rodiče na ně mají méně času, málo s nimi mluví a neřeší včas problémy s vadami řeči,“ uvádí Zdeněk Ludvík z odboru školství Krajského úřadu Vysočina.
A důvod je jediný! „Je to stále konzumnější způsob života,“ dodává Ludvík s tím, že rodiče, a dokonce už ani babičky dětem nečtou a nepovídají si s nimi, ale raději jim jen pustí nějaký film nebo počítač. „Sice neumějí mluvit, ale mají dokonalý přehled o lidské lásce a slova jako sex jim problém nedělají,“ dodáváKrocková. Podobný názor zastávají také sociologové. Podle nich jsou děti často nevyzrálé, především psychicky a sociálně. V budoucnu tak prý u nás nezbude nic jiného než kopírovat model některých západních států. „Ve Švýcarsku chodí děti do základní školy až od sedmi let,“ říká sociolog Daniel Hanzl.

Pro posunutí věku k nástupu do první třídy jsou i učitelé. „Pokud nejsou děti připraveny nastoupit do školy, je rozumné počkat. Během roku se jim podaří svoje vrstevníky dohnat,“ radí zástupce ředitele Základní školy Demlova v Jihlavě Zdeněk Nosek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.