Dojemný příběh veverčáka Zrzečka - Schoulený spinká v »mámině« dlani! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dojemný příběh veverčáka Zrzečka - Schoulený spinká v »mámině« dlani!

Hezky se najíst, stočit se do klubíčka do teplounké dlaně a nechat spánek, aby pomalu přišel. Zrzeček si užívá svůj ráj. Brzy ho ale čeká bolestné loučení, které nejpíš opláče i jeho anděl strážný – zooložka Zdeňka Jeřáb
Hezky se najíst, stočit se do klubíčka do teplounké dlaně a nechat spánek, aby pomalu přišel. Zrzeček si užívá svůj ráj. Brzy ho ale čeká bolestné loučení, které nejpíš opláče i jeho anděl strážný – zooložka Zdeňka Jeřáb (pro Aha! – Jana Myslivečková)

DĚČÍN – Štěstí v neštěstí měl veverčí kluk. V Děčíně totiž vypadl z hnízda a bez mámy a pomoci ho čekala jistá smrt. Vystrašeného a pomláceného ho na cestě náhodou našla zooložka Zdeňka Jeřábková. Začala mu říkat Zrzeček a na několik týdnů mu nahradila pravou veverčí mámu. Zpočátku se malý veverčák od ní nehnul. Spokojeně se nosil v její kapse a čekal na mlíčko.

Štěstí v neštěstí měl veverčí kluk. V Děčíně totiž vypadl z hnízda a bez mámy a pomoci ho čekala jistá smrt. Vystrašeného a pomláceného ho na cestě náhodou našla zooložka Zdeňka Jeřábková. Začala mu říkat Zrzeček a na několik týdnů mu nahradila pravou veverčí mámu. Zpočátku se malý veverčák od ní nehnul. Spokojeně se nosil v její kapse a čekal na mlíčko.

Veverčák plný blech

„Když jsem ho našla, měl pomlácený čumáček, tekla mu z něj krev,“ vzpomíná zooložka. Veverčímu miminku dala napít, ošeřila ho a zjistila, že si naštěstí nic nezlomil. Boj musela také svést s »bleším cirkusem«, který na sobě mrňous jako správná veverka měl.

Požehnání úřadů

Pak požádala úřady o výjimku ze zákona na ochranu přírody a krajiny. Veverka je totiž u nás chráněná, a tak bez povolení by mohl dobrý skutek zachránkyni přijít na mnohatisícovou pokutu. Dál už pomoci opuštěnému tvorečkovi nic nebránilo.

Mlíčko jako od mámy

Nahradit veverčí mámu ale není žádná legrace. V prvních dnech šlo o pravidelný přísun mléka, a tedy několik probdělých nocí. „Zpočátku každé tři hodiny dostával mléko Tatra, napůl ředěné vodou. Kvůli zranění nemohl sát, a tak jsem ho krmila ze stříkačky,“ líčí paní Jeřábková. Později mu nejvíc zachutnaly piškoty namočené v mléce.

Místo hraček šiška

Protože se ale veverčí kluk má vrátit zpátky do přírody, musí ho náhradní máma naučit samostatně jíst i oříšky a další stravu a trénovat s ním pohyb, aby uměl skákat po stromech a měl dostatečně silné svaly. Zrzeček teď právě odhaluje tajemství šišek. „Občas mu nějakou dám, aby si vybral semínka. To se mu daří docela dobře, ale ještě moc nepochopil, že jsou k jídlu,“ popisuje Jeřábková kulinářské krůčky svého svěřence.

Schovávačka v sedačce

Veverčí kluk překonal ještě jedno trápení. Zřejmě následkem zranění mu rostly křivě zoubky. „Veterinář mu je musel zaštípnout. Znovu mu ale dorostou,“ objasňuje zooložka. Teď už Zrzeček trénuje běhání po větvích. „Větvičky dostává do klece. Skákat ho nechám občas i po bytě a venku, dál od lidí ho dávám na menší stromy,“ říká jeho zachránkyně. Veverčák dělá velké pokroky, a tak se v nejbližších dnech vrátí zpět do přírody. Zatím se však nejraději schovává doma do sedačky a honí se s dlouhosrstým jezevčíkem.

Více fotografií zaleznete v tištěném vydání Nědělního Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.