Pozor, aby vaše dovolená neskončila ve vězení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pozor, aby vaše dovolená neskončila ve vězení

 (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Všichni se už těšíme na dovolenou u moře. Stačí ale málo, a místo užívání si pláží a slunce můžeme absolvovat nedobrovolnou exkurzi do místní cely předběžného zadržení. Na co si dát za hranicemi pozor?

Všichni se už těšíme na dovolenou u moře. Stačí ale málo, a místo užívání si pláží a slunce můžeme absolvovat nedobrovolnou exkurzi do místní cely předběžného zadržení. Na co si dát za hranicemi pozor?

  1. Fotografování
    Foto na památku? Dejte si pozor především u vojenských objektů v Keni, Polsku a Řecku. Ani na letištích, nádražích a u elektráren raději foťák nevytahujte.
  2. Držení zbraně
    Dovoz zbraní je zakázán např. v Nizozemí, Švédsku (i plynové pistole) a Keni (tady si dejte pozor i na dětské hračky připomínající zbraně).
  3. Drogy
    V Thajsku můžete za držení drog dostat i doživotí, v Singapuru až trest smrti. V dalších zemích (Maledivy, Indonésie, Egypt, Brazílie...) vás »jen« na pěkně dlouho ubytují za mřížemi.
  4. Opalování bez plavek
    Nahá těla neradi vidí v mnoha zemích. V některých ale můžete za nudismus skončit i za mřížemi – v Keni, Malajsii (vězení až 3 roky!), Thajsku, Jihoafrické republice či některých muslimských zemích. Také v USA existují velmi přísná pravidla – i malé holčičky musí nosit vrchní díl plavek.
  5. Ochrana fauny a flóry
    Chcete si z dovolené přivézt coby suvenýr živého tvora či rostlinu? Raději na to zapomeňte! V řadě zemí vás za to strčí za mříže – třeba v JAR až na 10 let.
  6. Suvenýry
    I kvůli bezvýznamnému a legálně zakoupenému suvenýru (obrázek, soška,...) můžete mít zkaženou dovolenou. V mnohých státech je vývoz »kulturního a přírodního dědictví« zakázán. Velké trable byste mohli mít v Řecku, Egyptě a Turecku (vězení až na 10 let). V Rusku je zakázán vývoz všech předmětů pocházejících z období před rokem 1945.
  7. Doprava
    Před cestou si zjistěte maximální povolené rychlosti a povolené promile alkoholu v zemích, kterými budete byť jen projíždět. V USA můžete ve vězení skončit i za projetí červené na semaforu. Pokud vás zastaví silniční kontrola, raději nevystupujte – policista by to mohl brát jako ohrožení a mohl by použít sebeobranná opatření. Zůstaňte sedět ve voze a obě ruce položte tak, aby na ně policista viděl. Pokud si chcete něco vyndat z kapsy nebo tašky, oznamte mu předem, co chcete udělat, aby si nemyslel, že saháte třeba po pistoli.
  8. Sex
    Na nevěru zapomeňte! Zničení manželství by vás mohlo přijít draho v Egyptě, Maroku i na Filipínách. Homosexualita je trestná v zemích, jako je Keňa, Maroko, Jamajka či Maledivy. V Malajsii za ni můžete dostat až 20 let a k tomu ještě řádnou porci ran bambusovou holí. Hlavně v islámských zemích by si heterosexuální i homosexuální páry měly odpustit něžnosti na veřejnosti.
  9. Ochrana mravnosti mládeže
    V USA a Brazílii je zakázáno fotit i děti doma ve vaně nebo v plavkách na pláži. V některých státech (i v USA) je trestný sex s osobou mladší 18 let. Jinde je tato hranice 16 roků.
  10. Jiné zvláštnost
    V Keni a Thajsku se velmi tvrdě trestá znehodnocení bankovek a mincí.
    V USA nesmíte v žádném případě pracovat bez pracovního povolení.
    V Řecku neberte do auta nikoho cizího – mohli byste být obviněni z nelegálního převozu.
    V Norsku by se rybáři měli důkladně informovat o místních podmínkách – někde je zakázáno lovit v blízkosti sádek.
    Na pomezí Polska a Ruska (kolem Kaliningradu) si dejte pozor na nechtěné překročení zelené hraniční čáry.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.