Takhle tovypadá... Když gorilátko honí mlsná | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Takhle tovypadá... Když gorilátko honí mlsná

Gorilí mláďátko Tatu si rádo pochutnává na šťavnatých lístečcích.
Gorilí mláďátko Tatu si rádo pochutnává na šťavnatých lístečcích. (pro Aha! – Tereza Mrhálková)

„Podívej na ty svaly. Ten ale musí sníst masa,“ poučuje otec asi sedmiletého chlapečka u výběhu goril v pražské zoo. Hošík kulí oči na dvousetkilového Richarda. Táta je ovšem na obrovském omylu. Gorily jsou sice těžké váhy, jejich jídelníček ale spíše odpovídá stravě útlých modelek. Uspokojí je zelí, mrkev, celer, petržel, kapusta, ledový či hlávkový salát, nebo třeba červená řepa. A co si dá maličký gorilí kluk Tatu, když ho honí mlsná?

Kolik toho denně zbaští?
Denně celá skupina čtyř dospělých a dvou mláďat spotřebuje 6,5 kg ovoce, 15 kg zeleniny a asi 1 kg granulí.
Každý, kromě Tatu, dostane 1,5 litru džusu.

Po ovoci se tloustne!
„Gorily jsou výhradně vegetariáni, i když v přírodě mohou ochutnat i termity či mravence,“ objasňuje vrchní ošetřovatel pražské gorilí rodinky Marek Ždánský. Kaloričtější ovoce si dopřávají s mírou. „Po ovoci tloustnou, a proto ho dostávají méně. Zeleninu ale mají moc rády. Nejvíc milují saláty,“ říká Ždánský.

Samec uzurpátor
Největším problémem při gorilím hodování je Richard. „Má skvělou povahu a je výborný otec, na jídlo je ale hrozný uzurpátor. Proto musíme dávat do expozice vše v malých kouscích, aby to neposbíral všechno sám. Samice ho respektují a nedovolily by si mu něco vzít,“ vysvětluje ošetřovatel. Hledání malých kousků dobrot je pro gorily navíc velká zábava.

Snídaně z ruky do ruky
Ošetřovatelé mají ještě jednu fintu, aby z gorilí hostiny neodešel nikdo hladový. „Každá z goril má svoje mřížové dveře, kde je s námi přímo v kontaktu. Snídani tak dostávají z ruky do ruky,“ dodává ošetřovatel.

Největší hostinu za několik let si užívala gorilí rodinka koncem května, kdy její nejmladší člen Tatu slavil první narozeniny. Marek Ždánský totiž nechal přímo z Afriky přivézt dvě větve banánů. Mezi oblíbené lahůdky patří i čerstvé větve, většinou vrby a ovocné stromy. Chutná jim i samotná kůra. „Je to náš největší problém, protože hodně stromů je stříkaných. Navíc mají nejraději listí, a toho je v zimě nedostatek,“ říká Ždánský.

Když opice mlsají
Když gorilky honí mlsná, dopřeje jim ošetřovatel občas nízkotučný bílý jogurt. „Dostanou ho buď v kelímku, nebo lžičkou. Richard spíše lžičkou, aby ho jedl pomalu. Jinak by ho do sebe vyklopil na ex a hned by běžel k holkám a všechno jim vzal. Bílý jogurt gorilám z hlediska výživy moc nedá, ale ani jim neublíží. Je to spíše trénink. Kdyby jim bylo opravdu špatně, tak do něj můžeme dát léky,“ objasňuje ošetřovatel.

Stejně, jako lidé chroupou brambůrky, gorily si pochutnávají na zeleninových granulích s vitaminy. „Dostanou je většinou do kelímků. Když dojedí, kelímek vrátí. Nikdy ho na svém území neodhodí,“ popisuje pořádkumilovnost opic Ždánský.

Na zapití láhev džusu
Gorily sice mají v expozici pítka s vodou, ale pořádný lok něčeho chutnějšího je nadchne víc. Jednou denně, většinou ráno, dostávají v pet láhvi džus ředěný s vodou nebo neslazený ovocný čaj. Někdy jim do něj ošetřovatelé přidávají vitaminy a jeli potřeba, i léky. Nejraději mají multivitamin.

Vybíravé gorily

  • Richard
    V jídle nemá brzdu. Nad hostinou končí jeho pověstná tolerance vůči rodině. Nikdo si netroufne sáhnout mu do »talíře«. Labužnicky umí jíst i jogurt z kávové lžičky. Nesnáší chřest.
  • Moja
    V poslední době s jídlem zlobí. „Když jí nechutná, prostrčí ruku mříží a hodí mi to na hlavu. Nedávno to bylo rajče ve vysoké zralosti, takže jsem se mohl jít sprchovat. Dostala půst. Odpoledne už ráda čekala na svačinu,“ říká Ždánský.
  • Kijivu
    Je vybíravá. Miluje mrkev. Když jí ošetřovatel podá nejdříve celer, petržel apod., vrátí mu to. „Každý den jim podáváme zeleninu v jiném pořadí. Ostatním to nevadí, u ní můžu sedět půl hodiny, než si to milostpaní přebere. Občas udělám výjimku a nechám ji prosadit si svou,“ líčí Ždánský.
  • Tatu
    Hlavní stravou je pro něj stále mateřské mléko, a tak se s ostatními o jídlo nehádá. Ochutnávání ostatních dobrot je pro něj spíše velkým dobrodružstvím. Rád žužlá mrkev a nadchly ho banány.
  • Kamba a Shinda
    Jsou vždy spokojené, při jídle pokaždé mručí blahem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.