Překvapivé zjištění lékařů: Kouření otců může za rakovinu dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Překvapivé zjištění lékařů: Kouření otců může za rakovinu dětí!

Tomášek Borl (6) z Loun onemocněl akutní myeloidní leukemií ve 4,5 letech. Přihlásila se obyčejnou bolestí nožiček. Absolvoval drastické chemoterapie a ozařování...
Tomášek Borl (6) z Loun onemocněl akutní myeloidní leukemií ve 4,5 letech. Přihlásila se obyčejnou bolestí nožiček. Absolvoval drastické chemoterapie a ozařování...

PRAHA – Kouření otce škodí nenarozenému dítěti mnohem víc, než kouření matky! Odborné studie, v nichž onkologové, genetici a pediatři zkoumali vliv kouření matky během těhotenství na rozvoj rakoviny u jejího dítěte, přišly s poněkud překvapivým zjištěním.


Riziko rakoviny u dětí výrazně zvyšuje kouření otce ještě před početím!

Naopak kouření matky riziko zhoubného onemocnění u dítěte takřka nezvyšuje. „Jde o nová data, ani kouření matky ale v žádném případě není bez rizika. Matkám kuřačkám se zase rodí děti s nižší porodní váhou, které mají v novorozeneckém věku větší riziko různých zdravotních problémů a komplikací,“ uvádí porodník Pavel Mráz.

Kliknutím zvětšeteRakovina u dětí je velmi smutné téma, které vzbuzuje řadu otázek. Zhoubné nádory u dětí sice nejsou naštěstí tak časté jako u dospělých, ale bohužel se proti nim téměř nedá bojovat prevencí. Příčiny způsobující rakovinu u dětí jsou navíc z velké části neznámé. Malé procento dětských nádorů může být způsobeno vrozenými genetickými mutacemi. Mezi rizikové faktory, které na dítě působí zvnějšku, patří např. ionizující záření (radioaktivita). Naopak spolehlivě byl vyloučen vliv ultrazvukového vyšetření v těhotenství.

Kliknutím zvětšeteNejčastější druhy rakoviny u dětí

1. leukemie – zhoubné onemocnění krve. Tvoří třetinu všech nádorů u dětí.
2. nádory mozku a míchy, u dívek gynekologické nádory
3. nádor ledvin, tzv. Wilmsův tumor
4. zhoubné nádory kostí


Autor: (frr)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.