Jak správně mrazit potraviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jak správně mrazit potraviny

Mrazák má už 90 % českých domácností…
Mrazák má už 90 % českých domácností…

PRAHA – Ceny potravin rostou a domácí mrazáky teď v létě jedou naplno. Co vše ale mohu zmrazit? A jak dlouho zmrazené potraviny vydrží? Tady jsou nejdůležitější otázky a odpovědi o mražení potravin.


1) Co se děje s potravinami v mrazáku?
Je zastaveno bujení mikroorganismů, které při běžné teplotě po určité době způsobí zkažení potravin. Optimální teplota pro mražení potravin: -18 oC.

2) Co vše mohu zmrazit?
Maso, ryby, pečivo, ovoce, hotová jídla. U mléčných produktů záleží na obsahu tuku. Smetana a máslo se dají zmrazit bez problémů. Nízkotučné mléko může být po rozmrazení znehodnocené.
U zeleniny platí: Pokud ji předem blanšírujete, tzn. krátce předvaříte ve vodě, udrží v sobě více vitaminů.

3) Co by nemělo přijít do mrazáku?
Potraviny s vysokým podílem vody – vinné hrozny, listový salát, jablka vcelku, čerstvá rajská jablíčka… Omáčky a saláty obsahující vejce či majonézu. Ale i jogurt, celer, ředkvičky, česnek, cibule, brambory, syrové mleté maso, slanina…

4) Mohu dát do mrazáku vejce?
Ne. Vařená nebo smažená vejce získají konzistenci pryže. Syrová vejce se zase srazí – jedinou možností je předtím oddělit bílky a žloutky a přidat do nich trochu soli či cukru.

5) Kdy se můžou zmražené potraviny zkazit?
Ryby v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce. Chléb a mléčné výrobky do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců. Vepřové maso nejdéle 8 měsíců, telecí a hovězí 12 měsíců.

6) Prodlužuje zmrazení datum trvanlivosti?
Ano. Důležité je mrazit ve vzduchotěsných obalech. Pak nemají bakterie šanci.

7) Ztrácejí časem zmrazené potraviny živiny?
Částečně. Minerály jako hořčík (v chlebu) či vápník (v mléce) zůstávají. Obsah vitaminu C se ale při -18 oC za půl roku sníží o 40 % (je hlavně v jahodách, brokolici a paprice). Obsah vitaminu B1 (např. ve vepřovém mase, hrášku) klesne za půl roku asi o 20 %. Obsah vitaminu B6 (kuřecí, rýže, kukuřice) klesne asi o 8 procent. Pokud jsou ale potraviny uloženy při -30 oC a více, zachovají si stálý obsah vitaminů!

8) Jak moc mrazí můj mrazák?
Napovědí hvězdičky na mrazáku:
1 hvězdička: -6 oC
2 hvězdičky: -12 oC
3 hvězdičky: -18 oC
4 hvězdičky: -24 až do -27 °C

9) V čem mám mrazit potraviny nejlépe?
V sáčcích, alobalu, umělohmotných dózách, v mrazuvzdorném skle. Fólie a sáčky se pak musejí vyhodit. Umělohmotné dózy a sklenice je třeba před opětovným použitím umýt. Čerstvé plody (maliny, jahody,...) i jednotlivé kousky zeleniny je vhodné odděleně předmrazit na tácku, pak se neslepí.

10) Ztrácejí potraviny zmrazením chuť?
Testy tvrdí, že ne. Ale každý, kdo někdy jedl čerstvé jahody, ví, že prostě chutnají jinak než ty rozmražené.

11) Na co si dát pozor při rozmrazování?
Především aby nepokračovalo množení mikroorganismů. Proto by měla zelenina přijít do hrnce mražená. Navíc – zmražená mrkev a spol. se překvapivě uvaří o třetinu rychleji! Ovoce by mělo rozmrzat při pokojové teplotě nebo v mikrovlnce. Pečivo v troubě. Ryby a maso přikryté v ledničce. Důležité! Vodu z rozmrzlého masa vylijte, hrozí salmonela!

12) Co mohu po rozmrznutí znovu zmrazit?
Platí to samé, co při mražení čerstvých potravin. Musí to dobře vypadat, chutnat a vonět! Nikdy ale znovu nezmrazujte rozmražené maso nebo drůbež!

13) Co mám dělat, dojde-li k výpadku elektřiny?
Doporučuje se mrazák neotvírat. Pokud je totiž mrazák zcela naplněn, potraviny zůstanou čerstvé po dobu 2 až 4 dnů.

Kliknutím zvětšetePokus: Horká voda mrzne rychleji!

Potřebujete co nejrychleji vyrobit kostky ledu? Nalijte do výrobníku ledu horkou vodu! Překvapivě totiž mrzne rychleji než studená!


Autor: (muf)
Foto Aha! – Josef Mašek, Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.