Lidi jako roboti. Dostaneme čipy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lidi jako roboti. Dostaneme čipy!

Zatím budeme »očipovaní« jen pomocí karty, brzy se ale dočkáme čipu rovnou do těla, ramene nebo zápěstí.
Zatím budeme »očipovaní« jen pomocí karty, brzy se ale dočkáme čipu rovnou do těla, ramene nebo zápěstí.

PRAHA – Místo občanky, cestovního pasu či tramvajenky dostane každý z nás pod kůži počítačový čip! Ano, stejně jako musí být označení čtyřnozí miláčci čipem nebo tetováním, tak jednou.


Nahradí občanku, cestovní pas i tramvajenku

PRAHA – Místo občanky, cestovního pasu či tramvajenky dostane každý z nás pod kůži počítačový čip! Ano, stejně jako musí být označení čtyřnozí miláčci čipem nebo tetováním, tak jednou bude mít každý z nás za krkem nebo na zápěstí »chytrý plíšek« velký jako rýžové zrnko. V něm budou informace o zdravotním stavu, osobní údaje a může sloužit i jako heslo do počítačů. A nejedná se o dalekou budoucnost. Mezi prvními »očipovanými« budou obyvatelé Prahy!

Zatím tuto novinku využilo několik pacientů v Americe. Čip obsahuje identifikační číslo, s jehož pomocí lze na počítači zjistit během několika sekund všechny zdravotní údaje člověka. Čip si nechávají implantovat nejen nemocní, ale i významné osobnosti. Pokud by je někdo unesl, díky čipu je policie může najít.
Nyní se očipovat chystá své občany hlavní město! Zatím ale bude »ukrytý« v kartě. Jak se liší od toho »amerického«? „Čipy na Univerzální kartě Pražana budou dokonce dva. Jeden kontaktní, který umožní vstup do počítačových systémů, a druhý bezkontaktní, kde budou uloženy osobní informace o majiteli,“ vysvětlil Ivan Seyček, šéf odboru informatiky. Pohyb člověka budou čipy snímat jen v několikacentimetrovém dosahu čteček, které jsou například u zaměstnaneckých karet. Každého teď asi napadne: „A nemůže mě pak někdo na dálku neustále sledovat, co právě dělám?“ Experti tvrdí: „Pokud s sebou nosíte zapnutý mobil, pak jste na tom hůř. Ten lze totiž zaměřit mnohem snáz...“Novinka bude město stát 165 milionů korun. „V říjnu bude vydáno prvních 50 000 karet studentům a řidičům na Praze 1, kteří karty vyzkouší při placení parkování,“ dodává Seyček. Pak se karta uplatní jako tramvajenka a v budoucnosti bude moci vytlačit občanky a třeba i platební karty. Záměr ale kritizují někteří opoziční zastupitelé. „Projekt je drahý, připadá mi nepřipravený a nejsem si jistá, zda o karty budou mít Pražané skutečně zájem,“ uvedla Markéta Reedová z Evropských demokratů. Univerzální karty by všichni Pražané měli vlastnit do roku 2010.
Podobně »očipovaní« budou od poloviny roku i občané Liberce. Karty jim budou sloužit jako tramvajenky. Podobný systém platí už v Plzni.

Ve světě je už čipování běžné

● V roce 2001 začala americká firma s výrobou mikročipů s názvem »číselný anděl«, které se zavádějí do ramena. Čip může o svém nositeli uchovávat nejrůznější informace a prostřednictvím vojenských satelitů GPS se může s čipem spojit centrální počítač.
● Ve světě je očipováno dva tisíce lidí. Čipy mají umístěny do zápěstí, aby bylo možné čtení pod »čtečkou«.


Autor: Jitka EISENHAMMEROVÁ
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.