Prof. PhDr. Petr Weiss: Vdané Češky? Každá druhá připouští nevěru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Prof. PhDr. Petr Weiss: Vdané Češky? Každá druhá připouští nevěru!

Ženy jsou nevěrné časteji, než se předpokládalo.
Ženy jsou nevěrné časteji, než se předpokládalo. (profimedia.cz, ČTK, Foto pro Aha! – Ivan Dostál)

PRAHA – Polovina vdaných Češek přiznala, že byly nebo jsou svému manželovi nevěrné! „V českých reprezentativních průzkumech sexuálního chování připouští nevěru téměř polovina vdaných žen,“ potvrzuje přední český sexuolog prof. Petr Weiss. Dosud se přitom uvádělo, že záletní jsou výrazněji chlapi a ženy jsou monogamní, tedy svému partneru věrné…

Vědci při svých úvahách vycházeli především z rozdílného počtu spermií a vajíček. „Zatímco spermiemi lze celoživotně plýtvat, protože v každé ejakulaci jich má muž několik desítek milionů, ženy si musí svých přibližně čtyři sta vajíček vyprodukovaných za život chránit pro nejkvalitnějšího uchazeče,“ vysvětluje sexuolog prof. Petr Weiss, proč se odborníci domnívali, že ženy jsou věrnější.

V moderním manželství se ale velmi zřetelně ukazuje, že ani ženy nejsou přirozeně monogamní. „Největší nebezpečí, pokud nepočítáme pohlavně přenosné choroby, je celoživotní investice do cizích genů. Podle různých výzkumů 4 až 30 procent dětí má jiného biologického otce, než je manžel matky,“ popisuje prof. Weiss.

Věrnost jednomu partnerovi nedodržuje ani většina savců na zeměkouli. A stejně jako zvířata na tom byli i naši předci. „Z 1154 lidských společenství, popsaných historicky či kulturně antropologicky, bylo téměř tisíc, tedy 87 procent, polygamních,“ dodává prof. Weiss. Zálety v manželství nejsou tedy nic tak neobvyklého…

  • Polygamie (mnohomanželství)
    Soužití muže či ženy s více partnery.
  • Monogamie
    Celoživotní sexuální oddanost jednomu partnerovi.

Kdy nevěru odpustíme?
Muži – odpustí spíše partnerce, která byla nevěrná citově. Za mnohem větší zradu považují sex. Sexuálně nevěrné partnerce odpouští jen velmi těžko.
Ženy – na rozdíl od mužů jsou partnerovou nevěrou zneklidněny až tehdy, když má dopad na život jako takový, na rodinné finance, bydlení, postavení ve společnosti.

Věrná si nejsouani zvířata

PRAHA – Monogamie je velmi vzácná i mezi zvířaty. „Objevuje se pouze tam, kde je z hlediska reprodukce výhodnější starat se o mláďata společně,“ uvádí prof. Weiss.

Ze 4000 druhů savců vytváří trvalé páry pouhé 3 %, tedy jen několik desítek druhů. Jde o pár druhů netopýrů, lišky, opice kosmany, několik druhů myší a krys, obří jihoamerickou vydru, severského bobra, několik druhů tuleňů a dva druhy malých afrických antilop.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.