Kouzelné rostliny - Mají tajemnou moc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kouzelné rostliny - Mají tajemnou moc

 (: ara)

LONDÝN – Žasnete nad tím, co příroda provádí a proč? My vás necháme nahlédnout pod závoj tajemství některých rostlin, které mají pozoruhodnou moc.

Cesmína
Cesmína, která patří mezi stálezelené keře, má ostré trny, ale jen u spodních listů! Jsou tam proto, aby odstrašily divoká zvířata, která by jinak hodovala na jemnějších lístcích v horní části rostliny. Mladé výhonky cesmíny totiž velice chutnají králíkům.

Cibule
Cibule je naprosto běžnou součástí našeho jídelníčku. Málokdo ale ví, že působí proti rakovině! Účinný antioxidant kvercetin, který se vyskytuje zejména ve žluté a červené cibuli, působí proti rakovině, a dokonce zrychluje spalování tuků!

Rebarbora
Máme po ní »chlupaté« zuby! Rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové. Ta se uvolňuje, když se při vaření či pečení poruší struktura buněk. Uvolněná kyselina reaguje se slinami obsahujícími vápník a v důsledku toho se na zubech vytváří povlak.

Chilli papričky
Pálí, aby neshnily! Obsahují chemickou látku kapsaicin, který dráždí nervová zakončení, což vyvolává stejně bolestivou reakci jako kousnutí tarantule. Tato pálivost je obranný mechanismus papriček proti hnilobě. Pozor, abyste si omylem nesáhli do oka!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Borůvky
Snižují cholesterol! Jsou plné vitaminů, antioxidantů a látek, které dokážou snižovat hladinu cholesterolu v krvi, prospívají močovým cestám a přinášejí úlevu při zánětech močového měchýře. Také se věří, že pomáhají zpomalit stárnutí a vylepší váš milostný život.

Šeřík
Umí předpovídat počasí! Když květy šeříku zůstanou zavřené déle, než je obvyklé, dá se očekávat pěkné počasí. Pokud se rychle otevřou, brzy bude pršet. Jestliže šeříkové kvítky rychle povadnou a odkvetou, dá se čekat parné léto. Pokud rozkvétají zvolna, přijde deštivé období.

Pampeliška
Pokud zapomenete hodinky, dá se použít místo nich! Když fouknete do odkvetlé pampelišky, zjistíte, kolik je. Během horkého dne se totiž ze semínek pampelišky odpařuje vlhkost a ona se uvolňují. Čím víc jich tedy při fouknutí odletí, tím více je hodin.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

A tohle víte?

  • Proč se nemá spát v pokoji s květinami?
    Přes den rostliny a květiny přijímají ze vzduchu oxid uhličitý a vydechují kyslík. V noci se však tento proces obrací a váš pokoj se plní oxidem uhličitým. Hlavně nikdy nespěte v místnosti s kytičkou konvalinek. Obsahují totiž látky, které dráždí žaludek a způsobují nepravidelnost srdečního rytmu.
  • Proč se mají semínka sít podle fází Měsíce?
    Měsíc ovlivňuje příliv a odliv moře a stejně prý ovlivňuje i pohyb vody v půdě a rostlinách. Proto mají zahradníci sít hrášek a fazole, když Měsíc ubývá, aby si semínka mohla v půdě před klíčením chvíli odpočinout. Když Měsíc roste, jeho zářivější světlo posiluje v jarních plodinách zelenou barvu. Za úplňku prý sílí okurky, křen, pórek, ředkvičky, lilie, šafrán i tuřín (podobný řepě).
  • Které rostliny by měly zůstat venku?
    Nedoporučuje se pěstovat v domě hloh, forzitie a sněženky. O těch se dokonce traduje, že aby prorostly zmrzlou zemí, využívají k tomu sil ďábla.
  • Která květina je nejdražší na světě?
    Pravděpodobně hyacint »Půlnoční tajemství«, který se představil světu v březnu 2005. Britská semenářská firma ze Suffolku zakoupila od nizozemského dodavatele pouhé tři cibule v přepočtu za závratnou částku 4,65 milionu Kč (1,55 milionu Kč za kus). Tato exkluzivní květina má přírodně černé květy.
  • Kde se bere modrá barva na džíny?
    Modré barvivo indigo, používané k barvení džínoviny, původně pochází z rostliny modřil barvířský. Tu pěstovali už staří Egypťané, Řekové a Římané. Tímto bezkonkurenčním barvivem začal Levi Strauss, legendární výrobce modrých džínsů, barvit kalhoty, které jsou módním hitem až do dnešních dnů. V současnosti se však »levisky« i jiné džínsy barví indigem umělým.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.