Které zvíře je nejlínější? Lenochod to není! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Které zvíře je nejlínější? Lenochod to není!

Lenochod líně jen vypadá.
Lenochod líně jen vypadá.

LONDÝN – Lenochodi ve skutečnosti vůbec nejsou líní a pštrosi zase nestrkají hlavu do písku, chtějí-li uniknout před blížícím se nebezpečím. Jsou to jen mýty, které o zvířatech vytvořili lidé. Jak je to tedy doopravdy?


Nejčastější mýty o zvířatech

Lenochodi jsou nejlínější zvířata

Pravda: Lenochodi spí v zajetí 16 hodin denně, ve volné přírodě ale jen 8 až 9 hodin. Třeba taková krajta spí 18 až 23 hodin denně.

Když se pštros bojí, strčí hlavu do písku

Pravda: Pštrosi na nebezpečí reagují mnohem lépe. Cítí-li se ohroženi, umějí běžet rychlostí až 65 km/h! A jak fáma vznikla? Pštrosi polykají písek, aby rozmělnili jídlo v žaludku, což znamená, že musejí položit hlavu na chvíli do písku, aby ho nabrali.

Sloni mají tlustou kůži, nic proto necítí

Pravda: Dva a půl centimetru se možná zdá dost, ale sloní kůže je mimořádně citlivá – když slona bodne hmyz, krvácí.

Piraně umějí vmžiku zabít člověka

Pravda: „Mé piraně jsou velmi hladové. Během 30 sekund dokážou člověka ohlodat na kost,“ tvrdí zloduch Stavro Blofeld z bondovky Žiješ jenom dvakrát. Kdyby Bond věděl, že piraně mají jen malé ostré zoubky, jimiž vás maximálně štípnou, asi by se mu vysmál do obličeje.

Vlci v noci vyjí na měsíc

Pravda: Ano, vlci obracejí hlavu k obloze, když vyjí, ale s měsícem to má pramálo společného. Vlci vyjí, aby si ohraničili revír před vetřelci.

Velbloud si nosí v hrbu zásobu vody

Pravda: Velbloudí hrb je ve skutečnosti naplněn tukem. Hlavní zdroj vody má velbloud ve svém krevním řečišti. Krevní buňky velbloudů mají oválný tvar, což jim umožňuje absorbovat až 150 litrů vody.

Kočky mají nejraději mléko

Pravda: Vůbec to tak není. Chybí jim totiž enzym pro jeho správné trávení. Mnoha kočkám tak mléko způsobí průjem. Daleko více milují smetanu, tu umějí i strávit.

Krávy si lehají, když má začít pršet

Pravda: Krávy si lehají nejčastěji, když přežvykují už dříve rozkousanou trávu. Miliardář Bill Gates se jednou ptal kamaráda z vesnice, který byl o rčení přesvědčen, co se stane, když půlka krav stojí a půlka leží. „Bude přeháňka,“ dostal odpověď.

Psí rok rovná se sedmi letům člověka

Pravda: Průměrná délka psího života činí 12,8 let – podle tohoto rčení by se tak lidé museli v průměru dožívat 89,6 let.

Netopýři jsou naprosto slepí

Pravda: Mají malá očička, která jim usnadňují orientaci v temných jeskyních. Ale používají zrak i k orientaci na delší vzdálenosti během dne, a někteří dokonce dokážou rozpoznat ultrafialové záření.

Myši ze všeho nejvíc milují sýr

Pravda: Myši sýr nesnášejí, nepohrdnou ale čokoládou či rohlíkem.

Červená barva dráždí býky

Pravda: Žádný dobytek nerozpoznává červenou barvu. Není to nutné, neživí se totiž jahodami nebo třešněmi. Ani třepotání rudé mulety býka nedráždí. V toreadorovi prostě vidí jiného býka, proto tak zdivočí.


Autor: (šum)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.