Jedno medvídě možná zůstane! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jedno medvídě možná zůstane!

Medvědí dvojčata se stala miláčky Česka. Zanedlouho už je ale v Brně vídat nebudeme. Škoda.
Medvědí dvojčata se stala miláčky Česka. Zanedlouho už je ale v Brně vídat nebudeme. Škoda.

V polovině týdne rozrušila Česko zpráva, že miláčci brněnské zoo, dva malí lední medvídci, s největší pravděpodobností na konci roku zmizí za hranice. Jedná se téměř o stoprocentní jistotu.


Jiří Vítek, provozní zoolog a ochránce brněnských dvojčat

Mladí medvědi totiž musejí odejít dříve, než dospějí a než by se mezi nimi a jejich otcem rozpoutala krvavá válka o vedoucí postavení ve skupině. Aha! sleduje život medvědích mláďat od jejich prvních krůčků a stále se zajímá, jaký bude další život roztomilých chundeláčů. Také proto se reportéři Aha! vypravili do brněnské zoo za mužem, který má k medvědím klukům velice blízko. Kliknutím zvětšeteProvozní zoolog Jiří Vítek totiž sleduje medvíďata od narození, stará se společně s chovateli o úspěšný odchov a bude také dohlížet, aby se dvojčata dostala do dobrých rukou…

O novém domově medvídků budete teprve jednat. Přesto, kolik je zahrad, které lední medvědy chovají, a mohly by tedy kluky přijmout?
„Ve světě jsou to stovky. V Evropě jich je kolem pětadvaceti. Hovoříme ovšem o Evropě od Košic na západ, protože dál už nejsou zoo členy Mezinárodní asociace evropských a světových zahrad. Kliknutím zvětšeteMohou odejít i do zámoří.“

Je šance, že by zůstali v republice?
„U nás lední medvědy chováme jen my a Praha. Je tedy teoretická šance, že by se mohl jeden samec umístit v Praze, pokud by tam o něj měli zájem. Je ale mladý a dokud nedosáhne pohlavní dospělosti, nelze ho použít do chovu. Takže je to skutečně jen hypotéza.“

Kliknutím zvětšetePřichází do úvahy pouze jejich výměna za jiné zvíře či skupinu, nebo je může zoo i prodat?
„Zoologické zahrady jsou vázány kodexem, který je zavazuje k tomu, že se zvířaty neobchodují. Prodej nepřichází do úvahy, natož soukromníkovi. Neumím si ani představit soukromníka, který by měl podmínky k jejich chovu.“

V cirkusu tedy neskončí?
„Lední medvědi v cirkusech bývají. Například matka Knuta (populární lední medvěd z berlínské zoo – pozn. redakce) je cirkusovou medvědicí, Kliknutím zvětšeteale našim medvíďatům tohle rozhodně nehrozí.“

Co bude pro výběr nového domova dvojčat rozhodující?
„Hlavním kritériem bude zkušenost s chovem ledních medvědů. Máme zájem, aby se dále zařadili do chovu a nestali se jen expozičními zvířaty. Důležitý bude také charakter a rozsah prostor, ve kterých by měli žít.“

Říká se, že zvířata nemáme polidšťovat. Nicméně jako zoolog jste se na jejich narození připravoval, sledujete jejich vývoj. Jak se vám daří zachovat si odstup?
„Vztah k nim samozřejmě mám už jen proto, že jsme je od narození monitorovali. To znamená že jsem je ve dne v noci, v práci i doma sledoval na kamerovém záznamu. Kliknutím zvětšeteČlověk má o ně obavy. Jsou to svým způsobem takové chlupaté děti.“

Jak je vám z toho, že brzy budou muset odejít?
„Nemám z toho pocit špatný, ani dobrý. Vím, že je to nezbytnost a je v jejich prospěch.“

Od pondělí budou moci lidé na internetu vybírat z navržených jmen pro medvíďata. Kdyby to bylo na vás, jak by se měli jmenovat?
„Konkrétně jsem nad tím nepřemýšlel, ale snažil bych se, aby ta jména měla zvuk, aby odpovídala eleganci té šelmy. Lední medvěd je aristokracie mezi velkými šelmami. Kliknutím zvětšeteLíbilo by se mi jméno blízké prostředí, odkud pochází. Volil bych z jazyka národů, které obývají stejné území jako oni, tj. ruského – Sibiř, Arktida, Čukotka. Navíc nevíme, kam se dostanou, a pro některé země může být české jméno těžko vyslovitelné.“

Sledujeme medvíďata od narození!

19. 11. 2007
Kliknutím zvětšeteSamce ledního medvěda Umca přestěhovali ošetřovatelé v brněnské zoo do bývalé expozice medvědů syrských. Samice Cora tím získala větší klid před očekávaným příchodem potomka.
23. 11. 2007
Překvapení: Cora porodila dvě mláďata! Čtyřiadvacet hodin denně sledují dvě kamery dění v doupěti, kde se matka o potomky stará. Pokud by její péče polevila, medvíďata by chovatelé přemístili do inkubátoru a odchovávali je uměle.
28. 11. 2007
Bohaté hlasové projevy mláďat, které spolu s obrazem přenášejí infračervené kamery z porodního boxu, dosvědčují, že dva lední medvědi se stále dožadují přísunu potravy, a že se tedy vyvíjejí správně.
03. 12. 2007
S určitými přestávkami byly celou dobu slyšet hlasy mláďat, která se domáhala dalšího přísunu mléka - matka jim v tom vždy spolehlivě vyhověla.Kliknutím zvětšete
17. 12. 2007
Medvíďata už je možno zahlédnout o něco častěji, ale samice je stále drží na své hrudi. Jedno z mláďat se dokonce vydalo na krátkou procházku, ale matka ho hned zahnala zpět k sobě.
10. 01. 2008
Medvíďata se stále častěji vydávají na samostatné procházky po doupěti. Samice nadále žije ze zásob tuku, které si na svém těle vytvořila před porodem. Nikdo ji nekrmí.
11. 03. 2008
Cora poprvé ukázala světu své potomky. V přírodě by medvědice s mláďaty zůstala ještě asi dva měsíce v doupěti. Cora si však vycházky do venkovního výběhu doslova vybušila na ocelové dveře od expozice. Ihned zamířila do bazénu.
03. 04. 2008
Uhlídat dvojčata dá medvědici pořádnou fušku. Nedávno menší z jejích potomků nečekaně spadl do jezírka. Máma ho v mžiku zachránila. Když si chce Cora odpočinout, Kliknutím zvětšetenažene prcky do bezpečné otevřené ubikace a lehne si do dveří, aby nikam neprchli.
06. 04. 2008
Jedno z mláďat se pokusilo o vlastní podvodní produkci. Hlavou napřed, po vzoru mámy, se potopilo pod hladinu. Teprve po chvilce se vynořilo na stejném místě a hrabalo se ven z vody. Jeho výkon podpořila mámina asistence při zdolávání břehu.
14. 04. 2008
Překvapení! V pondělí 14. dubna se mláďata podrobila prvnímu povinnému očkování a veterinář zjistil, že se nejedná o pár, ale že oba medvědi jsou kluci!


Autor: SAŠA VETKOVSKÁ
Foto Aha! – Petr Novotný, Igor Zehl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.