A rostou hříbky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

A rostou hříbky!

Smrž
Smrž

PRAHA – Houbaři se radují. Díky deštivému počasí rostou nejen jarní houby, ale dokonce i hřiby, které běžně nacházíme až o prázdninových měsících.

Houbaři se radují. Díky deštivému počasí rostou nejen jarní houby, ale dokonce i hřiby, které běžně nacházíme až o prázdninových měsících.

Znalci hub dobře vědí, že vyrážet za úlovky se vyplatí už na jaře. Lesy a zvláště jejich okraje jsou plné smržů, ucháčů, májovek a podtrnek. Letos se však mohou radovat ještě víc. Deštivé počasí totiž pomáhá k růstu nejen jarním druhům hub, ale i hřibům, které v lesích nacházíme zejména v létě a na podzim.
„Z hřibovitých hub se už místy objevuje kozák březový nebo hřib kovář. Dokonce se již objevil i hřib dubový, který většinou roste až později,“ říká Miroslav Smotlacha, jednatel České mykologické společnosti. Houbaři podle něj ohlásili i nález velkých pýchavek, což je výtečná jedlá houba, které báječně chutná obalená a smažená jako řízek.

Houbám prospívá především vláha, o tu se letošní počasí stará vydatně. Co houby poněkud potrápilo, byly včerejší ranní teploty, které se na některých místech České republiky dostaly hluboko pod bod mrazu. „Chladnější počasí posledních dní mohlo růst hub pozastavit,“ uvedl Smotlacha. Lidé, kteří se chystají do lesa, se ale podle uznávaného mykologa nemusejí bát, že by přišli s prázdnou. Hub v lesích je dost. „Vypadá to, že houbařská sezona bude letos asi dobrá,“ uzavřel optimisticky Smotlacha.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.