Nástrahy super výhodných akcí! 3 odstrašující případy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nástrahy super výhodných akcí! 3 odstrašující případy

Velkým písmem uvedená cena bez DPH a miniaturním písmem cena s DPH – to je častý trik obchodníků.
Velkým písmem uvedená cena bez DPH a miniaturním písmem cena s DPH – to je častý trik obchodníků. (Profimedia.cz, ČTK)

To, co na první pohled vypadá jako super výhodná nabídka, nemusí vždy znamenat, že uděláme dobře, když si zboží bezhlavě poběžíme koupit. Naletět můžeme velice snadno!

Zejména ty nejatraktivnější nabídky mívají celou řadu skrytých háčků. Prozradíme vám drsné triky prodejců a přímo ukážeme, na co si dát pozor! Jako příklad jsme si vzali několik akcí, se kterými se v současné době můžete v Česku setkat! U všech nicméně platí, že pokud si prostudujete detailně podmínky akce, neměli by prodávající mít možnost vás tahat za nos!

Příklad první: Výhodné půjčky peněz

Pozor na podvodné inzeráty s nabídkou na půjčku peněz, se kterými se setkáváme dnes a denně. Své zkušenosti s tím má například Petr Mareš z Prahy. „Ozval jsem se na inzerát ohledně půjčky. Smlouvu jsem podepisoval s nějakým člověkem v baru. Dost spěchal, takže jsem ani nějak nestíhal přečíst si pořádně smlouvu. Zaplatil jsem poplatek 4800 korun. Pak jsem zjistil, že jsem při prvním sjednávání této půjčky volal několikrát na velmi draze zpoplatněné telefonní linky, u některých to bylo až 45 korun za minutu! A to nemluvím o úrocích, které navíc přeplatím,“ zpytuje své svědomí Petr.

Jaká je skutečnost? Drahé telefonáty jsou jen jedním z triků, kteří poskytovatelé půjček praktikují. V drtivé většině také ze zákazníků navíc vytáhnou nesmyslně vysoký poplatek za prostředkování, což je nevhodné, když si uvědomíme, kolik zaplatíme na úrocích. Nejčastějším trikem je, že poskytovatelé půjček uvádějí úrok za měsíc (nebo dokonce týden), a ne za rok, jak to dělají banky. V konečném součtu pak váš úrok za rok nemusejí být avizovaná tři procenta, ale třeba 36 procent ročně!

Příklad druhý:Notebook s internetem za pár korun

Rychlý internet a notebook za necelé čtyři tisíce korun včetně PC karty! To je lákadlo, kterému jen málokdo odolá. Běžně totiž notebook stojí minimálně 11 tisíc korun, PC karta (zařízení umožňující bezdrátové připojení k internetu) další tři tisíce, připojení k internetu dalších pár stoveček. Je to tedy tak výhodné?

Jaká je skutečnost? Na letáku nás na první pohled upoutá velkými písmeny napsaná nízká cena za notebook. Miniaturními písmenky, které na letáku téměř nejsou vidět, jsou pak uvedeny další, velmi důležité informace. Například to, že musíme podepsat smlouvu na dva roky, přičemž každý měsíc budeme platit 1188 korun. Sečteno, podtrženo, za dva roky zaplatíme 28 512 Kč! Za tyhle peníze bychom si přitom mohli koupit ty notebooky dva!

Příklad třetí:Podvodníci na internetu

V současné době je velice módní nakupovat přes internet, kde je k mání v podstatě všechno, na co si vzpomene. I zde na nás číhá řada nebezpečných lákadel, a velice snadno se tak můžeme spálit. Zde je jeden z příkladů: „Objednal jsem si přes internet notebook v celkové výši 21 000 Kč. V internetovém obchodě byla uvedena dodací lhůta 3 až 5 dní. Jako způsob jsem zvolil splátky s jednou bankou. Po schválení půjčky jsem podepsal nezbytné smlouvy ke splátkám. Avšak týden po mé objednávce se dodací lhůta notebooku změnila na zboží je dočasně nedostupné. Po mém dotazu na prodejně, kdy bude zboží doručeno, mi řekli, že sami neví, že jej nemá ani jejich dodavatel a nabídli mi jiný notebook za vyšší cenu, což jsem odmítl. Další možností bylo počkat až dodavatel notebook dodá, přičemž mi nemohli říci dodací lhůtu,“ popisuje jeden z mnoha příkladů Tomáš Bajer z Brna. A jak se tedy můžeme bránit?

Jaká je skutečnost?„Pokud vám nebude notebook dodán v dohodnuté lhůtě, má každý právo od smlouvy odstoupit. Dodavatel je povinen o odstoupení informovat i firmu zajišťující splátkový prodej,“ radí sdružení obrany spotřebitelů. Takže, nedejte na ujišťování nesolidní prodejců a postupujte nekompromisně!

Další oblíbené triky prodejců
  • Velkým písmem je označena cena bez DPH, jen malinkým písmem pak cena s DPH. Drtivá většina kupujících pochopitelně daň z přidané hodnoty ale platit musí. K tomuto »optickému triku« velice často přistupují internetové obchody.
  • U ceny je nenápadně uvedeno například: »Platí při zakoupení tří stejných výrobků«. Kdo by si chtěl ale kupovat třeba troje stejné džíny?
  • U výrobku je původní cena škrtnutá a pod ní je velkým písmem uvedena cena po slevě. Cena, která je uvedená jako po slevě, je často cenou, za které byste zboží koupili i bez slevy. Přeškrtnutá cena je jen reklamní trik, tedy uměla navýšená cena výrobku.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.