Tyhle nestvůry (možná) žijí?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tyhle nestvůry (možná) žijí?!

Největší suchozemský tvor: Býložravý dinosaurus jménem Amphicoelias fragillimus – měřil na délku až 62 m, byl vy-soký 25 m a vážil 130 tun. Žil na Zemi před 150 miliony let.
Největší suchozemský tvor: Býložravý dinosaurus jménem Amphicoelias fragillimus – měřil na délku až 62 m, byl vy-soký 25 m a vážil 130 tun. Žil na Zemi před 150 miliony let. (: Profimedia.cz, ara)

PRAHA – Možná jsou to jen smyšlenky, fantazie či optické klamy. Možná ale skutečná zvířata! Godzilla, King Kong, lochneska, obří žralok, 2,5metrový šimpanz či yetti... Jen hrdinové filmů a bájí, nebo skutečně tyhle nestvůry kdesi v neprobádaných částech světa žijí?

Legendy a tvrzení řady očitých svědků říkají, že Zemi stále obývají tvorové, kteří podle stoupenců moderní vědy dávno vyhynuli nebo vůbec neexistovali. Vědní disciplína, která se těmito tajemnými tvory zabývá, se jmenuje kryptozoologie.

Usmíváte se? Ještě před nějakými 100 lety také lidé nevěřili, že existuje cosi jako obří ještěr varan komodský (objeven 1912) či latimérie podivná (živoucí vývojový článek mezi rybami a prvními plazy, objevena 1938). A o pekari Wagnerovu, největším divokém praseti Jižní Ameriky, se vědci domnívali, že vyhynul před mnoha tisíci lety – a pak ho objevili v roce 1975, živého a zdravého!Kteří tvorové jsou tedy v centru pozornosti kryptozoologů dnes?

Kliknutím zvětšeteOpičí muž
Malajsie se snaží vyřešit tajemství záhadného primáta. I vědci jsou přesvědčeni, že existuje. Vesničané pořídili fotky obrovských stop v blátě a tvrdí, že zhruba 3 metry vysokého tvora viděli. Podle zoologů by mohl žít v počtu několika málo kusů, na pokraji vyhynutí.
Co by to mohlo být: „Mohl by to být druh, který se vyvinul přímo z vývojového stupně homo erectus (člověka vzpřímeného) v posledních několika tisících letech,“ uvedl člen přírodovědecké společnosti Vincent Chow.

Kliknutím zvětšeteKing Kong
Obrovská gorila, kterou proslavily stejnojmenné filmy, možná opravdu žila, nebo dokonce žije! Čínské kosterní nálezy vydaly svědectví o gigantické opici, která se potkávala s člověkem. Měřila 3 metry a vážila téměř 600 kg… Největší primát, jaký kdy na Zemi žil (Gigantopithecus blackii), se toulal po jihovýchodní Asii a žil v době, kdy již milion let existoval i člověk. Gigantický opičák byl vegetarián, živil se převážně bambusovými výhonky.

Kliknutím zvětšeteObří šimpanz Bili
Domorodci z afrického Konga tvrdí, že je 2,5 až 3 metry vysoký a váží kolem 190 kg. Má obrovské tesáky a jedním škubnutím roztrhne člověka vejpůl. Živí se hlavně lvy. A nizozemský vědec Cleve Hicks nedávno bájný druh obřího lidoopa opravdu objevil! Není sice zase tak strašlivý, na rozdíl od ostatních šimpanzů žije na zemi jako gorila a je i nesrovnatelně větší. Cleve Hicks viděl, jak si tlupa neznámých primátů pochutnávala na čerstvém lvím mase. Většina opic se přitom živí jen hmyzem a ovocem. „Jsou fascinující. K lovu ryb si vyrábějí 2,5 metru dlouhé oštěpy. Na rozdíl od ostatních primátů se nás vůbec nebáli. Nejdřív na nás zaútočili. Vypadali jak vycvičené speciální jednotky. Útočili potichu, zatímco jiné opice křičí, aby zastrašily protivníka. Když se přiblížili, jen nás prozkoumali a pak tiše zmizeli zpět v džungli,“ popisuje Hicks první setkání.
Co by to mohlo být: nový obří poddruh šimpanze nebo křížence šimpanze s gorilou.

Kliknutím zvětšeteChupacabras
Tajemné zvíře (výška 1,5 m, velké šikmé oči, místo uší díry, tělo pokrývají šedé chlupy a dlouhé ostny) je postrach ostrova Portoriko. Podle svědků je kreatura z třetiny podobná člověku, z třetiny připomíná netopýra a zbytek těla nelze popsat. Poprvé se tajemné zvíře objevilo v portorické džungli po roce 1995, kdy ostrov zpustošil cyklon. Od té doby jejímu krvelačnému běsnění prý podlehly tisíce zvířat. Bestie, prý velká jako koza, žere nejčastěji králíky, slepice, ale i koně nebo krávy, kterým úplně vysaje krev. Na člověka zatím nezaútočila. Její stopy v půdě, pitvy mrtvých obětí a svědectví řady lidí vedou k domněnce, že tajemná krvelačná obluda skutečně existuje!
Co by to mohlo být: prý výsledek pokusu uměle geneticky vytvořit živé organismy pro vojenské účely, který se vymkl kontrole. Nedaleko místa, kde se příšera objevuje, se nachází přísně utajovaná vojenská základna USA s přísně střeženou vědeckou laboratoří… Podle další teorie mohlo během zmíněného cyklonu dojít k porušení bezpečnostní zóny vojenské základny a k úniku nebezpečných látek do volné přírody. Ty pak zapříčinily divoké zmutování některého ze zvířat.

Kliknutím zvětšeteLochneska
Nestvůra ze skotského jezera Loch Ness, nazývaná Nessie, je podle svědků nejméně 13 metrů dlouhá, má malou hlavu na dlouhém krku, trup se dvěma hrby a dlouhý ocas. První zprávy o ní pocházejí už z roku 565 n. l. Nejslavnější fi lmové záběry jsou z roku 1960 a jejich autorem je Tim Dinsdale po přezkoumání několika týmů odborníků byly záběry označeny za pravé! V letech 1982 a 1987 se konaly dva velké »lovy« pomocí sonarů. Oba na jezerním dně zachytily několik velkých tvorů, ale nezvratný důkaz nenalezly. Nejsenzačnější záběry s Nessie pocházejí z roku 1972 a pořídil je americký vědec Robert Rines. Pomocí kamery připojené k hlubinnému sonaru nafotil několik trojhranných ploutví dlouhých až tři metry.
Co by to mohlo být: prehistorický ještěr druhu Plesiosaurus nebo jeho příbuzný.

Kliknutím zvětšeteSněžný muž
Záhadný vysokohorský opočlověk. Vyskytuje se prý na mnoha místech světa, má řadu jmen – v Himálaji ho nazývají Yetti, podle Američanů je to Big Foot (Velká noha) a v Mongolsku mu říkají Almas. První fotografie stop pořídil v roce 1937 F. S. Smyth, který na důkaz obří velikosti k otisku přiložil horolezecký cepín. Yetti je až 2,5 m vysoký chlupatý tvor podobný lidoopovi či pravěkému člověku.
Co by to mohlo být: možná se jedná o neandrtálce, který se kdysi dávno oddělil od ostatních a v původní formě přežívá dodnes v horách.

Kliknutím zvětšeteGodzilla
Tenhle ještěr se od toho filmového přece jen trochu liší. Údajně měří »jen« kolem 4 metrů a má 40 cm dlouhé čelisti plné zvláštních zubů se zubatým ostřím. Chodí po dvou nohách.
Co by to mohlo být: obří mořský prehistorický veleještěr Dakosaurus andinensis, jehož pozůstatky byly objeveny v Argentině.

Kliknutím zvětšeteMamut
I podle některých vědců je možné, že v Rusku na Sibiři dodnes přežívají mamuti, kteří jinak už dávno vyhynuli. Nové objevy zachovalých těl mamutů tento názor podporují.

Kliknutím zvětšeteKraken – postrach lodí
Bájná nestvůra z hlubin oceánu, o níž se tradovalo, že dokáže potápět i velké lodě. Je to historický název obřího hlavonožce.
Co by to mohlo být: potomek prehistorického vodního ještěra.

Kliknutím zvětšeteTasmánský tygr
Neboli vakovlk psohlavý, kterého známe především z kreslených seriálů. Šelma, která během 300 let padla za oběť puškám osadníků z australské Tasmánie a divokým psům dingo. Poslední jedinec byl uloven v roce 1933 a zahynul téhož roku v zoo v tasmánském Hobartu. Možná ale nebyl úplně poslední…

Kliknutím zvětšeteKongamato
Údajně obývá močály na hranici africké Angoly, Namibie a Konga. Má krvavě rudou barvu, hladkou kůži, dlouhý ještěrčí ocas, obrovskou zobákovitou tlamu s ostrými zuby a velká netopýří křídla s rozpětím kolem 2 metrů. Hlava je bílá a kostnatá a připomíná lebku.
Co by to mohlo být: podobá se létajícímu prehistorickému ještěrovi Dimorphodon macronyx.

Kliknutím zvětšeteOlgoj Chorchoj
Vyskytuje se v poušti Gobi. Vypadá jako červ, podle mongolských pastevců měří až 20 metrů. Živí se prý lidmi a zvířaty. V zubech má jed. Žije v podzemí. Loví sám, nečekaně se vynoří z písku, oběť na dálku zhypnotizuje a pak ji zaživa spolkne. Někteří lidé tvrdí, že dokáže zabíjet i na dálku. Spekuluje se o schopnosti zasáhnout oběť na několik metrů prudkým jedem nebo snad elektrickým výbojem.
Co by to mohlo být: pravěký tvor, který nevyhynul. Gobi, jedno z nejdrsnějších míst na Zemi, kdysi byla doslova rájem pravěkých příšer.

Kliknutím zvětšeteŽralok Niuhi
Obří lidožravý žralok se údajně vyskytuje u Havaje. Dorůstá prý délky až 25 metrů, váží až 40 tun, zuby má dlouhé až 17 cm a v jeho obrovské otevřené tlamě (2,1 m na výšku a 1,8 m na šířku!) může stát i vysoký muž. Mimochodem – z 359 dnes známých druhů žraloka je největší žralok velrybí (měří až 18 m a váží kolem 40 tun), který se ovšem živí jen planktonem, malými rybami a kraby. Člověku nejnebezpečnější žralok bílý dorůstá až do 8 metrů, váží přes 2000 kg a na jedno kousnutí dokáže z těla oběti vytrhnout až 20 kg masa. Údajný Niuhi je ale třikrát větší!
Co by to mohlo být: potomek žraloka Carcharocles megalodon (vymřel před 1,6 milionu let), který se živil hlavně velrybami.

Kliknutím zvětšeteTatzelwurm
Neboli »prackatý červ«. Hnědé zvíře dlouhé až 1 m, s válcovitým tělem a špičatým ocasem. U hlavy má malé »pracičky«. Vyskytuje se prý v rakouskošvýcarských Alpách.
Co by to mohlo být: zmutovaný had nebo obří ještěrka.

5.4.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.