VELKÝ TEST: Sušenky jsou nebezpečné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

VELKÝ TEST: Sušenky jsou nebezpečné!

Pro děti mohou být některé sušenky nebezpečné.
Pro děti mohou být některé sušenky nebezpečné.

PRAHA – Prodělali jste srdeční infarkt, mozkovou mrtvici nebo máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, ale tučného se ani netknete? Pokud milujete oplatky, sušenky nebo zmrzliny a cpete se jimi každý den, nedivte se. Dají se totiž přirovnat k časované bombě! Obsahují nejenom velké množství tuků, ale zejména nebezpečných trans mastných kyselin (TFA)!

TFA se podílejí na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, který patří mezi jeden z významných rizikových faktorů způsobujících onemocnění srdce a cév.

Lékaři tvrdí, že se postupně učíme kontrolovat tuky, které si mažeme na chleba nebo přidáváme do pokrmů při vaření. Živočišné – sádlo, máslo nebo lůj – měníme správně za rostlinné. Zapomínáme však na tzv. skryté tuky s obsahem škodlivých TFA.

„Nepříznivé trans mastné kyseliny (TFA) se vyskytují hlavně v levných cukrovinkách, náplních a čokoládových polevách na oplatkách,“ upozorňuje nutriční terapeutka Jitka Tomešová z poradenského centra výživy dětí.

Právě konzumací sušenek a podobných laskomin snadno překročíte maximální limit denního příjmu trans mastných kyselin velice rychle. Denně by člověk neměl sníst více než 2,3 gramu nebezpečných trans mastných kyselin.

Na tyhle si dejte pozor!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

1.4.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.