VELKÝ TEST: Sušenky jsou nebezpečné!
PRAHA – Prodělali jste srdeční infarkt, mozkovou mrtvici nebo máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, ale tučného se ani netknete? Pokud milujete oplatky, sušenky nebo zmrzliny a cpete se jimi každý den, nedivte se. Dají se totiž přirovnat k časované bombě! Obsahují nejenom velké množství tuků, ale zejména nebezpečných trans mastných kyselin (TFA)!
TFA se podílejí na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, který patří mezi jeden z významných rizikových faktorů způsobujících onemocnění srdce a cév.
Lékaři tvrdí, že se postupně učíme kontrolovat tuky, které si mažeme na chleba nebo přidáváme do pokrmů při vaření. Živočišné – sádlo, máslo nebo lůj – měníme správně za rostlinné. Zapomínáme však na tzv. skryté tuky s obsahem škodlivých TFA.
„Nepříznivé trans mastné kyseliny (TFA) se vyskytují hlavně v levných cukrovinkách, náplních a čokoládových polevách na oplatkách,“ upozorňuje nutriční terapeutka Jitka Tomešová z poradenského centra výživy dětí.
Právě konzumací sušenek a podobných laskomin snadno překročíte maximální limit denního příjmu trans mastných kyselin velice rychle. Denně by člověk neměl sníst více než 2,3 gramu nebezpečných trans mastných kyselin.
Na tyhle si dejte pozor!
1.4.2008