10 tajemství našeho těla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

10 tajemství našeho těla

BERLÍN – Víme, že zívání je nakažlivé. Že když nás něco svědí, ulevíme si poškrábáním. Že slzy jsou slané. Ale víme, proč tomu tak je? Deník Aha! pro vás zjistil odpovědi na všechny tyto otázky a navíc vám prozradí, jak ze signálů těla poznat, co nás právě trápí…


Co tělo prozradí o našem zdraví?

1) Proč nemohu lechtat sám sebe?
Může za to efekt překvapení, který nastartuje kontakt cizí ruky s naším tělem. Malý mozek rozlišuje očekávané a neočekávané doteky. Když se lechtáme sami, ví malý mozek, co bude následovat a nespustí varovný signál (pocit lechtivosti).

2) Proč nám vadí skřípající zvuk nehtů škrábajících po pevném povrchu?
Nenávist k tomuto zvuku pochází od našich předků. Zvuk je velmi podobný křiku opic, které varují před nebezpečím.

3) Proč je zívání nakažlivé?
Není pravda, že zívání je známkou nedostatku kyslíku. Podle vědců to vypadá, že je to spíše mezilidský signál. Poukazuje na příslušnost k určité skupině. To je i vysvětlení pro jeho nakažlivost. U paviánů bylo pozorováno, že večer ve skupině začne jeden zívat a ostatní pokračují a pak jdou společně spát. Zívání je vlastně naznačení, že je čas spát.

4) Co je smích a proč se smějeme?
Smích je akt vnitřního uvolnění. Kromě toho smíchem sdělujeme našemu okolí, že jsme ve veselém rozpoložení. Smích nás vnitřně uvolňuje, a proto v USA vymysleli léčbu smíchem. Odbourává se tak stres. Mimochodem – smích se nelze naučit, je nám vrozený.

5) Proč nám pomůže škrábání, když nás něco svědí?
Svědění je i dnes celkem záhadný projev. Pravděpodobně vzniká tento pocit jako přemíra vnitřního a vnějšího podráždění. Z vědeckého hlediska je pocit svědění úzce příbuzný s bolestivostí. To vysvětluje i to, že nám pomůže při svědění poškrábat se: Prakticky všechny bolesti se dají potlačit jiným nepříjemným pocitem. Škrábání je prostě silnější vjem než svědění.

6) Proč máme husí kůži, když máme strach nebo je nám zima?
U každého chloupku se nachází malý sval, který se smrští, když se bojíme nebo je nám zima. Chloupky se tak narovnají a sval se vtáhne dovnitř. Husí kůže ale zmizí, jakmile ztratíme všechny chlupy. Potkal-li pračlověk nepřítele, vypadal se zježenými chlupy větší. Když byla velká zima, chránily vzpřímené chlupy kůži před zmrznutím.

7) Proč nám zní náš nahraný hlas jinak než ve skutečnosti?
Na rozdíl od ostatních zvuků, které vnímáme ušními boltci, slyšíme náš vlastní hlas pomocí kosti lebeční. A protože vedení kostí zkresluje hluboké tóny mnohem více než vysoké, vnímáme svůj vlastní hlas jako jinak než ve skutečnosti.

8) Proč jsou slzy slané?
Slzné žlázy jsou před naplněním vodou plné soli. Sůl vytáhne vodu z okolí. Slzy ale obsahují sotva jedno procento soli.

9) Proč se budíme, ještě než zazvoní budík?
Zvuk rozřinčeného budíku je pro lidskou psychiku natolik stresující, že nám naše podvědomí umožní vzbudit se krátce před jeho zadrnčením, abychom se vyhnuli traumatu.

10) Proč jsou blondýnky pro muže přitažlivější?
Světlá barva vlasů evokuje mladistvost. Ženské vlasy totiž časem tmavnou, což souvisí s úbytkem ženského pohlavního hormonu estrogenu. Světlé vlasy jsou symbolem plodnosti.


Autor: (muf)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.