Ještěrky začaly klást vajíčka! - CHYSTÁ SE INVAZE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ještěrky začaly klást vajíčka! - CHYSTÁ SE INVAZE!

Ještěrky jsou velmi plaché a vyskytují se hlavně tam, kde se mohou náležitě vyhřívat.
Ještěrky jsou velmi plaché a vyskytují se hlavně tam, kde se mohou náležitě vyhřívat. (: Profimedia.cz)

BRNO – Pořádnou invazi ještěrek letos očekávají ochránci přírody. Zvláště pak na jihu Moravy. „Na svět se právě vyklubali potomci silných ročníků z přelomu tisíciletí, a tak se letos můžeme těšit na nebývalou záplavu ještěrek,“ tvrdí biolog Ivan Zwach z Rozstání na Prostějovsku.

„Obecně vyšší početnost bývá při vhodných podmínkách prostředí a dostatku potravy,“ tvrdí Lubomír Hanel, ředitel Chráněné krajinné oblasti Blaník. „Ještěrky kladou vajíčka obvykle od června. Záleží ale na druhu a také na nadmořské výšce atd.,“ dodává docent Hanel.

Ještěrky se živí hmyzem a aktivní jsou většinou jen ve dne. „Málokdo ví, že ještěrka je schopna i jakéhosi letu, jeden z příkladů si vybavuji s ještěrkou zelenou, která nám při fotografování doslova vlétla do odloženého pouzdra na fotoaparát v metrové výšce,“ vzpomíná uznávaný biolog Ivan Zach.

Hodně vzdálení potomci druhohorních dinosaurů však často dokáží lidi vyděsit. Jednou dokonce setkání s ještěrkou skončilo tragicky. To vnouček položil dědečkovi při slunění na břicho dvě ještěrky. Pak už bohužel jenom sledoval dědův úlek, úprk ještěrek a následný kolaps se zástavou srdce, kdy nepomohli ani přivolaní zdravotníci.

Naše ještěrky
● Zelená – preferuje nížiny, obývá suché osluněné křovinaté stráně. Výskyt je především znám na jižní Moravě a v Povltaví. Samice klade až 20 vajíček. Dožívá se až 12 let. Potravu tvoří zejména hmyz. Je to naše největší ještěrka dorůstající až do 40 cm.
● Obecná – nejhojnější druh našich ještěrek, vyskytující se takřka po celém našem území. Přezimuje v norách a pod kořeny stromů. Samice klade okolo 10 kožovitých vajec, dožívá se 13 let.
● Živorodá – žije v bučinách a horských smrčinách. Spolu se zmijí patří mezi naše nejotužilejší plazy. Samice jsou vejcoživorodé, to znamená, že se mláďata líhnou z blanitého obalu vajíček bezprostředně po nakladení.
● Zední– prokazatelně u nás žije jen u Štramberka. Je to naše nejpohyblivější ještěrka. Je velmi plachá.

Proč odpadává ocásek?
Ještěrky jsou drobní šupinatí plazi s dobře vyvinutými končetinami s drápky a dlouhým lámavým ocasem. Ten ještěrka při úleku či útoku upustí. Jde o obranný mechanismus – když ještěrka ocásek upustí, ten se divoce hýbe a upoutá pozornost agresora. Proto toto záměrné odlomení ocasu, tzv. autotomie, zachrání ještěrku před dravcem. Ještěrce potom doroste tzv. regenerát, který už není tak kvalitní jako původní ocásek, což je na první pohled vidět.

Víte, že…?
● Všechny naše ještěrky jsou chráněné zákonem. Ještěrka obecná je zvlášť chráněným druhem v kategorii silně ohrožených.
● Ještěrky se dají ochočit, jakmile je ale chytíte do ruky, příště už až k vám nepřijdou.
● Čím více milenců ještěrka má, tím má více vajíček.
● Pro ještěrky je smrtelné hlavně jarní vypalování trávy.
● Ještěrka obecná nebo zední může žít až 20 let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.