Pohled do očí zubaté smrti... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 30. března 2024

Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido

Pohled do očí zubaté smrti...

Tváří v tvář čtyřmetrovému monstru: potápěč Petr Kohout a samice žraloka tygřího.
Tváří v tvář čtyřmetrovému monstru: potápěč Petr Kohout a samice žraloka tygřího. (: Richard Jaroněk)

PRAHA – Žralok tygří. Přezdívka: »Hyena moří«. Jeden z nejnebezpečnějších predátorů planety. Až 7,5 m dlouhé a 800 kg těžké krvalečné monstrum. Dokonalý stroj na zabíjení. Jednou za rok připlouvá na 100 samic k pobřeží Indického oceánu u vesničky Umkomaas v Jižní Africe. Proč jen samice, nikdo netuší.

Žralok bílý (lidožravý) má horší pověst, ale žralok tygří je stejně nebezpečná potvora. Podle expertů je dokonce odpovědný za většinu smrtelných útoků na lidi. Žralok bílý může člověka smrtelně zranit, ale většinou pak napadeného opustí. Žralok tygří se chová jinak – napadenou oběť zpravidla sežere.

V posledních letech je to hlavně mezi mladými americkými milionáři velký hit – potápění v Jižní Africe mezi lidožravými žraloky. „Jde hlavně o ten bezprostřední kontakt. O pohled zubaté smrti přímo do očí. Bez ochranné klece, beze zbraně. To je pak extrémní adrenalin,“ tvrdí potápěči.

Teď už se dá podobný zájezd koupit i v Česku (cena 55 990 Kč za týden). Organizátorem je Richard Jaroněk, světoznámý fotograf, největší český expert na žraloky. Kvůli bezpečnosti je každá expedice omezena na maximálně 6 účastníků. „Podmínkou je, že musíte mít za sebou aspoň 200 až 300 ponorů. A taky podepisujete revers. Prostě počítáte s tím, že se může něco stát,“ říká potápěč Petr Kohout (41), jinak majitel jedné pražské realitní kanceláře.

Osmimetrový člun se silným motorem doveze potápěče na oceán. K bójce se přiváže návnada – většinou metrový, silně páchnoucí tuňák. Žralok ho ucítí až na 50 km. A do patnácti minut už je tady celé hejno žraločích samic…

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

  • Pravidlo první:
    V momentě, kdy utrhnou návnadu, musí potápěči ihned do vody. Žádnou klec ani jinou ochranu, bránící bezprostřednímu kontaktu se žralokem, nepoužívají. Žralok tygří útočí ale hlavně na plavce a surfaře, kteří se plácají na hladině. K útoku ho vyprovokují zvuky šplouchání.
  • Pravidlo druhé:
    Nikdy se nepotápějte sami. Na rozdíl od žraloka bílého, který útočí přímočaře, je »tygřák« rafinovanější. Krouží kolem vás v hejnu a pak najednou jeden z tlupy vystartuje. „Je tam ale jedna obrovská samice, má přezdívku »Missis M«, která klidně vjede mezi skupinku potápěčů sama, aby je rozhodila,“ říká Petr Kohout.
  • Pravidlo třetí:
    Za každou cenu zachovat klid. „Pokud vám bude bušit srdce, pro žraloka je to signál, že se bojíte, a půjde po vás,“ upozorňuje Petr Kohout.
  • Pravidlo čtvrté:
    Vše, co máte na sobě, musí být černé. „Já si při prvním potápění chtěl vzít žluté ploutve – řekli mi, že jsem zešílel. Stříbrná, žlutá, oranžová barva, to si vás žralok hned splete s rybou,“ říká Petr Kohout.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete


Krmení žraloků


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.