Vědci z Milána: Dieta může u žen spustit rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vědci z Milána: Dieta může u žen spustit rakovinu!

Nejzdravější jsou jogurty bez přidaných škrobů a jiných zahušťovacích látek.
Nejzdravější jsou jogurty bez přidaných škrobů a jiných zahušťovacích látek. (Profimedia.cz)

PRAHA – Nejíte maso a věříte, že díky vegetariánské stravě prožijete delší život a vyhnou se vám obávané nemoci, třeba i rakovina? Takové názory jsou údajně mylné!

Nejíte maso a věříte, že díky vegetariánské stravě prožijete delší život a vyhnou se vám obávané nemoci, třeba i rakovina? Takové názory jsou údajně mylné! Z vědeckých studií totiž vyplývá, že maso a látky v něm obsažené snižují např. výskyt rakoviny prsu! Zato škroby, které jsou bohatě zastoupeny ve vegetariánské stravě a v různých dietách naopak riziko hned několika druhů rakoviny zvyšují!

Zároveň několik odborníků z různých vědeckých pracovišť po světě se shodlo, že diety a nevyvážené stravování souvisí s různými druhy zhoubných nádorů u žen.

„Ženy se na rozdíl od mužů více trápí svým vzhledem a pro udržení štíhlé linie podstupují nejrůznější často i drastické diety a svůj organismus ochuzují o důležité živiny,“ vysvětluje doktorka Valerie Edelfontiová z univerzity v Miláně.

Vědci se proto zaměřili na jídelníčky téměř čtyř tisíc žen s rakovinou prsu a vaječníků, které porovnávali s tím, co jedí stejně staré ženy, jimž se tato onemocnění vyhnula.
„Výsledky jsou více než šokující,“ uvádí doktorka Edelfontiová. Ženy s jídelníčkem bohatým na zeleninu, vitaminy a vlákninu měly o čtvrtinu nižší výskyt rakoviny vaječníků. „Živočišné výrobky naopak výrazně snižují výskyt rakoviny prsu,“ popisuje Edelfontiová.

„Mnohem závažnější zjištění však je to, že škrob naopak rizika obou typů rakoviny zvýšil,“ upozorňuje doktorka Edelfontiová. Škrob byl přitom dosud považován za zcela bezpečnou součást jídelníčku a např. těstoviny s vysokým obsahem škrobu doporučovány v různých dietách.

Škroby také výrobci mléčných výrobků přidávají např. do jogurtů. „Ty přitom jíme s pocitem, že děláme pro své zdraví to nejlepší. Určitě se vyplatí v obchodech nejen jogurty pečlivě vybírat,“ dodává doktorka Edelfontiová.

Maso? Klidně i vepřovou se zelím!

Jestliže odborníci obhajují maso, měli bychom konzumovat spíše to bílé – ryby a drůbež. Pokud je hovězí nebo vepřové libové, v žádném případě nám neublíží a není třeba se bránit ani českým specialitám. „Je pravda, že se na maso velmi často díváme skrz prsty, a to je chyba. Když někdo považuje vepřovou se zelím za nezdravé jídlo, dělá chybu. Důležité však je, aby bylo maso vždy libové,“ upozorňuje přední český lékař prof. Stanislav Hrubý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.