Růže za 300 milionů! Prý se o ni porveme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Růže za 300 milionů! Prý se o ni porveme!

Modrá růže se stala jedním z divů světa
Modrá růže se stala jedním z divů světa (Profimedia)

Modrá růže. Sen mnoha generací, který se ale nikdy nestal skutečností. Modré růže jsou krásné, a tak květináři nezřídka přebarvovali rudé růže na barvy nebe. Teď už ale nejsou žádné barvy třeba. Japonská firma vyšlechtila skutečnou modrou růži. Na vývoji téhle květinky pracoval tvrdě celý tým čtrnáct let, náklady se vyšplhaly na 300 milionů korun v přepočtu. To všechno jen kvůli jedné vysněné květině…

Půjčili si modrou od macešek
Původcem modré barvy v maceškách je barvivo delfinidin. Vědcům se podařilo gen z macešek, který vyvolává tvorbu delfinidinu, izolovat a přenést do růže. Problém je v tom, že barvivo je sytě modré pouze v alkalickém, tedy zásaditém prostředí, v kyselém prostředí červená. Růže jsou spíše kyselé a barva tak získává modrofialový nádech. Přesto jsou Japonci zatím nejdál, jak kdy kdo, ve snaze vyrobit modrou růži, byl.

Kytička za stovky milionů
Suntory je největší japonská potravinářská firma, takže si mohla dovolit do výzkumu modré růže investovat nemalé prostředky. Výzkum trval 14 let a stál dosud 300 milionů korun v přepočtu. Japonci jsou si přesto jisti, že se jim investice vrátí. Kromě velké síly této růže v oblasti marketinku o ni jistě bude obrovský zájem na celém světě. Obyčejných růží se totiž po celém světě ročně prodá za 200 miliard korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.