Rusové zase poručí větru! Chtějí postavit větrnou hráz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rusové zase poručí větru! Chtějí postavit větrnou hráz

Spinakr je tradiční lodní plachta ve tvaru padáku, která je určená pro jízdu po větru.
Spinakr je tradiční lodní plachta ve tvaru padáku, která je určená pro jízdu po větru.

Také jste si mysleli, že hráze jsou od toho, aby zadržovaly vodu? Chyba! Rusové nedávno přišli s nápadem, který by měl způsobit revoluci ve výrobě elektřiny.


● Bude stát »pár« korun
● A vydělá miliardy!
● Prý vůbec neuškodí přírodě!

Do jedné ze soutěsek nedaleko Ladožského jezera hodlají nainstalovat vůbec první větrnou hráz na světě. A jak už bývá v případě Ruska zvykem, nebude to žádný prcek, ale spíš monstrum, které má maximálně využít sílu větru, který se tu mezi horami prohání děsivou rychlostí…

Pták se zobákem ve vodě

Návrh větrné hráze vznikl v architektonickém ateliéru Chetwood Associates. Stavba by měla být umístěna v jedné ze soutěsek na břehu Ladožského jezera. Její hlavní součástí by měla být tzv. spinakrová plachta ve tvaru nálevky, na jejímž vyústění bude připojena turbína. Vítr se opře do plachty a bude sveden do turbíny, která vzápětí tuto obrovskou přírodní energii převede na elektřinu. Tvar spinakrové plachty byl záměrně použit hlavně proto, že dokáže mimořádně úspěšně využívat větrnou energii, což věděli už středověcí stavitelé lodí. Architekt a autor návrhu Laurie Chetwood navíc prohlásil, že tento tvar plachty je nejenom velice funkční, ale navíc i svým tvarem dokonale zapadá do okolní krajiny a nenarušuje její ráz. K tomu dodává: „Plachta vypadá jako pták nořící svůj zobák do vody a svým tvarem neruší okolní neposkvrněnou přírodu. Ale je i vysoce efektivní ve využívání větrné energie, protože násobí účinnost hráze a nedovoluje větru uniknout tak, jako u tradičních pohonů.”

Experiment za 120 milionů korun

Pokud bude celý návrh schválen, měla by být hráz vysoká 25 metrů a rozpětí stavby se bude pohybovat kolem 75 metrů. Dokončena má být příští rok a stát bude v přepočtu kolem 120 milionů korun. Investice se má vrátit velmi brzy, protože množství vyrobené energie bude obrovské. Navíc je celá větrná hráz velmi ekologickým projektem, na což nejsme v případě Ruska moc zvyklí. Budoucí provozovatel dokonce už dnes žádá o stavební povolení pro velmi podobný projekt, který má vyrůst v sousední soutěsce.

Kliknutím zvětšeteKde je Ladožské jezero?
Najdete ho na severozápadě evropské části Ruska. Jedná se o největší evropské jezero. Jeho rozloha je úctyhodných 17 700 km², s ostrovy dokonce 18 1325 km². Je 219 km dlouhé a v nejširším místě 138 km široké. Maximální hloubka je 230 metrů.


Autor: (mik)
Foto: www.bdonline.co.uk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.