Sloní krásu pěstují denně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sloní krásu pěstují denně

Sprchování si slonice užívají s náramnou rozkoší.
Sprchování si slonice užívají s náramnou rozkoší.

ÚSTÍ NAD LABEM – Vydatná sprcha, masáž, ošetření »pleti« bylinkovými krémy, úprava »nehtíků« a na závěr občerstvení šťavnatým ovocem a zeleninou – to jsou služby sloního kosmetického salonu v zoo v Ústí nad Labem.

Vydatná sprcha, masáž, ošetření »pleti« bylinkovými krémy, úprava »nehtíků« a na závěr občerstvení šťavnatým ovocem a zeleninou – to jsou služby sloního kosmetického salonu v zoo v Ústí nad Labem.

Lazebnickou péči si tam s nefalšovanou rozkoší vychutnávají denně dvě čtyřiadvacetileté indické slonice Kala a Delhi. Každé se ošetřovatelé věnují zhruba hodinu a půl. Obě zhruba čtyřtunové krásky se při proceduře usmívají a nadšení dávají najevo elegantním vlněním chobotů o hmotnosti kolem 120 kg. Nejvíce milují sprchování. Příjemné je jim evidentně i drhnutí drátěným kartáčem, natírání mastmi a manikúra pořádným pilníkem zakončená natíráním »nehtů« speciálním olejem.

Péče o jejich »pleť« není fintivým rozmarem. Pro slony je životně důležitá a na rozdíl od lidí si pěstují vrásky. Pomáhají jim totiž při teplotní regulaci. V horkých dnech se voda zachycená ve škvírách pomalu odpařuje a tím celé tělo ochlazuje. Péči o kůži věnují mnoho času i v přírodě. V ní se ale musí obejít bez lazebníků. Aby odstranili nečistoty, bláto, odumřelou kůži a cizopasníky, drbou se o stromy, skály nebo kmeny. Koupání, sprchování vodou či pohazování pískem jim pomáhá udržovat kůži čistou a pružnou.

Sloní kůže
Váží tunu. Na hřbetě, bocích a nohách je silná tři centimetry, tedy desetkrát více než lidská. Musí být pružná, ale vrásčitá.

Sloní kosmetika
  • Oči: Jemné okolí očí si nechávají ošetřit vazelínou.
  • Tělo: Odřeniny, škrábance a otlaky natírají ošetřovatelé slonicím speciální měsíčkovou mastí.
  • »Nehty«: Proti vysychání a pro udržení vláčného povrchu kopýtek používají kopytní mast s přísadou vavřínového oleje.


Autor: (vet)
Foto Aha! – Kateřina Kalibánová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.