Rakovina vaječníku: Zkouší se unikátní očkování! Naděje i pro české ženy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rakovina vaječníku: Zkouší se unikátní očkování! Naděje i pro české ženy

Očkování se teprve zkouší, lékař dostává očkovací látku pro každou ženu zvlášť. Neví, zda pacientce píchá lék nebo placebo (neškodnou látku).
Očkování se teprve zkouší, lékař dostává očkovací látku pro každou ženu zvlášť. Neví, zda pacientce píchá lék nebo placebo (neškodnou látku).  (: profimedia.cz)

PRAHA – Lékaři v jedenácti českých nemocnicích zkouší unikátní očkování proti návratu rakoviny vaječníku. Léčivá látka abagovomab sice neumí ochránit ženy před vznikem onemocnění, pokud však onemocní a díky operaci a chemoterapii jsou dočasně bez příznaků choroby, má vakcína zabránit znovuobjevení karcinomu vaječníku.

Lékaři v jedenácti českých nemocnicích zkouší unikátní očkování proti návratu rakoviny vaječníku. Léčivá látka abagovomab sice neumí ochránit ženy před vznikem onemocnění, pokud však onemocní a díky operaci a chemoterapii jsou dočasně bez příznaků choroby, má vakcína zabránit znovuobjevení karcinomu vaječníku.

Rakovina vaječníku je páté nejčastější nádorové onemocnění u žen. Ročně jí u nás onemocní kolem 1300 žen a 820 jich zemře.

„V porovnání s jinými ženskými nádory, jako je karcinom prsu a děložního čípku, zabíjí karcinom vaječníku pacientky mnohem častěji a rychleji,“ upozorňuje na agresivitu rakoviny vaječníku lékař Miroslav Pátek.

Včasná operace nádoru a následná aplikace protinádorových léků, tedy chemoterapie, vede k odstranění nádoru. „Často je však vymizení zhoubných buněk zdánlivé. Mnoho pacientek postihne návrat onemocnění. V případě návratu nádoru jsou ale již možnosti léčby velmi omezené,“ čte ze smutných statistik doktor Pátek.

Nyní se proto v klinické studii Mimosa testuje očkování léčivou látkou abagovomab. Ta podle testů v laboratořích vyvolává v imunitním systému ženy tvorbu protilátek, které jednoduše zhoubné buňky ničí.
Výsledky předchozí menší studie prokázaly, že abagovomab dokáže život ženám s nádorem vaječníku prodloužit.

Odborníci vkládají do očkování velkou naději, přestože se vakcína teprve testuje a výsledky současné studie budou vyhodnoceny po jejím ukončení v roce 2010. Zároveň však varují před přílišným optimismem. „Na vakcínách proti již vzniklým nádorovým buňkám se celá léta pracuje, zatím neúspěšně,“ nechce dávat předčasně pacientkám naděje přední český onkolog, profesor Jan Žaloudík.

Lék nedostane každá žena
  • Studie Mimosa se mohou zúčastnit pacientky až po řádné léčbě rakoviny vaječníku – po operaci a chemoterapii. Ale jen v případě, že byla úspěšná, tedy pokud je pacientka bez příznaků nemoci.
  • Klinická studie zkoumá účinnost vakcíny ve srovnání s placebem. To znamená, že ne každá žena dostane léčivou látku.
  • Dvě třetiny pacientek dostávají látku abagovomab, třetina neškodné placebo. Jen tak se dá zjistit, zda léčba oddálí návrat onemocnění a prodlouží život.
  • O tom, která z pacientek dostává unikátní lék, a která jen placebo, neví ani lékař. Ten se to dozví až po ukončení studie.
  • Injekce dostává žena tenkou jehlou pod kůži zadku, stehna, břicha nebo paže.
Vakcíny proti rakovině

Vakcína přímo proti zhoubnému nádoru dosud bohužel neexistuje. „Máme však vakcíny proti virům, z nichž některé mohou přispívat ke vzniku nádoru,“ uvádí prof. Jan Žaloudík.

  • Očkování proti žloutence typu B
    – vakcína chrání proti virům způsobujícím akutní a poté chronickou žloutenku. Ta v určitém procentu může přerůst až v rakovinu jater.
  • Očkování proti papilomaviru
    – přímější vztah je mezi tzv. papilomaviry a rakovinou děložního čípku. Vakcína je však účinná jen z 75 až 80 procent. Stoprocentně účinkuje jen proti některým typům virů způsobujícím nádory děložního čípku.
Kde vakcínu zkouší?

Klinické studie očkovací látky bránící návratu tzv. přeléčeného karcinomu vaječníku probíhají na gynekologických klinikách a odděleních ve:
FN Olomouc, Masarykově onkologickém ústavu v Brně, FN Brno, Krajské nemocnici Liberec, FN Hradec Králové, Baťově krajské nemocnici Zlín, VFN Praha, FN Na Bulovce v Praze, nemocnici v Českých Budějovicích, Krajské nemocnici Pardubice, FN Plzeň, v nejbližších týdnech i v pražské FN Královské Vinohrady a FN Ostrava.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.