Tohle všechno umí doktoři zachránit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tohle všechno umí doktoři zachránit

Moderní medicína dokáže nejen znovu přišít amputovaný prst, ale i nos, uši, obličej, nohu nebo penis, ale i vrátit na své místo vyražený zub. A to nemluvě o tom, že už běžné jsou transplantace vnitřních orgánů, jako jsou srdce, plíce, játra, ledviny nebo slinivka.


Penis

Zpět přišít pohlavní úd je možné, otázkou zůstává, zda bude zcela funkční... Čínským lékařům se jako prvním na světě podařilo transplantovat celý penis od mrtvého dárce pacientovi, který o své mužství přišel při havárii.

Prsa

Do prsou se vpravují silikonové implanáty.

Uši

Zpět na své místo jde bez problémů našít ucho. To jako prvnímu přišili plastičtí chirurgové chlapci (7), jemuž ho ukousl pes.

Skalp

Českým plastickým chirurgům v Českých Budějovicích se podařil světově ojedinělý zákrok, když přišili zpět kůži hlavy i s vlasy Ivetě Centkové (35), kterou při práci skalpoval stroj na třídění brambor.

Nos

Stejně jako ucho, dokázali čeští lékaři našít pacientovi zpět i špičku nosu ukousnutou psem. Tu dokonce před operací museli vyjmout ze žaludku útočícího psa.

Obličej

Pokud jsou dobře ošetřené a uchované, dokážou plastičtí chirurgové přišít i jiné části obličeje, než je nos. Ve Francii dokázali dokonce již transplantovat obličej z mrtvého dárce. Provádí se u pacientů po úraze nebo nemoci, která ho znetvoří.

Prsty na ruce i noze

Lékaři je umí zpět přišít, tzv. replantovat, již zcela běžně.

Noha

Stejně jako u horní končetiny je možné ji zpět přišít po amputaci pod kolenem. Nad kolenem už je spousta měkkých tkání a její našití zpět je velmi problematické.

Ruka

Horní končetinu uříznutou pod úrovní lokte lze napravit velmi dobře, horší je to v případě amputace nad loktem. U dítěte se už ale končetinu oddělenou v paži našít podařilo.

Klouby

Zničené klouby dokážou ortopedi vyměnit za implantáty. Nahrazují se hlavně kyčelní klouby, ramenní klouby, části kotníku a lokty.

Lebka

Při poranění lebeční klenby je možné téměř celou lebku nahradit titanovou síťkou.

Oči

Implantáty očních čoček se používají při operaci šedého zákalu.

Zuby

Zpět do čelisti jde zasadit i vyražený zub. Důležité je nedotýkat se kořene, držet ho jen za korunku. Opláchnout ho můžete jen vodou nebo mlékem, a pak opatrně vrátit do původního lůžka. Pokud se vám to nepodaří, použijte pro uchování studené mléko.

Useknuté ruce nikdy nedávejte do ledu!

● Hlavní pravidlo je nedávat nikdy prsty do ledu z mrazničky. Led má v tu chvíli minus 18 °C. Přitom tkáně nesmí zmrznout, protože by odumřely.
● Ideální je zabalit prst do vlhkého kapesníku nebo gázy, vložit do igelitového pytlíku a pevně ho zavázat. Tento důkladně uzavřený balíček pak vložit do vody s ledem o teplotě 4 °C. Voda se ale nesmí dostat dovnitř, pokud by natekla do cév, nevratně je poškodí.
● Potom musí být pacient okamžitě transportován na nejbližší chirurgické oddělení. Tam rozhodnou, jestli je možné prst nebo i větší část končetiny tzv. replantovat, tedy zpět přišít.
● Pokud ano, okamžitě pacienta převezou na kliniku plastické chirurgie.
● Prsty se dají přišít po šesti, ale i po dvanácti hodinách. Pokud jsou ale dobře uložené v chladu.

Lékaři mohou sešít i milimetrové cévy

● Nejdůležitější je po amputaci obnovit do oddělené části těla přívod a odvod krve, která tkáním dodává kyslík a živiny.
● Průměr cév na prstíku u takto malých dětí nemusí být ani jeden milimetr.
● Cévy musí plastický chirurg sešívat ručně pod mikroskopem. Používá jen tři milimetry dlouhou jehlu a pouhým okem neviditelný šicí materiál.
● Na každé spojení jediné milimetrové cévy je potřeba až pět stehů.


Foto: Profimedia.cz

 


 

Operace srdce

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.