Nebezpečné bankovky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nebezpečné bankovky!

PRAHA – Překvapivý objev se podařil vědcům z univerzitní nemocnice v Ženevě. Chřipkovému viru se podle nich skvěle daří na bankovkách. Nepříjemný vir tam dokáže přežít více než dva týdny!


Chřipkový vir na nich vydrží déle než 14 dní!
Přežít na nich dokáže až 178 tisíc zákeřných bakterií

Zajímavou studii zadala odborníkům švýcarská banka, která se bála případného vzniku chřipkové pandemie mezi zaměstnanci. Důvod je prostý. Rukama pracovníků bank projde denně až 100 milionů kusů bankovek, které jsou plné rozmanitých druhů bakterií. Univerzitní lékaři nejprve na bankovky umístili různé kmeny chřipkového viru a zkusili je zachovat za teploty a vlhkosti, při které jsou běžně v oběhu mezi lidmi. Virus takto sice přežívá jen několik hodin, tam, kde ale bylo množství bacilů větší, přežily zárodky chřipky několik dní. Hotovým rájem virů se nakonec bankovka stala poté, co na ni vědci přidali lidské výměšky, jako jsou sliny nebo fekálie. Díky vhodnému prostředí tak viry vydržely dokonce déle než dva týdny. Podle vědců dokáže na bankovkách dohromady přežít až 178 tisíc bakterií.

Co lze najít na bankovce?

Chřipkový virus
Za určité teploty a vlhkosti zde zárodky chřipky přežijí několik dní.
Sliny
Kokain
Jeho stopy byly nalezeny na 100 % eur i britských liber...
Stafylokok
Ten může vyvolat například zánět mandlí a další hnisavá onemocnění. Nemocí oslabené lidi může i zabít.
Bakterie E. coli
Způsobuje průjmy, u dětí může být smrtelná.
Virus chřipky typu A
Způsobil dosud všechny známé pandemie, při nichž po celém světě onemocněly miliony lidí. „Tento typ se snadněji šíří a způsobuje vážnější onemocnění,“ upozorňuje prof. MUDr. Jiří Beran.
Virus chřipky typu B
Pokud chytíte tento typ chřipky, je velmi pravděpodobné, že příznaky nemoci nebudou tak výrazné jako u »áčka«. Oba typy jsou podle lékařů obsaženy v očkovací vakcíně na letošní sezonu.

Kde se výborně daří bacilům?
Na záchodovém prkénku to není!

Kliknutím zvětšeteMyslíte, že nejvíc mikrobů se nachází na záchodovém prkénku? Chyba! Nikdy jich na nich nebylo prokázáno nebezpečné množství. Ale jinde ano...
KUCHYŇSKÉ PRKÉNKO.
Když na něm krájíme syrové maso a vzápětí zeleninu na salát, představuje to jednu z největších hrozeb.
KOŘENÍ.
Zejména na paprice a pepři, zelenině nebo třeba mase. Kulička pepře má na sobě kolem sta milionů mikrobů, z nichž některé dokáží rozložit potraviny na látky způsobující i rakovinu.
ŠPATNĚ UPRAVENÁ JÍDLA.
Především ze špatně tepelně upravených a následně uchovaných potravin. Pokud je špatně omyjeme, případně tepelně upravíme a následně nesnědené jídlo nedáme do ledničky.

Mikroby jsou i zdravé!

Bakterií či plísní bychom se neměli děsit. Jsou sice všude kolem nás, ale zároveň posilují imunitu. „Nemá cenu kupovat dezinfekce a všechno umývat, tím organismus oslabujeme. Je ale potřeba dodržovat základní hygienická pravidla,“ upozorňuje prof. MUDr. Stanislav Hrubý.

Chřipka už je v Česku

PRAHA (frr) – Chřipka dorazila do Česka v plné síle! Kýchajících a smrkajících marodů podle lékařů rapidně přibývá. Kromě velmi nebezpečného viru chřipky A se objevil i virus typu B, který způsobuje mírnější projevy nemoci.

„V minulém týdnu velmi narostl počet izolovaných chřipkových kmenů, včetně typu B. Tento trend nyní pokračuje,“ uvedla včera Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku. Chřipková epidemie tak může republiku zasáhnout každým dnem. Jen v minulém týdnu totiž vzrostl počet nemocných o 20 procent!

Je pravděpodobné, že již dnes ve tři odpoledne vyhlásí ministerstvo zdravotnictví první regiony, které epidemie chřipky už zasáhla. „Aktuální údaje budeme mít v pátek odpoledne. V minulém týdnu byla nemocnost 1473 osob na 100 000 obyvatel,“ potvrdil hlavní hygienik ČR Michael Vít. O epidemii lékaři mluví ve chvíli, kdy je nemocných více než 2000 na 100 000 obyvatel.

Jak poznáte chřipku?

● Ráno po probuzení se cítíte zdraví, odpoledne vás začne bolet hlava a klouby, dostanete zimnici a během hodiny můžete mít až čtyřicítky horečky.
● Další typické příznaky, jako jsou rýma a bolest v krku, nastupují často až druhý den. U dětí bývají v souvislosti s chřipkou častější i bolesti břicha, průjem a zvracení.
● Základem léčby je klid na lůžku, a to i v době, kdy odezní horečka. „I nekomplikovaná chřipka se za týden nevyléčí. Po odeznění akutní fáze je nutná alespoň týdenní rekonvalescence,“ upozorňuje doktorka Martina Havlíčková.


Autor: (lt)
Foto Aha! – Martin Přibyl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.