Nejpálivější papričky světa: Mohou vás zabít i vyléčit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nejpálivější papričky světa: Mohou vás zabít i vyléčit!

Některé světové kuchyně jsou známé tím, že používají v opravdu poctivých dávkách různé odrůdy papriček, a pokrm je ve finále ostřejší než žiletky. Pravdou nicméně je, že ostrá jídla nesvědčí každému!


Milovníci ostrého jídla, pozor!

Ochutnat typickou mexickou, indickou, thajskou, nebo třeba sečuánskou kuchyni znamená pro jednoho dokonalý kulinářský zážitek, pro druhého to může znamenat stav blízký smrti. A to doslova!

Papričky pro sebevrahy

Nedávno vědci z univerzity v Novém Mexiku oznámili, že vypěstovali nejpálivější chilli papričku na světě. Původně pochází z Indie a jmenuje se bhut jolokia, což v překladu znamená něco jako démon. Kliknutím zvětšetePálivost papriček se posuzuje podle tzv. Scovilleho jednotek pálivosti nebo-li SHU, tedy podle obsahu látky zvané kapsaicin. Čistý kapsaicin obsahuje 15 milionů SHU. Platí, že čím více jednotek SHU jídlo má, tím více je pálivé. Konzumace čistého kapsaicinu by vám nicméně způsobila okamžitou smrt, bylo by to stejné, jako vypít láhev kyseliny. Papričky bhut jolokia se pyšní rovným milionem SHU, což je opravdu hodně. Pro představu – oblíbené tabasco má »jen« 45 tisíc SHU.

»Trochu« ostrý lék

Chilli papričky ovšem nejsou jenom životu nebezpečné, ale i naopak. Kliknutím zvětšeteJejich léčivé účinky znali lidé už velmi dávno. Hlavně v tropických zemích, kde není nouze o různé nebezpečné nemoci a parazity, jsou papričky součástí většiny jídel. Látky v papričkách obsažené totiž zlepšují trávení, ničí bakterie, působí protizánětlivě a také pročistí dýchací ústrojí. Také obsahují vysoké procento vitaminu C a jsou zdrojem antioxidantů, které zpomalují stárnutí. Navíc mohou papričky způsobit i stavy euforie a halucinace.

Jídlo na vlastní riziko

V jedné americké restauraci nedávno začali nabízet hostům kuřecí křidélka se speciální omáčkou vyráběnou z papričky red savina, která byla do vyšlechtění papriček bhut jolokia nejpálivější papričkou na světě. Kliknutím zvětšetePokud si toto extrémně pálivé jídlo objednáte, musíte nejdřív podepsat papír, ve kterém potvrdíte, že jíte na vlastní riziko a snímáte z kuchaře odpovědnost za vaši případnou smrt.

6 rad Jak jíst ostrá jídla?

● Chcete-li mít stálou zásobu pálivé dobrůtky, naložte větší množství chilli papriček do teplého olivového oleje. Je použitelný prakticky na cokoliv.
● Pokud konzumujete ostré jídlo, je dobré nemíchat omáčku s přílohou. Tak budete mít jistotu, že máte na talíři vždycky kousek něčeho, co nepálí.
● K jídlu si připravte dostatečné množství kapesníčků a ubrousků. Věřte nám, budete plakat a smrkat ostošest.
Kliknutím zvětšete● Nesnažte se přebít pálivost vodou! Všechno jenom zhoršíte. Pokud máte pocit, že už to stačilo, použijte mléko, nebo jogurt, pomůže i kousek chleba.
● Nejpálivější odrůdy papriček jako třeba habanero zpracovávejte v rukavicích. Opravdu vám totiž mohou způsobit »popáleniny«.
● Nešetřete na toaletním papíru. Chystáte-li hostinu pro otrlé, nakupte předem dostatečnou zásobu toho nejjemnějšího a pravděpodobně tedy nejdražšího. Nebudete litovat!


Autor: (mik)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.