Tohle je nádor žaludku: Ročně zabije 1409 Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle je nádor žaludku: Ročně zabije 1409 Čechů!

Operatér prof. Zdeněk Krška se svým týmem zahajuje operaci.
Operatér prof. Zdeněk Krška se svým týmem zahajuje operaci.

PRAHA – Tak vypadá rakovina! Konkrétně zhoubný nádor žaludku. Lékaři I. chirurgické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice jej vyoperovali osmdesátileté pacientce pomocí unikátního přístroje – videoskopu, který začali používat jako první v Evropě.

Tak vypadá rakovina! Konkrétně zhoubný nádor žaludku. Lékaři I. chirurgické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice jej vyoperovali osmdesátileté pacientce pomocí unikátního přístroje – videoskopu, který začali používat jako první v Evropě.

Stará paní operaci odmítala. „Říkala: Už mi to nestojí za to. My jsme jí však nabídli řešení za použití špičkového endoskopického systému, který nám umožňuje operovat mnohem šetrněji zejména zhoubné procesy v břišní dutině. A to jen pomocí několika vpichů, bez nutnosti vést dlouhý řez přes celé břicho,“ vysvětluje operatér prof. MUDr. Zdeněk Krška s tím, že lékař dokáže pomocí videoskopu zkontrolovat všechny přístupné orgány v břiše. „Koncová část je totiž pohyblivá a dá se pomocí ní dívat do všech stran z jednoho přístupu,“ říká prof. Krška.

Pacientka se nakonec pro operaci rozhodla. Operatér ale ještě ve chvíli, kdy už byla žena na operačním stole, nevěděl, zda půjde nádor, na který ročně zemře 1409 Čechů, z břicha odstranit. „Ani nevíme, zda je zhoubný. Ze žaludku nebyl přístupný a nic nám nenapovědělo ani vyšetření na CT a punkce. Tato laparoskopie nám napoví, jak se bude léčba pacientky ubírat dál,“ popisoval prof. Krška na operačním sále.

Operace krok za krokem

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.