Atentáty, které otřásly světem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Atentáty, které otřásly světem

Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí  (Profimedia.cz)

Před deseti dny svět šokoval brutální atentát na favoritku parlamentních voleb v Pákistánu Bénazír Bhuttovou (†54). Populární političku atentátník nejdříve střelil do hlavy a potom odpálil nálož připevněnou na svém těle. Společně s Bhuttovou zemřely na dvě desítky lidí!

  • Měli velkou moc a říkali své názory
  • Jejich nepřátelé se rozhodli je zabít
  • Vraždění se nevyhnulo ani Čechům!

Vraždy politických představitelů nejsou ve světě ničím ojedinělým. Násilí jako součást politiky se jako červená nit táhne celou historií lidstva. A nevyhnulo se ani Česku!

Mahátma Gándhí (†79)
Svobodu pro Indii zaplatil životem
Móhandás Karamčand Gándhí neboli Mahátma Gándhí (1869-1948) celý život bojoval nenásilnou formou proti Angličanům, kteří vládli v jeho rodné Indii. Stal se celosvětově uznávaným hrdinou a symbolem boje za nezávislost zámořských kolonií.
Jak zemřel? Dne 30. ledna 1948 vystoupil ke svému poslednímu kázání, během kterého byl několika výstřely zavražděn náboženským fanatikem Godsém.

Kliknutím zvětšeteFrantišek Ferdinand d’Este (†51)
Atentát, který začal válku

Arcivévoda František Ferdinand d’Este (1863-1914) byl následníkem rakousko-uherského trůnu. V politicky napjaté mezinárodní situaci roku 1914 byl na státní návštěvě Srbska, kde se stal 28. června, společně se svojí manželkou Žofií Chotkovou, obětí srbského nacionalisty Gavrilo Principa.
Jak zemřel? Byl zastřelen, když projížděl s manželkou v otevřeném voze sarajevskou ulicí. Tento atentát se stal vhodnou záminkou pro útok na Srbsko, potažmo tedy pro začátek první světové války, která byla stejně delší dobu na spadnutí.

Kliknutím zvětšeteBénazír Bhuttová (†54)
S atentátem prý počítala

Bénazír Bhuttová (1953-2007) byla první ženou v muslimském světě, která to dotáhla až na post ministerské předsedkyně. Po nuceném exilu se v roce 2007 vrátila do Pákistánu a hned po příletu na ni byl spáchán atentát, tenkrát ještě neúspěšný. Zahynulo při něm ovšem 133 nevinných lidí! Druhý pokus, který se odehrál před 10 dny, už byl úspěšný.
Jak zemřela? Při předvolebním shromáždění ve městě Rávalpindí byla zabita několika výstřely, atentátník potom odpálil nálož na svém těle a zabil další dvě desítky lidí. Spekuluje se o tom, že za vraždou stojí teroristická organizace Al-Káida, případně tajné služby pákistánského prezidenta Mušarafa. Podle posledních zjištění je jasné, že Bhuttová s atentátem tak trochu počítala. Měla totiž připravená podrobná posmrtná opatření.

Alois Rašín (†56)
Smrt zakladatele republiky

Alois Rašín (1867-1923) byl významný československý ekonom a politik. Za spiknutí byl v Rakousku-Uhersku odsouzen k trestu smrti a pro lidi se stal národním hrdinou. Nakonec mu byla udělena milost a Rašín tak mohl 28. října 1918 společně s několika dalšími politiky vyhlásit první Československou republiku a zároveň se stát jejím ministrem financí.
Jak zemřel? Dne 5. ledna 1923 byl před svým domem v Žitné ulici střelen do zad anarchistou Josefem Šoupalem, členem KSČ, která ovšem svůj podíl na atentátu popřela. O život bojoval více než měsíc, až nakonec 18. února 1923 zraněním podlehl.

Antonín Čermák (†60)
Zabila ho sicilská mafie?

Antonín Čermák, neboli Anton Cermak (1873-1933), byl český imigrant, který se dokázal v USA prosadit do politiky a v roce 1931 se stal starostou jednoho z center průmyslu Chicaga.
Jak zemřel? V roce 1933 doprovázel čerstvě zvoleného prezidenta Franklina D. Roosevelta na jeho návštěvě Miami a při neúspěšném atentátu na Roosevelta byl omylem zastřelen anarchistou Guissepe Zagarou. Spekuluje se ale o tom, že Zagara byl ve skutečnosti nastrčen chicagskou mafií a že atentát směřoval právě na Čermáka!

Martin Luther King (†40)
Střílel neonacista?

Martin Luther King (1929-1968) byl baptistický kazatel a aktivista za lidská práva, který bojoval proti rasové segregaci i jinému potlačování práv menšin. Propagoval především nenásilnou formu občanské neposlušnosti po vzoru Gándhího.
Jak zemřel? Byl zavražděn odstřelovačem, když stál na balkoně motelu. Z vraždy byl obviněn a posléze i odsouzen na 99 let James Earl Ray, údajný člen americké neonacistické organizace.

Olof Palme (†59)
Šokující konec švédského premiéra

Olof Palme ( 1927-1986) byl švédským ministerským předsedou a předsedou švédské sociální demokracie. Otevřeně kritizoval válku ve Vietnamu, zapojil se do protijaderné kampaně, osobně se setkal s kubánským vůdcem Fidelem Castrem a velmi výrazně podporoval sociální stát. Jenže právě tíhnutí k levici se stalo Olofovi osudným...
Jak zemřel? Švédští politici se vždy honosili tím, že jsou obyčejní lidé a na veřejnosti chodí bez ochranky jako každý jiný občan. To se stalo Palmemu osudné, když byl cestou z kina 28. února 1986 zavražděn několika výstřely v jednom ze stockholmských parků. Pachatel nebyl nikdy dopaden.

Jicchak Rabin (†73)
Smrt izraelského hrdiny

Jicchak Rabin (1922-1995) byl náčelníkem generálního štábu izraelské armády. Pro Izraelce se stal velkým válečným hrdinou. V roce 1992 nastoupil podruhé na post izraelského ministerského předsedy a výrazně se zasazoval za smírné řešení palestinské otázky. V roce 1994 obdržel společně s Jásirem Arafatem (1929-2004) a Šimonem Perezem (1923) dodnes diskutovanou a kontroverzní Nobelovu cenu míru. Jeho snahu o mír ale všichni zcela nepochopili...
Jak zemřel? Snaha o usmíření s Palestinci ho stála život. Ortodoxní židovský aktivista Yigal Amir (1970) ho zastřelil v Tel Avivu při shromáždění na jeho podporu.

Kliknutím zvětšeteJohn Fitzgerald Kennedy (†46)
Záhada jménem JFK

Americký prezident John Fitzgerald Kennedy (1917-1963) by jedním z nejoblíbenějších prvních mužů USA v historii. Měl ale i mnoho nepřátel, a to se mu nakonec stalo osudným.
Jak zemřel? V texaském Dallasu ho zabil neznámý odstřelovač při projíždění městem. Okamžitě byl veřejnosti předhozen údajný vrah Lee Harvey Oswald, který byl ovšem během vyšetřování také zavražděn. O Oswaldově vině se ovšem stále spekuluje, teorií o skutečném pozadí atentátu se vynořilo nepřeberné množství a dodnes je causa JFK jednou z nejzáhadnějších v americké historii.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.