Rekordy z dinosauří říše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rekordy z dinosauří říše

Dinosauři se kdysi proháněli po celé naší zemi. NEJVĚTŠÍ z nich: Amphicoelias fragillimus
Dinosauři se kdysi proháněli po celé naší zemi. NEJVĚTŠÍ z nich: Amphicoelias fragillimus (Profimedia.cz)

Tak to jsou oni! Dinosauři. A teď k nim přibyl další přírůstek! Myslíte si, že ho objevili při vykopávkách kdesi v severní Americe, odkud pochází nejvíce objevů dinosaurů? Omyl, našli ho ve sklepě londýnského muzea přírodních věd. Před zraky veřejnosti se tu ukrýval dlouhých 113 let!

● Bylo větší než autobus! Vědci objevili nové monstrum z pravěku

Ptáte se, jak je to možné? Obratel nového dinosaura objevil v roce 1890 poblíž Hastingsu sběratel Philip James Rufford. Pracovníci muzea tehdy kost posoudili špatně a zařadili ji k úplně jinému druhu dinosaura. Před pár měsíci spočinul na obratli zrak studenta Mikea Taylora. Zařazení kosti se mu nezdálo, a tak se začal obratli věnovat podrobněji. Zjistil, že jde o úplně nový druh dinosaura a vědecký svět měl novou senzaci. Nového dinosaura nazvali Xenoposeidon proneneukus. Na délku měřil 15 až 20 metrů a vážil 2800 až 7600 kilogramů.

Xenoposeidon proneneukus je tedy dalším známým dinosaurem. Co o nich ale vlastně víme? Známe je maximálně z obrázků či filmu Jurský park. Jaká asi byla tato pravěká monstra, která žila na naší planetě před 65 až 250 miliony let? Tady je přehled těch nejpozoruhodnějších…

NEJVĚTŠÍ
Amphicoelias fragillimus
Délka 56 až 62 metrů, hmotnost 130 tun. Největší suchozemský tvor všech dob.Další rekordmani: Seismosaurus halli délka až 54 metrů, hmotnost 100 tun. Bruhathkayosaurus matleyi délka až 44 metrů, hmotnost 170 tun.Sauropod Argentinosaurus délka až 40 metrů, hmotnost 90 až 110 tun.

Kliknutím zvětšeteNEJSILNĚJŠÍ
Tyrannosaurus Rex
Král dravých dinosaurů byl vysoký až třináct metrů. Stisk jeho zubů dosahoval síly téměř čtyři tuny. Měl třináctkrát ostřejší zrak než člověk, pohyboval se po zadních nohou. Měl drobné přední končetiny pouze se dvěma prsty, které mu zřejmě pomáhaly při vstávání, a velmi pohyblivý krk.

Kliknutím zvětšeteNEJVĚTŠÍ TLAMA
Allosaurus
Největší tlamu ve srovnání s velikostí těla měl právě tento dinosaurus. Pohyblivé klouby mu umožňovaly otevřít čelist tak, že najednou spolkl zvíře o velikosti krávy.

Kliknutím zvětšeteNEJVĚTŠÍ PREDÁTOR
Spinosaurus aegyptiacus
Byl vysoký 18 metrů. Měl extrémně ostré zuby, byl proto schopen ulovit i tehdy největšího dinosaura – 40 metrů dlouhého a 100 tun vážícího býložravého Argentinosaura. Žil ve skupinách. Útočná síla smečky musela být strašlivá...

Kliknutím zvětšeteNEJDELŠÍ OCAS
Diplodocus
Měl sedmdesát ocasních obratlů a s ohonem se dokázal ohánět jako s obřím bičem. Nepřátele tak velmi rychle zneškodnil.

Kliknutím zvětšeteNEJNEBEZPEČNĚJŠÍ OCAS
Ankylosaurus
Jeho ocas na konci vypadal jako palice.

Kliknutím zvětšeteNEJRYCHLEJŠÍ
Coelophysis
Měl přes tři metry a uháněl rychlostí až 60 km/h.

Kliknutím zvětšeteNEJPOMALEJŠÍ
Sauropod
Byl čtyřicet metrů dlouhý. Stejně jako Brachiosaurus se na sloupovitých nohou pohyboval dost namáhavě – rychlostí max. 5 km/h.

DALŠÍ DINOSAUŘÍ NEJ
● Nejchytřejší byl malý dravý Saurornithoides, měl totiž poměrně velký mozek.
● Nejhloupější byl Stegosaurus. Mozek měl malý jako vlašský ořech.
● Nejlépe propracovaným obranným systémem proti útočníkům se pyšnil Edmontosaurus. Tlustý krunýř měl pokrytý ostny a čepy.
● Nejlepší obrannou taktikou se mohl pochlubit Ceratopsier. Při útoku se stočil do kruhu – mláďata měl uprostřed a zvnějšku se bránil rohy.
● Nejdelší krk ve srovnání s velikostí těla měl Elasmosaurus. Jeho tělo měřilo třináct metrů, z toho na krk připadalo sedm metrů. Krk se skládal ze 76 obratlů – žádný jiný živočich jich nikdy neměl víc. Mohl hlavu otočit až o 180 stupňů. Žil v moři.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.