Miss kráva: Je nejkrásnější! A dá se celá sníst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Miss kráva: Je nejkrásnější! A dá se celá sníst!

Co všechno se dá s krávy využít?
Co všechno se dá s krávy využít?

LITOMYŠL – Váží stovky kilogramů, pas nemá rozhodně vosí a boky pěkně masité. Přesto byla nejhezčí a v souboji s desítkami sokyň zvítězila!

Váží stovky kilogramů, pas nemá rozhodně vosí a boky pěkně masité. Přesto byla nejhezčí a v souboji s desítkami sokyň zvítězila! Jedná se totiž o krávu, tříletou hnědobílou stračenu… Už i krávy mají totiž v Česku svou Miss! Soutěž krásy českého strakatého plemene proběhla včera v Litomyšli v rámci Národní výstavy hospodářských zvířat.

Vítězná krasavice pochází ze Zemědělského podniku ALA a. s. Řepníky z Chrudimska. A jako správná Miss dostala i šerpu a pohár, a protože to je kráva, věnovali jí pořadatelé soutěže místo auta obrovský zvon. Volila se i první vicemiss. Tou je prý už »ostřílená matadorka« ze Zemědělskoobchodního družstva Opatovec ze Svitavska, která navíc dostala i zvláštní cenu – nejkrásnějšího vemene! Každá kráva se na soutěž připravuje celý rok. „Krávy se musí naučit pěkně chodit po molu, stříkají se, umývají, češou se jim ohony, aby byly pěkně lesklé. Vítězkám dokonce hrajeme i fanfáry,“ říká vedoucí přehlídky Danuše Kolářová. A krávy mají ještě jednu obrovskou přednost. Zpracovat na pozdější využití (konzumaci) se z nich dá totiž skoro všechno.

Nesmí se používat! Hrozí nebezpečí přenosu nemoci šílených krav BSE.
Lebka, mozek a oči
Mandle
Mícha
Střeva od dvanáctníku po konečník

Jinak si krávu můžeme uvařit a sníst téměř celou.

  1. Přední hovězí
  2. Zadní hovězí
  3. Kýta – pečení a závitky
  4. Kližka – guláše
  5. Plec – guláše, sekaná
  6. Bok s kostí – na polévku
  7. Bok bez kosti – sekanou
  8. Krk – guláše
  9. Roštěnec – minutkový guláš
  10. Svíčková – bifteky, medailonky, tatarský biftek
  11. Hrudí – na polévku
  12. Oháňka – na polévku nebo »obíračku«

Zpracovat lze z krávy nebo býka snad všechno.
Kůže – kožené bundy a kabáty, boty
Rohy – knoflíky
Kosti a paznehty – masokostní moučka na krmení zvířat nebo hnojení

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.