Bak (5): Nejlepší čtyřnohý policista! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bak (5): Nejlepší čtyřnohý policista!

V Olešnici policejní psi předváděli, že dokáží být pěkně ostří.
V Olešnici policejní psi předváděli, že dokáží být pěkně ostří.

OLEŠNICE – Šampionem je Bak! Pětiletý německý ovčák z referátu Cizinecké a pohraniční policie v Hronově byl v Olešnici v Orlických horách vyhlášen nejlepším čtyřnohým policistou!


Alespoň při tréninkovém kempu psů Cizinecké a pohraniční policie.
Bakovou specialitou je podle jeho psovoda Pavla Jurišty obrana. Většinou budí takový respekt, že ani není nutné sundávat košík. „Za tři až čtyři roky už nebude Bak schopen plného nasazení. Určitě si ho pak vezmu domů. Na čáře jsme toho prožili tolik, že si to bez něj vůbec nedovedu představit,“ popisuje vztah ke svému parťákovi jeho psovod.
Kliknutím zvětšete„Pes je v nejlepší formě mezi třetím a pátým rokem věku. I když nerad odhaduji jejich cenu, protože to jsou naši parťáci a kamarádi, pohybuje se v řádech statisíců korun,“ říká o svých svěřencích šéf psovodů Cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové Michal Lokvenc. Čeští psi nejsou ve služebním poměru u policie jako v jiných evropských státech. Každý má ale své tabulkové místo, a dokonce bere i plat. Na den to průměrně dělá asi 70 korun a peníze jsou určené především na žrádlo. „Naši psi patří ke světové špičce. Už kolikrát zachránil pes našemu policistovi život,“ dodává Lokvenc.

Policejní pes

✘ nejlepší dosahují při útoku rychlosti až 40 km/hod
✘ stisk jejich tlamy má až 8 atmosfér, to je čtyřikrát větší tlak, než je v plně nahuštěné pneumatice
✘ čumáky psů jsou vycvičené na takovou citlivost, že zachytí i tři hodiny staré pachové stopy a mohou je držet i několik kilometrů


Autor: (pca)
Foto pro Aha!: Jan POKORNÝ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.