Tajemné výpravy: Odešly do divočiny a zmizely navždy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemné výpravy: Odešly do divočiny a zmizely navždy

Za to, že máme k dispozici mapy téměř celého světa a na Zemi je už jen minimum neprozkoumaných míst, vděčíme neuvěřitelné odvaze a nadšení dobrodruhů, kteří před desetiletími vyráželi v čele expedic do neprobádané divočiny.


Muži, po kterých se slehla zem...

● Vydaly se objevovat svět
● A slehla se po nich zem
● Co se vlastně stalo?

Dělali to samozřejmě hlavně pro slávu a uspokojení svého ega, ale zároveň také riskovali své životy, aby objevili neobjevené. O některých z nich dokonce dodnes nevíme, jak vlastně skončili. Prostě zmizeli uprostřed džungle, nekonečných ledových plání nebo rozbouřených oceánů…

Jean François Galaup

Strašlivá smrt uprostřed oceánu

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePsal se rok 1785, když se francouzský král Ludvík XVI. rozhodl vyslat Jeana Françoise Galaupa, hraběte La Pérouse, na dalekou cestu. Měl na svých fregatách Boussole a Astrolabe prozkoumat Tichomoří a zanést do map zdejší ostrůvky. Tři dlouhé roky La Pérouse a jeho muži brázdili moře v místech, kde se na ostrovech běžně praktikoval kanibalismus a domorodí obyvatelé žili na úrovni doby kamenné. Přistáli na Velikonočních ostrovech a přes Macao a Japonské a Ochotské moře dopluli až na Kamčatku. Odtud La Pérouse poslal jednoho člena posádky s kupou materiálů a map do Paříže, aby předal králi informace o výpravě. Tento posel byl jediný, kdo výpravu přežil. V roce 1788 totiž obě lodě beze stopy zmizely v Korálovém moři.
Co se nejspíš stalo?
Kocábky, na kterých se objevitelé plavili, zřejmě nezvládly tropické bouře v Korálovém moři a klesly i s námořníky ke dnu.

Daniel Houghton a Mungo Park

Řeka Niger si žádá lidské oběti

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteNa západě Afriky leží stát Mali, kterým protéká třetí největší africká řeka Niger. Leží zde také bájné město Timbuktu, v 18. století velká obchodní křižovatka a jedno z nejbohatších měst kontinentu. Evropským badatelům dlouho nedalo spát, kde vlastně leží prameny obří řeky. Jako první se o to v roce 1790 pokusil Daniel Houghton, ovšem pronásledovala ho smůla a tragické nehody. Vše skončilo, když byl uprostřed divočiny okraden svými nosiči a ponechán napospas divoké zvěři. Skotský lékař Mungo Park měl zase při své první výpravě jen skromné zásoby. Do Mali dorazil po osmiměsíční cestě plné útrap a na cestu do Timbuktu mu už nezbyly síly. Další expedici uspořádal v roce 1805. Tentokrát byla výprava mnohem větší, Park měl k dispozici i oddíl vojáků. Vybral si ovšem nevhodnou dobu, totiž období dešťů. Mnoho mužů podlehlo tropickým nemocem, takže když expedice dorazila k Nigeru, zbývalo Parkovi pouze sedm mužů. Rozhodl se postavit člun a plout po proudu řeky. Od té doby ho už nikdo neviděl.
Co se nejspíš stalo?
Všichni pravděpodobně zahynuli, když člun narazil v peřejích Bussa v dnešní Nigérii na skálu a roztříštil se. Park nehodu přežil, doplaval na břeh, ale tam byl zabit domorodci.

Robert Falcon Scott

Tragická touha po prvenství

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteV roce 1910 začal závod o dobytí jižního pólu, který měl o dva roky později skončit tragicky. Na cestu se vydaly tři výpravy. Angličané Shackleton a Scott a legendární norský polárník Amundsen. Shackleton podcenil vybavení a pro nedostatek zásob ukončil expedici jako první. Zkušený polární vlk Amundsen vyrazil vybaven spřežením s polárními psy. Scott se rozhodl jít na věc moderně a vezl s sebou motorové saně, průmyslově vyráběné oblečení, moderní spací pytle a sibiřské poníky. Oblečení a spací pytle ovšem sály vodu, takže badatelé byli neustále v mokru. Motorové saně velmi záhy zamrzly a sibiřští poníci nezvládali extrémní klimatické podmínky. Amundsen dorazil na pól jako první. Scott a jeho lidé dorazili k cíli 17. ledna 1912. Našli tam norskou vlajku a Amundsenův opuštěný stan. Cestou zpátky zažili Angličané pravé peklo. Trápily je omrzliny, nedostatek potravin a petroleje. Navíc Scott byl posedlý vědeckým výzkumem a táhl s sebou 15 kg kamení pro pozdější vědecké bádání. Mrazy a nedostatek potravy nakonec zbylé členy expedice udolaly. Jejich zmrzlá těla našla po osmi měsících jiná polární expedice, pouhý den pochodu od skladiště, které mohlo dobrodruhům zachránit život.
Co se nejspíš stalo?
Mráz, nedostatečné zásoby a nesmyslné lpění na materiálech pro vědecké zkoumání způsobily, že pěti členům výpravy, kteří dorazili až na jižní pól, nezbyly síly na zpáteční cestu. Mrazivá příroda byla silnější než lidská vůle.

Roald Amundsen

Trpký konec legendy mrazivých plání

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteMráz a příšerné podmínky na věčně zmrzlých pláních nakonec přemohly i legendu polárních objevitelů Roalda Amundsena. Když v roce 1928 italský cestovatel a inženýr Nobile se svojí vzducholodí Italia, mezi jejíž posádkou byl i český polárník František Běhounek, ztroskotal po přeletu nad severním pólem, byl Amundsen mezi prvními, kdo vyrazil na záchrannou akci. Přestože byli s Nobilem dlouholetí rivalové, okamžitě nasedl do svého hydroplánu a 18. 6. 1928 vyrazil pátrat po trosečnících. Už ho nikdy nikdo nespatřil.
Co se nejspíš stalo?
Pravděpodobně se mu porouchal letoun, možná ho zastihla polární bouře. Se svým letounem ztroskotal a buď zahynul v jeho troskách okamžitě, nebo ještě několik dní přežíval v krutých arktických podmínkách, které tolik miloval.

Percy FawcettKliknutím zvětšete

Bájné Eldorado ho stálo život

Kliknutím zvětšeteBritský plukovník Percy Fawcett zasvětil život hledání přítoků Amazonky. Legendárním se však stal až poté, co objevil rukopis z 18. století, popisující bohatstvím oplývající město Eldorado skrývající se uprostřed džungle. Vyrazil se synem Jackem a jeho známým na cestu, ze které se nikdy nevrátil. Kliknutím zvětšetePoslední zprávy o výpravě pocházejí z dubna 1925. Podle nepodložených zpráv údajně Fawcetta zabili indiáni. Existují ale i jiné teorie. Podle jedné se usadil uprostřed džungle a s domorodou ženou zplodil dceru, kterou údajně na vlastní oči viděl jeden americký misionář.
Co se nejspíš stalo?
Teorie o tom, že Fawcett se v džungli usadil a vzal si za ženu domorodou ženu, vypadá věrohodně. O bílém dítěti uprostřed džungle je několik důkazů a existuje i fotografie.

Ztracených dobrodruhů je mnohem víc!

Kliknutím zvětšete● V roce 1839 zmizel na Andamanských ostrovech uprostřed Indického ocánu český lékař a přírodopisec Jan Vilém Helfer.
● V roce 1847 zmizel uprostřed australské divočiny německý cestovatel a přírodovědec Ludwig Leichhardt.
● V roce 1912 se ztratil v Severním ledovém oceánu ruský geolog V. A. Rusanov i s lodí a celou posádkou.
● 6. června 1924 byl na Mount Everestu naposledy viděn legendární horolezec George Mallory a jeho přítel Andrew Irvin při snaze vyšplhat až na vrchol. Malloryho tělo bylo objeveno v roce 1999 pouhých 600 metrů pod vrcholem. Irvinovy ostatky nejvyšší hora světa ještě nevydala.

Novodobý rekordman Steve Fossett
Má být prohlášen za mrtvého

Kliknutím zvětšete„Mým plánem je přežít,“ odpověděl americký miliardář, cestovatel, dobrodruh a držitel mnoha rekordů Steve Fossett po jednom ze svých neúspěšných pokusů o oblet Země v balonu. Teď to vypadá, že držitel mnoha rekordů, mimo jiné prvního sólového obletu Země v horkovzdušném balonu, se už o další zápis do Guinnessovy knihy rekordů nepostará. Před třemi měsíci, přesněji 3. září 2007, se totiž ztratil se svým soukromým letounem nad Nevadskou pouští. Je neuvěřitelné, že člověk, který podstoupil tolik nebezpečí a riskantních akcí, nakonec zemře, když si jde jen tak zalétat po obědě. Jeho tělo, ani trosky letounu zatím nebyly nalezeny, odborníci jsou ovšem přesvědčeni, že Fossett již nemůže být mezi živými. Tento týden nicméně jeho manželka oficiálně požádala úřady, aby byl prohlášen za mrtvého. Steveu Fossettovi bylo 63 let.


Autor: (mik)
Foto: profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.