Pět vymyšlených zpráv! A dostaly se do novin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pět vymyšlených zpráv! A dostaly se do novin!

Smyšlené zprávy jsou někdy tak přesvědčivé, že se nedají odlišit od skutečnosti.
Smyšlené zprávy jsou někdy tak přesvědčivé, že se nedají odlišit od skutečnosti.

PRAHA – Možná i vy jste ve své emailové schránce našli zprávu, která prosí o pomoc v nouzi, slibuje štěstí, nebo varuje před nejrůznějšími kriminálními živly, a odesílatel žádá o její přeposílání dál.

Možná i vy jste ve své emailové schránce našli zprávu, která prosí o pomoc v nouzi, slibuje štěstí, nebo varuje před nejrůznějšími kriminálními živly, a odesílatel žádá o její přeposílání dál. Podobný typ zpráv je ale ve většině případů podvod. Jde o tzv. hoaxy (poplašné zprávy) a napálit se často nechají i jinak seriózní noviny…

Omámení chlapci z Kolína

Dva mladíci z Kolína dorazili po dvoudenním pohřešování domů. Prý šli do restaurace, přisedli k nim nějací lidé a od té chvíle nic nevědí. Jeden z nich měl po probuzení daleko od restaurace stehy na kotníku a na rameni, druhý naraženou tvář a červené oko. Lékaři tvrdí, že jim do pití musel někdo hodit drogu – a člověka je pak možné manipulovat. Tito lidé se pak podle policie zneužívají k trestné činnosti – vybírání bankomatů, krádežím aut, případně i sexuálně.
Kurýr Praha, 24. 5. 2007

Pravda:
O případech, kdy by byl takto omámený člověk zneužit ke spáchání trestné činnosti, tedy stal se pachatelem, kriminalisté z Policejního prezidia ČR nemají žádné informace.

Infikované jehly v MHD

Před několika týdny si v tramvaji sedla osoba na zapíchnutou jehlu. Když vstala, našla vzkaz: »Právě jsi byl nakažen HIV«. Podobných jehel je po celé republice čím dál tím víc a testy ukázaly, že vždy byly nakažené HIV nebo žloutenkou.
Deníky Bohemia, 12. 4. 2007

Pravda:
MUDr. Eva Bendová, podepsaná pod hoaxem sice existuje, ale žádný e-mail samozřejmě nerozeslala. Navíc je technicky téměř vyloučeno umístit do sedadla MHD jehlu tak, aby čněla hrotem vzhůru. Podobný případ nebyl nikde na světě prokázán, a nikdo tak nebyl nakažen.

Rakovina prsu

Jednou z příčin vedoucích ke vzniku rakoviny prsu je používání antiperspirantu. Látky v něm obsažené blokují podle nejnovějších výzkumů potní žlázy a tělo nemůže vylučovat škodliviny. Pak je ukládá, a to do nejbližších lymfatických uzlin – v oblasti podpaží. Jak známo, téměř všechny rakovinné nádory v prsech se objevují ve vnějším horním kvadrantu prsu. Tedy přesně tam, kde se lymfatické uzliny nacházejí.
Plzeňský deník 27. 7. 2006

Pravda:
Oslovení lékaři nevědí nic o tom, že by existovala jakákoli studie, která by nebezpečí antiperspirantů potvrzovala. V Česku se jich od revoluce prodává čím dál tím víc a žádný zvýšený výskyt související rakoviny prsu odborníci nezaznamenali.

Nalezená štěňata

O víkendu jsem u silnice našla čtyři drobečky, kterých se nejspíš chtěl někdo zbavit. Podle veterináře jsou to zdravé fenky staré mezi 5 – 7 týdny, zřejmě míšence rotvajlera a labradora.
Ústecký deník, 5. 10. 2007

Pravda:
Tento e-mail byl pravdivý. Přestože se ale událost stala už před několika lety, e-mail se stále šíří, lidé autorce telefonují nebo píší dotazy.

Pozor na telefonování

Pokud vám někdo zavolá na mobil a představí se jako »provider« Vodafone, T-Mobile nebo O2, může vás požádat o vyťukání kódu #09. Je to ale podvodník, který má k dispozici prostředky, díky kterým přečte vaši SIM kartu a pak si vytvoří její kopii s vaším číslem a veškerá jeho volání budete mít v účtu vy.
Opavský a hlučínský deník, 29.1.2007

Pravda:
Je to samozřejmě nesmysl. Pokud nedáte svůj telefon z ruky, je v bezpečí.

Nejznámější poplašné hoaxy

  • „Minulý týden zemřel malý chlapec poté, co snědl bonbony Mentos a následně se napil coly. Prosím, podívejte se na obrázky a dejte si velký pozor, chemická reakce je opravdu nebezpečná.“
  • „VIR mobilnich telefonu!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jestlize obdrzite hovor, pri kterem se na displeji vaseho mobilniho telefonu objevi ACE? NEZVEDEJTE TELEFON A OKAMZITE HOVOR UKONCETE!“
  • „Když vás u bankomatu přepadne lupič a donutí vás, abyste mu vybrali své peníze, vyťukejte svůj PIN pozpátku. Přístroj vám peníze vydá, ale současně přivolá na místo policii, která vám bleskurychle pomůže z nouze.“
  • „Dcera Ráchel má rakovinu, nemáme dostatek peněz a odesláním tohoto emailu třem lidem nám přispějete na její léčbu.“
  • „Alexandra přežila požár a nyní bojuje o život v krakovské nemocnici. Tento email s popálenou tváří malého děvčátka možná přišel i vám. Každým přeposlaným emailem údajně přispějete rodině třemi centy.“
  • „Firma Nokia nabízí mobilní telefony WAP zdarma uživatelům Microsoft Windows. Pokud pošlete tuto informaci 10krát, obdržíte Nokia 3210.“
  • „Pošlete tuto SMS všem svým známým, kteří jsou klienty naší mobilní sítě Vodafone. Pokud SMS zašlete nejméně 10 svým známým, obdržíte bonus 50 Kč ke svému účtu.“

Co také šlo internetem

  • Íránská žena porodila žábu.
  • V obchodním domě IKEA se ztrácejí děti.
  • Řetězec McDonald’s přidává do masa červy.
  • Japonský umělec z New Yorku dělá kočičí bonsaje tak, že zavírá týdenní koťátka do skleněných lahví.
  • Varování před novými radary umístěnými ve svodidlech.
  • Chlapci z Teheránu za krádež chleba zlomili ruku.
  • Maminky dětem ukusují špičky od banánů, protože v nich může být jed hadů, kteří se plazí po banánovnících.
  • Hygienici udělali rozbor soli ve slánce v restauraci a zjistili v ní zbytky moči osmdesáti osob.
  • Dealeři drog dávají dětem zadarmo chutné bonbony, které vyvolávají prudkou závislost.
  • Coca cola rozežere hřebík. Mělo jít o pokus žáků jedné pražské základní školy.

Autor: (miš)
Zdroj www.hoax.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.