Přejídáte se? Hrozí vám rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přejídáte se? Hrozí vám rakovina!

Podle lékařů existuje mezi obezitou a rakovinou velká souvislost.
Podle lékařů existuje mezi obezitou a rakovinou velká souvislost. (Profimedia.cz)

PRAHA – Nedovedete si představit život bez párku či pořádně vyuzené klobásky? Tak raději nečtěte dál. Odborníci na výživu a lékaři varují: Pokud nechcete dostat rakovinu, raději se těmto potravinám vyhněte velkým obloukem. Nadměrná konzumace uzenin, která má za následek obezitu, je pro lidský organismus škodlivá stejně jako třeba kouření!

Zapomeňte na sladké, uzeniny i alkohol

Tloušťka – přemíra tělesného tuku – může způsobit až šest různých druhů rakoviny. „Zvýšené množství tělesného tuku může být »spouštěčem« rakoviny děložní výstelky, jícnu, slinivky, střev, prsu či ledvin,“ uvádí britský lékař Michael Marmot závěry nejnovější studie, na níž se podílelo 21 expertů z celého světa.

Vědci varují především před tučnými jídly. Tučné červené maso – vepřové, hovězí, jehněčí – stejně jako uzené, uzeniny a grilovaná masa mohou způsobit rakovinu střev!

Masa bychom se však v žádném případě vzdávat neměli. „V mase jsou cenné plnohodnotné bílkoviny,“ říká český lékař Jan Kadleček, podle něhož je nyní odborníky doporučená týdenní dávka půl kila libového červeného masa. „Pokud mluvíme jen o mase, osobně bych se přimlouval za další půlkilogram rybího a kuřecího na týden,“ dodává Kadleček.

Špíčky nejenom pod kůží, ale především kolem jednotlivých orgánů má na svědomí i nadměrná konzumace alkoholu. Kromě obezity je alkohol považován za nejčastější příčinu rakoviny úst, jícnu, žaludku, jater, ale i prsů. Naopak zdravý je pro muže půllitr piva denně, pro ženy pak jedna sklenka.

Rovnítko mezi rakovinou a obezitou dokládají i nejnovějších vědecké výzkumy. Kromě již dříve známých souvislostí s např. rakovinou střev, žaludku, slinivky a prsů se nyní potvrdila souvislost mezi obezitou a nádory žlučníku a dělohy.

Kliknutím zvětšete

Obezita škodí! Nadváha chrání před smrtí!

PRAHA – Američtí vědci přišli s tvrzením, že nadváha nemusí být na škodu. V případech některých nemocí (rozedma plic, srdeční choroby, Alzheimerova či Parkinsonova nemoc či infekce) dokonce mírná nadváha (BMI do 30) vyhlídky na přežití pacientů zlepšuje.

Tvrdí to studie v časopisu Journal of the American Medical Association. »Nadbytečný« tuk pomáhá totiž organismu při boji s nemocemi. Naopak obezita (silná nadváha – BMI nad 30) zvyšuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby, cukrovku, nemoci jater a rakovinu tlustého střeva, slinivky a prsu.

Jak nedat zákeřnénemoci šanci?

  1. Vyhněte se všem uzeninám a tučným červeným masům.
  2. Omezte pití alkoholu. Zapomeňte na panáky, dejte si nejvýše skleničku piva nebo vína.
  3. Vyhlaste válku špekům. Index BMI by se měl pohybovat mezi 21 až 23. (Jak ho počítat? Hmotnost v kg vydělte výškou v metrech na druhou. Př. váha: 75 kg, výška: 1,82 m. Nejprve vynásobte výšku výškou: 1,82 x 1,82 = 3,31. Potom váhu vydělte tímto výsledkem a vyjde vám BMI: 75/3,31 = 22,65)
  4. Každý den se hýbejte! Pokud neděláte žádný sport, dejte si nejméně 30 minut rychlé chůze.
  5. Vyhněte se přeslazeným nápojům.
  6. Kojte své děti. Chráníte jak potomky, tak sebe!
  7. Omezte solení a slaná jídla. Doporučené množství soli je 5 g denně.
  8. Denně snězte nejméně 600 gramů ovoce a zeleniny (mimo brambor).
  9. Lidé, kteří nad rakovinou zvítězili, by tyto rady měli důsledně dodržovat, aby se onemocnění nevrátilo!

Češi vymysleli lék na rakovinu! Je na leukémii a lymfatické uzliny

PRAHA – Čeští vědci vynalezli látku, která dokázala zbavit pokusné psy rakoviny lymfatických uzlin a chronické leukémie! Pomáhá neuvěřitelně rychle, stejně jako antibiotika na angínu. Za šest dnů zbavila zvířata nádorů!

Nový lék se zatím jmenuje GS9219, a pokud testy potvrdí úspěšné výsledky i u lidí, mohl by se do šesti let vyrábět. Testy na nemocných prováděné v Americe jsou zatím stejně úspěšné jako u zvířat. V Česku se začne nový lék zkoušet na 250 pacientech příští rok na jaře v nemocnicích v Praze, Brně, Hradci Králové, Olomouci a Plzni.

Testů se budou moci zúčastnit jen ti nemocní, jimž nezabrala v současnosti používaná léčba – chemoterapie ani ozařování. Přesný seznam míst, kde se bude možné do studie na nový lék přihlásit, bude zveřejněn na jaře 2008.

Nový lék je revoluční i z toho důvodu, že na rozdíl od jiné léčby ničí jen buňky zachvácené rakovinou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.