30 případů majora Zemana: Zahrál si i Železný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

30 případů majora Zemana: Zahrál si i Železný!

Vladimír Brabec a Rudolf Jelínek jako nejbližší přátelé a kolegové ze SNB.
Vladimír Brabec a Rudolf Jelínek jako nejbližší přátelé a kolegové ze SNB. (: Alexander Malachovský, archiv)

A je to tady! Dost možná teď držíte v ruce první dva díly seriálu Třicet případů majora Zemana. Příští týden vyjde v edici Aha! další DVD, na kterém najdete díly Loupež sladkého I a Rubínové kříže.

Nevzpomínáte si, o čem jsou? »Pyšná princezna« obchodující s inzulinem, Jana Paulová v hodně dráždivé erotické scéně a podivná církev plná zlodějů. Už si vzpomínáte?

Třetí díl
Loupež sladkého I

Zeman narazí v lese na sanitku, ve které dovádí její řidič Jiří Hradec s Kamilou. V noci pak veze recepční místního hotelu kamaráda domů a on dostane hypoglykemický záchvat. Je nutné mu podat inzulin! K případu přijíždí Zeman s lékařem Knappem. V sanitce Jiřího Hradce však potřebný inzulin není! Zdravotní sestra z blízkého střediska také nemá inzulin a neví, jak je to možné. Lékař nakonec najde inzulin u nemocného a aplikuje mu ho. Zeman přitom zjistí, že lék byl původně v sanitce. Jak se ocitl u nemocného?

Co jste o třetím díle nevěděli?
  • Jakožto zdatný příslušník SNB si musí i Zeman udržovat kondičku. Na začátku třetího dílu naráží na opuštěnou sanitku během ranního proběhnutí. Je to jediná scéna, ve které režisér Jiří Sequens (85) nechal Zemana trochu si zasportovat.
  • Postava Jiřího Hradce (Rudolf Jelínek) přichází do seriálu ve třetím díle, a to jako velký milovník žen. Zeman se s ním setkává ve chvíli, kdy se v jeho náruči nachází mladičká, teprve devatenáctiletá Jana Paulová v roli Kamily. Jana Paulová (52), stejně jako mnoho kolegů, si zahrála v seriálu dvakrát. Podruhé byla v dílu Prokleté dědictví zavěšena do kolegy z vysoké školy, kterého si zahrál bývalý televizní magnát Vladimír Železný (62).
Čtvrtý díl
Rubínové kříže

Při kontrole dokladů ve vlaku naráží příslušníci SNB na Richarda Lipinského. Strhne se přestřelka, během které je Lipinsky zraněn. Zeman, který je Lipinskému velice podobný, je povolán do Brna a vyslán místo Lipinského za bývalým velitelem opavského gestapa. Z výpovědi umírajícího Lipinského vyjde najevo, že měl naplánovánu schůzku s osobou, kterou identifikuje podle kříže s osmi rubíny. Příslušníci SNB v čele se Zemanem kontaktují ještě dalšího podezřelého Kleibera, majitele pohřebního ústavu. Zeman zjišťuje, že opat z mužského kláštera chce v pohřebním voze propašovat přes hranice církevní zlato.

Co jste o čtvrtém díle nevěděli?
  • Lid je podle tvůrců seriálu chudý, zatímco církev se topí ve zlatě. Navíc vysocí představitelé církve nemyslí na duše svých bližních, ale na peníze. Vše je úhledně zabaleno do postavy opata (Jiří Adamíra), která demonstruje onu skrytou hrozbu. Komunisté tímto dílem chtěli potlačit vliv církve.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.