5 scénářů zániku Země - Vědci varují: Náš svět může hodně rychle zmizet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

5 scénářů zániku Země - Vědci varují: Náš svět může hodně rychle zmizet!

Srážka Země s asteroidem je podle vědců nevyhnutelná.
Srážka Země s asteroidem je podle vědců nevyhnutelná.

Zkuste si představit tuhle situaci: sedíte se svým partnerem na zahradě, popíjíte dobré červené vínko a společně si užíváte krásný večer. Díváte se zasněně na hvězdami posetou oblohu a říkáte si, že život je vlastně strašně krásný.


Zrovna, když se rozhodnete si nalít další sklenku vína, spatříte kdesi v dálce obrovskou ohnivou kouli, která se rychle blíží k zemi. Hrdlo lahve jemně cinkne o sklenici a vy v tu chvíli vůbec netušíte, že za pár vteřin ukončí řítící se asteroid životy milionů lidí na naší planetě. A možná, že život na Zemi utichne navěky. Myslíte si, že se jedná o scénu z katastrofického filmu? Kdepak! Je to jen jedna z reálných možností, jak svět, tak jak ho známe, zmizí navždy. A obří asteroid není jedinou hrozbou…

1. Srážka s asteroidem

Slunce zmizí na desítky let za vrstvou prachu
Pokud naši planetu zasáhne z vesmíru objekt větších rozměrů (půl kilometru a více), část všech moří a oceánů se vypaří. Slunce na několik desítek let zmizí pod vrstvou prachu a Země se pravděpodobně vychýlí ze své osy. Zatím největší hrozbou pro naši planetu je půlkilometrový asteroid s označením 2004VD17. Ten roku 2102 mine Zemi »pouze« o 2000 km. Výzkumy NASA ovšem mluví jasně.
Pravděpodobnost: Podle vědců je srážka s asteroidem nevyhnutelná. Vše je jen otázkou času. Pokud se tak stane, pohodlně se usaďte a dejte si vínečko. Obrana zatím neexistuje.
Co se stane? Lidská rasa vyhyne. Konec našeho světa tak, jak ho známe.
Co už Země zažila? Největší kráter na naší planetě byl nedávno objeven v poušti na západě Egypta. Jeho průměr má úctyhodných 31 km. Vědci spočítali, že velikost asteroidu musela být přes jeden kilometr. Jen pro představu, asteroid, který před 65 miliony let vyhubil dinosaury, byl pouze 7krát větší!
Zajímavost: NASA každoročně utratí za vývoj, pozorování či lety do vesmíru přes 16 miliard dolarů, tedy asi 320 miliard korun!

2. Výbuch supervulkánu

Exploze silná jako tisíce atomových bomb
Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePůvabný Yellowstonský národní park (USA) každoročně navštíví více než tři miliony turistů. Tento park je ovšem ojedinělý ještě něčím - 70 km dlouhou a 30 km širokou sopkou, respektive supervulkánem. Označení supervulkán je v tomto případě na místě. Jeho výbuch by se totiž rovnal síle tisíce atomových bomb a razantně by změnil život na planetě Zemi. V ovzduší by díky nekonečnému množství popele a různých plynů vznikla nepropustná bariéra, jež by zastínila Slunce. Evropu by pohltil sníh a lidská rasa by se dostala až na pokraj vyhynutí. Supervulkán explodoval s pravidelností každých 600 tisíc let. K poslední erupci došlo před 640 tisíci lety. Yellowstone tak má téměř 40 tisíc let zpoždění!
Pravděpodobnost: Šance je desetkrát větší, než že Zemi zasáhne asteroid!
Co se stane? Bezmála 75 % USA by se ocitlo pod vrstvou prachu. Klima klesne o 10 stupňů Celsia a na několik let ovládne planetu zima. Lidstvo téměř vyhyne.
Co už Země zažila? Roku 1815 zabila smrtící exploze indonéské sopky Tambory přes 10 000 lidí. Zcela zničila okolní ostrůvky a razantně ovlivnila klimatické podmínky v následujícím roce, který byl nazván »rokem bez léta«. V celé oblasti navíc na nemoci zemřelo přes 82 000 obyvatel.
Zajímavost: Do lávového jezera v srdci Yellowstonského vulkánu by se vešlo celé Tokio - největší město světa!

3. Smrtící epidemie

Není otázkou jestli, ale kdy přijde…
Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteLidstvo bylo, je a podle předpovědí i nadále bude sužováno smrtícími nemocemi. Jako další do »party smrti« by podle světové zdravotnické organizace (WHO) mohla přibýt pandemie ptačí chřipky.
Pravděpodobnost: Velká, pokud virus ptačí chřipky zmutuje a bude prokázán přenos z člověka na člověka.
Co se stane? Zemřelo by až 7 milionů lidí po celém světě.
Co už Země zažila? Ve 14. století pohltila Evropu Černá smrt. Tak se moru, který napadl Evropu, říkalo. V době, kdy lékařství nedosahovalo ani zlomku dnešní kvality, zabil mor více než třetinu Evropanů.
Zajímavost: Mor i v naší zemi vyhubil v minulosti celé vesnice.

4. Obří vlna tsunami

Udeří rychlostí 1000 km za hodinu
Kliknutím zvětšeteObří vlna tsunami může být způsobena silným zemětřesením, sesuvem půdy či výbuchem podmořské sopky. Doposud největší vlna se vyskytla roku 1958 na Aljašce, byla vysoká neuvěřitelných 516 metrů (což odpovídá výšce osmi petřínských rozhleden postavených na sebe) a byla způsobena zemětřesením o síle 8,3 Richterovy škály. Jen pro srovnání - šestý stupeň boří budovy jako domečky z karet.
Vědci bijí na poplach, pokud například do Atlantiku spadne meteorit větších rozměrů, následná vlna o výšce přes 1 kilometr a rychlosti 1000 km za hodinu zcela smete například New York.
Pravděpodobnost: Podle vědců je šance nízká, ale tuto hrozbu nelze vyvrátit.
Co se stane? Malé ostrovní státy by zmizely. V přímořských státech voda zcela zničí pobřeží a dosáhne až 100 km do vnitrozemí.
Co už Země zažila? V roce 2004 vyvolalo zemětřesení o síle 8,9 Richterovy škály vlnu tsunami. Vlna zasáhla oblast Thajska, Srí Lanky a Indie. Zabila několik desítek tisíc lidí.
Zajímavost: V roce 2004 bylo evidováno v Bengálském zálivu zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy stupnice (maximum má být osm!).

5. Atomová válka

Zničíme Zemi sami?
Kliknutím zvětšeteAtomová bomba – věc velikosti menšího nákladního auta, která dokáže vymazat z mapy město či zabít statisíce lidí během okamžiku. Její sílu ukázali roku 1945 Američané v Hirošimě a Nagasaki. V dnešní době vlastní atomovou bombu USA, Rusko, Velká Británie, Francie, Čína, Írán, Indie, Pákistán, Izrael, Severní Korea a bůhvíkdo ještě. Každá z těchto zemí ji může kdykoliv použít a ohrozit tak život celého lidstva. Statisíce lidí by zemřely okamžitě, další miliony na důsledky radiace či radioaktivního popela. Lidstvo se ovšem zatím nemusí bát států, které vlastní atomovou bombu, ale jedince, který ji může získat například na černém trhu.
Pravděpodobnost: Pokud se atomová bomba v budoucnu stane součástí černého trhu, šance je opravdu vysoká!
Co se stane? Miliony lidí zemřou, ať okamžitě či později na následky hrůzné radiace. Vědci navíc tvrdí, že naše planeta by další atomové výbuchy nemusela vydržet.
Co už Země zažila? Roku 1945 bylo japonské město Hirošima vybráno jako cíl pro historicky první použití atomové bomby. Bomba, jejíž jméno bylo Little Boy (Chlapeček), zabila 70 tisíc lidí a zničila 62 tisíc budov. Přitom celkový počet budov v Hirošimě byl 92 tisíc…
Zajímavost: Výbuch jedné atomové bomby je stejný jako výbuch milionu náloží TNT.


Autor: Jakub Herzan
Foto: profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.