Invaze malých ježků! Trpí hlady a zimou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Invaze malých ježků! Trpí hlady a zimou!

Ježčí miminko se vejde do dlaně. Bez pomoci člověka by zimu nepřežilo.
Ježčí miminko se vejde do dlaně. Bez pomoci člověka by zimu nepřežilo. (pro Aha! – Pavel Moulis)

PRAHA – Letošní teplé počasí s sebou přineslo úplnou záplavu malých ježků. Ti s prvními nočními mrazíky hledají útočiště, kde by mohli přežít zimu. A letos jich je opravdu moc!

Letošní teplé počasí s sebou přineslo úplnou záplavu malých ježků. Ti s prvními nočními mrazíky hledají útočiště, kde by mohli přežít zimu. A letos jich je opravdu moc!

Tisíce droboučkých pichláčů z pozdního vrhu se ocitají v ohrožení života. Na svět totiž přicházejí s vahou 12 až 30 gramů a na to, aby dokázali zimu přežít, by museli vážit aspoň 700 gramů. Pokud má ježek koncem října váhu pod 400 gramů, potřebuje pomoc. Hmyzu a další potravy s klesající teplotou ubývá, takže z mláďat z druhého vrhu v roce dosáhne před nástupem zimy nutné váhy jen málokteré. „Pro mnoho mláďat ježků je tak jedinou nadějí na přežití lidská pomoc,“ uvedl ochranář Pavel Moulis. Jen pro představu: druhého roku života se dožívá jen 20 procent mláďat.

10 rad, jak zachránit miminko ježka

  1. Malého ježka dejte do bedny vystlané novinami nebo hoblinami. Jako první pomoc mu dáme 1 až 2 dětské piškoty namočené ve vodě.
  2. Ježka je nutné odblešit, zbavit střevních a plicních parazitů, muších vajíček a larev. Odstraníme také případná klíšťata.
  3. Vytvoříme výběh – měl by mít asi dva metry čtvereční, výšku nejméně 50 centimetrů a měla by v něm být ložnička z kartonové krabice. Ve výběhu vždy musí být miska s vodou.
  4. Ježek potřebuje teplotu kolem 19 stupňů. Je to samotář, raději jich tedy nedávejte víc dohromady.
  5. V jídelníčku musí převládat masitá potrava. Krmíme ho granulemi pro kočky, občas přidáme vařené vejce, tvrdý sýr nebo tvaroh. Jednou týdně přidáme trochu neslané vařené rýže, těstovin nebo ovesných vloček.
  6. Ježek, který váží více než 250 gramů, se krmí granulemi v množství 1 až 4 polévkové lžíce denně. Ježky pod 250 gramů krmíme speciálním krmivem pro ježky Igelfutter.
  7. Menší ježky krmíme dvakrát denně, větší jednou denně – večer. Při překrmování ježci trpí průjmem.
  8. Nikdy ježkům nedávejte mléko! Chceteli jim přilepšit, kupte jim vitaminy Pangamin či Calopet.
  9. Když ježek dosáhne váhy zhruba 600 gramů, zazimujte ho nejlépe ve sklepě. Denně mu ale dávejte suchou stravu a vodu, protože se občas probudí.
  10. Koncem dubna či začátkem května je už možné ježka vypustit zpět do přírody.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.