Vladimír Menšík, hvězda našeho DVD: Boj s alkoholem prohrával | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vladimír Menšík, hvězda našeho DVD: Boj s alkoholem prohrával

Vladimír dokázal rozesmát každého a s lidmi to uměl. Jen alkohol nad ním vítězil.
Vladimír dokázal rozesmát každého a s lidmi to uměl. Jen alkohol nad ním vítězil. (: archiv)

Vladimír Menšík (58) miloval publikum a ono zase jeho. Dodnes je považován za jednoho z nejlepších českých herců, jehož fenomenální vypravěčský talent způsoboval, že se diváci přímo dusili smíchy.

I humorista však může mít své temné stránky, a nejinak tomu bylo u Menšíka. Démonem, se kterým celý život marně zápasil, byl alkohol.

Nesnášel kolem sebe ticho

Od dětství miloval poutě, hody a různé veselice a byl světem kolotočů, cirkusů a šumařů naprosto ohromen. Možná i proto měl neustálou potřebu lidi bavit. „Vyrůstal jsem stále obklopen lidmi, doma i ve škole. Měl jsem pocit, že když je při rozhovoru ticho, je to kvůli mně. Bral jsem to na sebe, že jsem tím vinen. Proto jsem mluvil a mluvil,“ prohlašoval o sobě slavný herec.

Podfuk s občankou

Ani jeho herečtí kolegové často jeho temperamentu nestačili. „Přežít setkání s ním je jako přežít několik přírodních katastrof. Byl skutečně jako tajfun,“ s těmito slovy na Menšíka vzpomínala Stella Zázvorková (†83). „Prochechtal jsem se s ním životem,“ nechal se zase slyšet jeho přítel, herec Lubomír Kostelka (80). Humoristu v sobě Menšík nezapřel ani v soukromí. Narodil se v roce 1929, a když ztratil občanku, nechal si vystavit novou. Úřednice na OP pořádně nedotočila devítku, a tak Menšík pak o sobě prohlašoval, že se narodil v roce 1924. „To bude žrádlo, já půjdu o pět let dřív do penze!“ radoval se.

V deliriu po něm lezli brouci

O slavném herci bylo známo, že podléhá démonu alkoholu. Na rozdíl od jiných alkoholiků však nepodléhal změnám nálad, jen si uvnitř tiše zoufal. Když točil filmy o alkoholu, například Ikarův pád (1977), herečtí kolegové prý cítili, že hrál sám sebe. „Láďa si prožil i delirium tremens, lezli po něm odporní brouci. Kvůli pití už pořádně nerozeznával barvy, neviděl, že tráva je zelená a slunečnice žlutá. Byl na kolenou a zabušil u docenta Skály v jeho slavné protialkoholní léčebně. Vyléčil se a pak tři nebo čtyři roky vůbec nepil,“ vzpomíná na Menšíka jeden z hereckých kolegů. Recidiva přišla kvůli léku na astma, kterým trpěl. Kdosi mu ho přivezl ze zahraničí, ovšem lék obsahoval alkohol, a tak se celý opilecký kolotoč rozjel znovu. Ke konci života bral mnoho prášků, byl závislý na injekcích a čas trávil na nemocničním lůžku. Na druhou stranu byl ale i neukázněný, z nemocnice utíkal a na životosprávu příliš nedbal. Zemřel v pouhých 58 letech.

Menšík jako hvězda filmu Mezi námi zloději

Sňatkovému podvodníkovi Lojzovi (Vladimír Menšík), kasaři Laštovkovi (Otomar Krejča) a kapsáři Fafejtovi (Jiří Sovák) končí současně tresty. Po propuštění z vězení jim padne do oka bohaté JZD s plnou kasou. Dva z nich vstoupí do družstva a třetí se usadí v místním hostinci. Mají parádní plán!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.