Chráněný rys ostrovid: Sledují ho pomocí satelitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Chráněný rys ostrovid: Sledují ho pomocí satelitu!

Speciální obojek s vysílačem rysovi nepřekáží.
Speciální obojek s vysílačem rysovi nepřekáží. (pro Aha! – Jaroslav Červený)

VIMPERK – Zoologové šumavského národního parku sledují pomocí moderní techniky pohyb dvou rysů. Jednoho na naší straně Šumavy, druhého v Bavorsku. Dozví se tak mnohé zajímavosti ze života tohoto chráněného živočicha.

Zoologové šumavského národního parku sledují pomocí moderní techniky pohyb dvou rysů. Jednoho na naší straně Šumavy, druhého v Bavorsku. Dozví se tak mnohé zajímavosti ze života tohoto chráněného živočicha.

„Rysa jsme odchytli a na krk mu připevnili lehký obojek, v kterém je zabudovaná satelitní navigace. Zvíře tak můžeme sledovat formou GPS systému. Obojek na krku zvířeti nikterak nepřekáží,“ vysvětluje zoolog Národního parku Šumava Luděk Bufka.

Pomocí techniky zjišťují odborníci, kde zvíře je a co právě dělá. Pomocí techniky se dá zjistit například to, že během dvou dnů nachodí i více než dvacet kilometrů. „Také na našich internetových stránkách může kdokoliv zjistit, kde se zvíře zrovna pohybuje,“ vysvětluje Bufka.

V současné době je na Šumavě podchycen výskyt asi třiceti kusů chráněných rysů. Pomocí GPS systému se v národním parku sleduje ještě pohyb asi dvou desítek jelenů. Obojek chtějí výzkumní pracovníci nasadit také srncům a losovi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.