Slepec učí horolezce, jak lézt po skalách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Slepec učí horolezce, jak lézt po skalách!

Jan Říha prý zdolá jakoukoliv skalní překážku.
Jan Říha prý zdolá jakoukoliv skalní překážku. (: ČTK)

PRAHA – Jan Říha (31) je od narození prakticky nevidomý. Vidí jen stíny. Přesto dokázal vylézt i na nejvyšší vrchol Evropy Mont Blanc (4807 metrů). A nepohrdne žádnou skálou. Život ve výškách s lanem a skobami je prý pro něj vším.

„Často na skále překonávám strach, občas bolest a vyčerpání. Jediné, o čem si mohu nechat jen vyprávět, jsou obavy z hloubky pode mnou. Od narození totiž nevidím,“ říká Říha, který se k lezení na skály dostal po dlouhém tréninku na umělých horolezeckých stěnách. „Většinou lezu jako druhý, protože jako první nemůžu jistit. Spáry ve skále najdu i bez pomoci, ale chvíli mi to trvá a pak jsem unavený a ztratím hodně energie. Když mám ale připravené skoby, mohu lézt i první,“ popisuje situaci na skále Říha, který je »v civilu« zaměstnancem Pražského hradu.

Nevidomý horolezec je průkopníkem horolezectví nevidomých a slabozrakých v Česku. Během víkendu uspořádal na skále Dráteníčky nedaleko obce Blatiny na Žďársku premiérovou výuku ve skalním lezení pro desítku nevidomých z celé republiky. „Spáry ve skále nám samozřejmě napovídali vidící horolezci, ti nováčky také jistili. Je důležité se na lezení soustředit a nedělat zbytečné frajeřiny,“ radí Jan Říha, který nejraději leze na Malou Skálu nebo Tisou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.