Poprvé u nás! Krávě se narodila čtyřčata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poprvé u nás! Krávě se narodila čtyřčata!

Anna, Vladěnka, Honzík a Mirek, to jsou jména telátek, která přišla na svět při unikátním vrhu.
Anna, Vladěnka, Honzík a Mirek, to jsou jména telátek, která přišla na svět při unikátním vrhu. (pro Aha! – Martin Konečný)

ROUDNICE - Farma v Roudnici na Královehradecku má nový český rekord! Poprvé u nás se tu jediné krávě narodila čtyři zdravá telátka.

Farma v Roudnici na Královehradecku má nový český rekord! Poprvé u nás se tu jediné krávě narodila čtyři zdravá telátka.

„Porod začal v sedm hodin. V devět přišel na svět Honzík, pak už bylo během deseti minut po všem,“ řekl deníku Aha! inseminátor z roudnické farmy Miroslav Daranský a dodal: „Hned po porodu jsem ještě s rukama od krve běžel do dojírny za ženskýma. Nikdo mi nevěřil!“ Průměrná porodní váha telat je kolem třiceti kilogramů. Telátka z Roudnice vážila jen o deset méně. Zvláštní proto je, že čtyřčatům stačí pouze mateřské mléko a zaměstnanci farmy je nemusí přikrmovat. Podle veterinářů se běžně rodí jedno, maximálně dvě telata. Pravděpodobnost, že se narodí trojčata, je jedna desetina procenta. Porod čtyřčat je obrovskou raritou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.