Jiří Vala, hvězda našeho DVD: Zničila ho rakovina a chlast! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiří Vala, hvězda našeho DVD: Zničila ho rakovina a chlast!

Jiří Vala byl milovníkem žen, vína i života.
Jiří Vala byl milovníkem žen, vína i života. (: ČTK, archiv)

Jiří Vala (†76) byl bezesporu mužským idolem 50. let minulého století. Jeho chlapácký zjev rozhodně nenechával ženy chladnými. Říkalo se o něm, že pro něj mají slabost nejen divačky, ale i mnoho hereckých kolegyň. A něco na tom rozhodně bylo!

Milovník ženDo Jiřího Valy byla kdysi zamilovaná Jiřina Jirásková (76), vztah jim prý ale nevyšel. Žhavý románek zase prožil s Consuelou Morávkovou (63), která později emigrovala. Srdce údajně zlomil i Jiřině Švorcové (79), a to právě při natáčení filmu Král Šumavy! Štáb si tenkrát šuškal, že ho nemiluje jen podle scénáře, ale i doopravdy! Chválu na něj pěje i Jaroslava Obermaierová (61): „Byl to nesmírně milý a příjemný muž, velice přitažlivý. Poznala jsem ho v 16 letech, když jsem v divadle hrála mloka. Jednou mi k narozeninám věnoval kytičku,“ říká herečka.

Zničila ho rakovina a alkoholDíky tomu, že byl herec poplatný režimu, který tehdy vládl, neměl nouzi o fi lmové a divadelní role, učil dokonce i na konzervatoři. Působil rovněž v kulturních brigádách a pomáhal zakládat soubory lidové tvořivosti. Přes to všechno neskončil příliš slavně. Ani prototyp mužného hrdiny to totiž nemá ve stáří lehké. Jiří Vala onemocněl rakovinou a začal nezřízeně pít. Domluvy přátel nepomáhaly, a tak nakonec zemřel naprosto opuštěný, jen několik dnů před svými 77. narozeninami.

Vala jako hvězda filmu Král ŠumavyV roce 1948 není na československé státní hranici na Šumavě lehká služba. Přestože směrem k hranici leží nespočetné močály, stále se opakují nedovolené přechody. Neustávají ani po smrti pašeráka Kiliána zvaného Král Šumavy, který údajně jediný dokáže přejít přes močály. Nová posila strážců hranic, strážmistr Karel Zeman (Jiří Vala), se zamiluje do prodavačky v potravinách Marie Rysové (Jiřina Švorcová). Marie žije sama, její manžel uprchl před trestem do ciziny. Nakonec se Karel a Marie stanou milenci. Jednoho dne se však objeví tajně Mariin muž. Zabije jednoho ze strážmistrů SNB a přinutí Marii, aby šla s ním. Přes močál je vede neznámý muž. Marie chce utéci, ale zapadne do bažin. Karel, který skupinu pronásleduje, už jen bezmocně přihlíží Mariině smrti. Chce se za Marii pomstít a úporně hledá viníka. Zároveň se mu podaří odhalit i totožnost nového Krále Šumavy…

Údajné milenky:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.