Nejzáhadnější události v dějinách lidstva | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejzáhadnější události v dějinách lidstva

Podle mnoha tvrzení začínal právě takhle únos mimozemšťany. Lidi vyzvedla z postele podivná síla a odtáhla je do vesmírného korábu.
Podle mnoha tvrzení začínal právě takhle únos mimozemšťany. Lidi vyzvedla z postele podivná síla a odtáhla je do vesmírného korábu. (: profimedia.cz, archiv)

Dvacáté století se stalo svědkem mnoha událostí mezi nebem a zemí, které není schopna vysvětlit ani moderní věda se všemi svými poznatky, počítači a laboratořemi. Často se jistě najde rozumné vysvětlení, někdy se jedná o neuvěřitelnou náhodu a jindy jde prostě o výmysl lidí. Ale občas se stane něco, nad čím nezbývá než kroutit hlavou.

● Prokazatelně se staly
● Ale nikdo je neumí vysvětlit
● A vědci jen krčí rameny

Stovky žab padajících z nebe
Lidé, kteří náhle vzplanuli

Také jste už cítili lehké mrazení v zádech, když se stalo něco, co nelze prostým rozumem vysvětlit? Nedělní Aha! připravilo seznam těch nejzajímavějších nevysvětlitelných záhad dvacátého století… A jednu poměrně nedávnou!

Kliknutím zvětšeteExploze nad Sibiří
Vypálené lesy a mrtvá krajina
Dne 30. 6. 1908 se rozhořelo nebe nad oblastí Tunguzská na Sibiři. Vypáleno bylo vše živé až do vzdálenosti 35 km od epicentra výbuchu. Za oběť požáru padlo více než 40 tisíc stromů. Dodnes není uspokojivě vysvětleno, co vlastně ve výšce 5 až 10 km nad zemí způsobilo tak obrovský výbuch. Spekuluje se o dopadu meteoritu. Nikdy ale nebyl nalezen žádný kráter, ani zbytky horniny svědčící o tom, že by se opravdu jednalo o vesmírné těleso. Tajemství kolem exploze tak nahrává dalším, často velice odvážným teoriím. Podle jedné se prý jednalo o výbuch poškozené mimozemské kosmické lodi.

Kliknutím zvětšeteInvaze z vesmíru
UFO zaplavuje Zemi
Těsně po 2. světové válce prý podnikli mimozemšťané velkou invazi na naší i planetu. Dne 24. 6. 1947 si pilot Kenneth Arnold všiml devíti podivných letadel připomínajících létající talíře nad pohořím Cascade Mountains v USA. Se zprávami o těchto UFO se roztrhl pytel. Jen za rok 1947 jich bylo nahlášeno nad územím USA několik stovek! V roce 1977 zaznamenal radioteleskop na univerzitě v Ohiu 37 vteřin dlouhý signál přicházející ze souhvězdí Štíra. Program SETI (hledání mimozemských civilizací) takhle silný a čistý signál »inteligentního původu s rysy inteligentní civilizace« (slova Roberta Dixona, ředitele SETI) nikdy předtím, ani nikdy potom nezaznamenal.

Kliknutím zvětšeteŽáby padaly z čistého nebe
Zbláznila se příroda?
Odpoledne 21. 5. 1921 se na přístav Gibraltar během bouře snesly z nebe tisíce žab. Byla to zřejmě první důvěryhodně zaznamenaná událost tohoto typu. Další známý a velký případ žabího deště se odehrál 4. 3. 1988 v londýnské čtvrti South Croydon. Na zem tehdy spadly tisíce mrtvých žab. Vědci se tyto zvláštní úkazy snaží vysvětlit tím, že žáby z rybníka nasálo tornádo, které je později vrhlo na pevninu. Ovšem co je to za tornádo, které nasaje jenom žáby a žádná ostatní zvířata?

Kliknutím zvětšetePitva mimozemšťana
Byl to podvod?
Prvními lidmi, kteří se stali obětí únosu mimozemšťanů, byli manželé Betty a Barney Hillovi. Právě je prý 19. 9. 1961 údajně mimozemšťané naložili do své lodi a několik dní je zkoumali. Aby toho nebylo málo, 5. 11. 1975 byl unesen lesník Travis Walton v lesích uprostřed Arizony. Mimozemšťané ho vrátili po pěti dnech. A pozor, podle detektoru lži mluvil Travis pravdu! Zřejmě nejznámější »ufologickou« záhadou je ovšem havárie mimozemské vesmírné lodě nad americkým Roswellem 8. 7. 1947. Americká vláda se snažila celou událost ututlat a to včetně faktu, že ve vraku lodi byla nalezena těla posádky. Jejich pitva byla dokonce natočena. Podle amerických úřadů se nejednalo o mimozemskou vesmírnou loď, ale o test špionážního balonu. Kde je pravda?

Kliknutím zvětšeteZkáza Titanicu byla předpovězena
Uměl spisovatel předvídat budoucnost?
V roce 1898 vyšel román spisovatele Morgana Robertsona Marnost (orig. Futility), v němž na své první velké plavbě narazil na ledovec a potopil se velký zaoceánský parník jménem Titan. O 14 let později se na přibližně stejném místě po srážce s ledovcem potopil Titanic. Jako třešnička na dortu působí zjištění, že úplně na tom samém místě se potopila v roce 1939 další velká loď. Její jméno? Titanian!

Kliknutím zvětšeteŽivý hromosvod
Sedmkrát zasažen bleskem
Jistý Roy Cleveland Sullivan pracoval 36 let v přírodní rezervaci Sullivan v americkém státě Virginia. Za tu dobu se stal sedmkrát obětí zásahu bleskem. V roce 1942 přišel o palec u nohy, v roce 1969 mu blesk spálil obočí, v roce 1970 popálil rameno, roku 1972 přišel o vlasy. V roce 1973 do něj udeřil blesk během cesty autem. Doslova ho vyrval z kabiny a odhodil ho tři metry od vozu. Sullivan to nakonec nevydržel a v roce 1983 se raději zastřelil.

Když na hlavu prší ryby
Pak, že ryby neumějí létat!
To 23. 10. 1947 našel ichtyolog (odborník na ryby) dr. A. D. Bajkov těsně po dešti na ulici před kavárnou v americkém městě Biloxi mrtvé okouny a střevle. V roce 1984 zase »napršelo« mnoho kilogramů ryb na východolondýnskou čtvrť Newham. Dne 17. 5. 1996 spadlo několik desítek mrtvých, ale čerstvých a teplých ryb na anglické město Hatfi eld. Hatfi eldské kočky toho dne zažily ráj na zemi.

Kliknutím zvětšetePozor na hlavu!
Z nebe padají bomby z války
Jako dárek k Novému roku dostali obyvatelé domu v americkém městě Lakewood devítipalcový dvaadvacetilibrový dělostřelecký náboj z druhé světové války, který jim spadl na dvůr. Naštěstí nevybouchl. Nikdo neviděl žádné letadlo. V roce 1958 se něco podobného stalo v Neapoli. Z čistého nebe spadl dělostřelecký náboj s nápisem 1942.

Kliknutím zvětšeteSeděla v křesle a uhořela
Nevysvětlitelný případ samovznícení
Ve svém bytě na Floridě byla 1. 7. 1951 nalezena Mary Reeserová, nebo spíš to, co z ní zbylo. Hasiči nalezli pouze hromadu popela, zbytek nohou a ohořelé křeslo. Hromada papírů ležících vedle křesla byla ohněm netknutá. Roku 1967 se něco velmi podobného stalo Angličance Helen Conwayové. Případů samovolného vznícení zná věda několik desítek, nikdo však zatím nedokázal tento jev vysvětlit.

Kliknutím zvětšeteStejný taxík dvakrát zabíjel
Dva bratři zemřeli stejně
V červenci 1975 ve městě Hamilton na Bermudských ostrovech srazil z mopedu taxík jistého Erskina Lawrence Ebbina a způsobil mu smrtelná zranění. Na tom by nebylo nic divného, kdyby v červenci roku 1974 ten samý taxík, s tím samým řidičem, a dokonce i s tím samým cestujícím, nesrazil na té samé ulici z mopedu jistého Nevilla Ebbina a nezpůsobil mu smrtelné zranění. Ne, nepletete se, nejednalo se o shodu jmen. Nevill byl Erskinův o rok starší bratr. Oběma bylo v době havárie 17 let.

Kliknutím zvětšeteSuperman se vrací!
Rozhodl se proletět nad Rumunskem
Více než dvacet obyvatel rumunské vesnice Gemeni odpřísáhlo, že viděli nad svojí vesnicí létat Supermana. Stalo se to před měsícem. Superman prý pomalu poletoval nad domy ve výšce asi 30 metrů a nevydával žádný zvuk. Měl na sobě klasický modrý oblek a červený plášť. Všichni občané, kteří tento úkaz pozorovali, jsou považováni za solidní a důvěryhodné. Pravděpodobně před svými spoluobčany zatajují, že si občas rádi přihnou tamní skvělé pálenky.

Ukrajinský chlapec jako chodící pochodeň
Pohybuje věcmi silou vůle!
V roce 1986 se začaly dít děsivé věci v okolí ukrajinského chlapce Saši K. Hořel nábytek, koberce i oděvy. Vybuchovaly žárovky, létaly skříně a lednička se obrátila vzhůru nohama. Sašu odvezli do nemocnice, ale na chlapci, který s ním byl na pokoji, začaly hořet šaty a lidem odlétaly z nohou boty. Několik let předtím, 31. 8. 1978, zase poletoval nábytek v bytě jisté paní Harperové v Londýně. V tomto případě se jednalo o tzv. poltergeista, tedy jakéhosi rošťáckého ducha.

Kliknutím zvětšeteLouka s vlastní termoregulací
V létě se ochlaďte, v zimě ohřejte
V září 1985 svět šokoval čínský tisk senzačním odhalením, že v provincii Liaoning byl objeven kus země, který byl 1 km dlouhý a 15 m široký a který se naprosto vymykal všem fyzikálním zákonům. V zimě, kdy okolní teplota padá až na 30°C, si tento pruh udržuje standardních a příjemných 17°C! Naopak za letních měsíců údajně zamrzá až do hloubky jednoho metru.V létě ho místní lidé používají místo chladničky, v zimě na něm pěstují zeleninu. Vysvětlení vědci nemají.

Kliknutím zvětšetePanně Marii tekly po tváři krvavé slzy
Boží znamení, nebo prachsprostý podvod?
V únoru roku 1995 se po tváři sádrové sochy Panny Marie v italském městě Civitavecchia začaly řinout krvavé slzy. To přilákalo obrovské množství poutníků. Do 14. dubna, což byl Velký pátek, socha plakala celkem čtrnáctkrát! Příští dva měsíce bylo podobných případů po celé Itálii zaznamenáno patnáct. Podle laboratorních vyšetření se však jednalo o mužskou krev.

Požár na každém kroku
Kromě lidí hořely i zdi a prádlo
Mezi 16. 6. a 5. 7. 1945 došlo ve španělském regionu Almeina k více než čtyřem stovkám nevysvětlitelných požárů. Samovolně se vzněcovali lidé v bílém oblečení, hořely bílé zdi a bílé prádlo, které se sušilo na trávě. Jediné vědecké vysvětlení je působení statické elektřiny. Podivné!

Kliknutím zvětšeteŠílená vejce šílené chovatelky
Máte chuť na vejce s iniciálami?
V roce 1935 zjistila paní Gertruda Smithová z amerického města York, že je schopná mentálně přesvědčit slepice o tom, aby snášely vejce, na nichž byly obrázky. Například slunečnice nebo iniciály Gertrudy Smithové. Existuje velké množství svědků ochotných to odpřísáhnout. Ve chvíli, kdy přiměla svou slepici, aby snesla vajíčko s žloutkem ve tvaru trojúhelníku, dostala strach a přestala experimentovat.

30.9.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.