Uprchlý opičák Heiko strašil v lese houbaře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Uprchlý opičák Heiko strašil v lese houbaře!

Tohle je poslední fotografie samce Heika, pak utekl přes střechy na louku a zmizel v lese.
Tohle je poslední fotografie samce Heika, pak utekl přes střechy na louku a zmizel v lese. (pro Aha! – Igor Zehl, ČTK)

BRNO – Heiko, mazaný samec opičího druhu dželady, který uprchl ve čtvrtek odpoledne z brněnské zoo, dal ošetřovatelům pěkně zabrat. Včera až do uzávěrky tohoto vydání Aha! se potuloval v okolí města a mohl pěkně vyděsit houbaře. Ukryl se totiž do lesa ve čtvrti Medlánky.

  • Ze zoo vzal včera »čáru« i jeřáb mandžuský
  • Zaletěl si do cukrárny

„Dželady mají ve zvyku ohrnovat často horní ret a obnažovat zuby, což vypadá opravdu hrozivě,“ řekl Aha! zvířecí doktor Jan Malý.

Mluvčí brněnské zoo Pavel Hrazdíra ale včera Brňany uklidňoval: „Dželady ale povahou rozhodně nejsou útočná zvířata. Za normálních okolností mají z člověka strach a před lidmi prchají.“ Heiko by prý na člověka nezaútočil, ani kdyby byl hladový. „Živí se zejména semeny,“ říká Hrazdíra.

Opičáka, který k útěku využil výpadku elektrického proudu v ohradníku, jeho pronásledovatelé naposledy spatřili, jak se ztratil v lese ve čtvrti Medlánky. Tam také včera číhali ošetřovatelé s nabitou narkotizační puškou. „Jakmile se Heiko uklidní a vyleze z úkrytu, bude uspán a transportován zpět do zoo,“ tvrdil včera odpoledne mluvčí zahrady Hrazdíra.

Dželady jsou příbuzné paviánů, podobají se však makakům. „Žijí v horských oblastech Etiopie u jezera Tana,“ uvádí veterinář Malý, podle kterého jsou dželady také skvělými lezci. „Dokážou šplhat po vysokých skalních stěnách ve výškách až tři a půl tisíce metrů nad mořem,“ dodává Malý.

A co dělat, kdybyste se s opičákem náhodou potkali? „Nejdůležitější je nechat ho v klidu, nedělat hluk a co nejrychleji dát zprávu do brněnské zoo na telefon 721 235 232, případně městské policii na linku 156,“ prosil mluvčí Hrazdíra.

K útěkářům se včera v brněnské zoo přidal také jeřáb mandžuský. „Jeřábům každých pět týdnů zastřiháváme křídla. Veterinář je ale tentokrát zastřihl jednomu z ptáků méně a tomu se podařilo uletět,“ uvedl Hrazdíra a dodal, že pták byl záhy vrácen do expozice. Strážníci jej odchytili u cukrárny v Kníničské ulici.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.