Orangutaní samice Wilhema: Mládě dala pod padací dveře... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Orangutaní samice Wilhema: Mládě dala pod padací dveře...

Wilhema přišla do Prahy proto, aby samce Kamu po letech vyprovokovala k plození potomků. Zatím ale diriguje všechny kolem a vytahuje se i na něj.
Wilhema přišla do Prahy proto, aby samce Kamu po letech vyprovokovala k plození potomků. Zatím ale diriguje všechny kolem a vytahuje se i na něj. (pro Aha! – Tereza Mrhálková)

PRAHA – Orangutaní samice Wilhema (29), která přicestovala za samcem Kamou (36) do pražské zoo v polovině července, se v novém domově v pohodě zabydluje a zdá se, že hodlá »domácnosti« plně vládnout, ošetřovatele nevyjímaje.

Orangutaní samice Wilhema (29), která přicestovala za samcem Kamou (36) do pražské zoo v polovině července, se v novém domově v pohodě zabydluje a zdá se, že hodlá »domácnosti« plně vládnout, ošetřovatele nevyjímaje.

Pražská samice Upita (21) i mláďata Pagi (6) a Filip (7) ji podle vrchního ošetřovatele Marka Ždánského poslouchají na slovo, a tak žádné rozbroje mezi nimi nejsou. „Zkouší to i na mě. Je psychicky velmi silná. Zatím s ní tvrdě bojuji,“ přiznává ošetřovatel. Wilhema k prosazení svého dokáže vymyslet téměř nemožné. „V Liberci, když ji chtěl ošetřovatel v době úklidu zavřít do ložnice, položila svoje mládě, o které se jinak dobře starala, pod padací dveře, aby se nemohly zavřít. Pak si došla do ložnice pro jídlo, najedla se a zase se pro mládě vrátila a odešla i s ním,“ líčí jeden z Wilheminých kousků Ždánský.

Kama to bude mít zřejmě těžké. Mají-li orangutani počít potomka, musí samec partnerku dobýt tvrdě, s jednoznačnou převahou. Prozatím je ale Kama od ostatních oddělen. „Není mu dobře a dostává léky. Jakmile bude fit a nabere sílu, pustíme ho zpět,“ dodává ošetřovatel. Zatím je přítomnost Wilhemy prospěšná hlavně pro Filipa. „Dospívá a brzy ho budeme muset poslat pryč. Je to pro něj dobrý trénink, aby si zvykal na novou samici,“ objasňuje Ždánský. Wilhema si ale Filipa moc nevšímá. Zřejmě pro ni ještě není pořádný »chlap«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.