Hrome, co je to za »potvory«? Poznáte tahle zvířata? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hrome, co je to za »potvory«? Poznáte tahle zvířata?

„Mám sice jen 20 zubů, ale pořádně ostrých!
„Mám sice jen 20 zubů, ale pořádně ostrých!

Na světě žijí tisíce druhů nejrůznějších živočichů. Některé z nich jsou vskutku zajímavé a rozhodně si zaslouží naši pozornost a obdiv. Jenže ouha, většinu z nich vůbec neznáme a vlastně ani nemáme tušení, jak vypadají! Myslíte si, že v tomhle nemáme pravdu?


Nedělní Aha! pro vás připravilo malý kvíz, s jehož pomocí během chvilky zjistíte, jestli byste mohli být lousknutím prstů šéfem zoologické zahrady, nebo zda by vám lépe prospělo se vrátit na pár let do školních lavic.

Lenochod

Výskyt: Jižní Amerika
Potrava: býložravec
Zajímavost:
● Tento tvor rozhodně není vášnivým běžcem. Na větvích visí zcela originálním způsobem – nohy mají uzpůsobené jako háky, pomocí kterých se zavěšují na větve a život tráví břichem nahoru.
● Mají hustě chlupaté břicho, které tvora chrání před deštěm. Voda po srsti hladce stéká.

NarvalKliknutím zvětšete

Výskyt: polární moře
Potrava: ryby (hlavně tresky), korýši, hlavonožci
Zajímavost:
● Charakteristickým znakem tohoto zvířete je zub dosahující délky až tři metry. Je jedním ze čtyř párů zubů, který v naprosté většině proroste horní čelistí a vytvoří dominantní spirálovitý roh.
● Na spodní čelisti nemá žádné zuby a potravu musí polykat vcelku. Díky tomu se ho větší zvířata nemusí obávat.

Lezec obojživelnýKliknutím zvětšete

Výskyt: Afrika, Asie, Austrálie
Potrava: červi, hmyz, žížaly
Zajímavost:
● Dýchá celým povrchem těla a na souši vydrží i několik hodin. Někteří vědci se dokonce domnívají, že se jedná o rybu, co se bojí vody. Při přílivu skoro vždy prchá na souš!
● Tento skvostný tvor je vyhledáván akvaristy po celém světě a je vskutku těžké o něj pečovat. Pro chov je nutné mít obrovské akvárium s umělým břehem.

Jak divokýKliknutím zvětšete

Výskyt: stepi a polopouště Tibetu, až 5000 metrů nad mořem
Potrava: býložravec
Zajímavost:
● Tohle zvíře má i svou domácí formu, kterou využívali obyvatelé Pamíru už 1000 let před naším letopočtem. Dodnes slouží jako nosič a pomocník při obdělávání půdy. Domácí druh je o dost menší než jeho divoký bratr.
● Je oblíbeným terčem pytláků a kvůli nim se bohužel řadí mezi ohrožené druhy.

VačiceKliknutím zvětšete

Výskyt: nejvíce je rozšířená v Severní Americe
Potrava: hmyz, měkkýši, lesní plody, ovoce, traviny, vejce, zrní
Zajímavost:
● Když se naštve, nasadí hrozivý pohled a vycení svých 50 ostrých zoubků. Ve skutečnosti je ale plachá a o společnost člověka v žádném případě nejeví sebemenší zájem. Miluje samotu.
● V případě, že se cítí být ohrožena, používá inteligentní metodu jak odradit predátory – lehne si na zem a hraje mrtvolu, aby si ji hladový hledač potravy nevzal na mušku.

ŠvábKliknutím zvětšete

Výskyt: naneštěstí prakticky všude
Potrava: spořádá vše, co se dá!
Zajímavost:
● Je obávaným parazitem i obdivuhodným hmyzem. Je známý tím, že velmi snadno přežívá a k životu nepotřebuje vůbec žádný komfort. Dokáže se živit čímkoliv.
● Zajímavostí je to, že jeho život končí v okamžiku, kdy se dostane do polohy na zádech. Pokud v blízkosti není nic, čím by si mohl pomoci dostat se zpět na nohy, čeká jen na smrt, protože si sám prostě nepomůže. Většina jedinců žijících ve volné přírodě umírá právě tímto způsobem.

JepiceKliknutím zvětšete

Výskyt: v blízkosti řek a rybníků po celém světě
Potrava: rostliny
Zajímavost:
● Rozmnožují se tak, že samci vytvoří létající houf tisíců, do kterého samice jednoduše vlétnou a páří se »naslepo«. Na výběr partnera není čas. Po dokončení páření všechny jepice umírají. Celková délka jejich života je v průměru pouhý den!
● Mrtvý hmyz, který po páření dopadne mrtvý na zem, tvoří mnohdy několikacentimetrové vrstvy, a ucpává tak odtokové strouhy. Na vozovkách tvoří kluzký sliz, který už způsobil nejednu bouračku.

HyenaKliknutím zvětšete

Výskyt: Afrika, Asie
Potrava: je to mrchožrout a občasný lovec
Zajímavost:
● Tohle zvíře je nechvalně známé tím, že se živí mrtvými živočichy. Pokud někde zahyne kupříkladu zebra, několik jedinců hned mršinu vyčmuchá a s radostí se do ní pustí. Nastává potom žranice podle hesla: Urvi, co můžeš!
● V Africe si dříve lidé mysleli, že mezi nimi existují lidé, kteří se v tato zvířata v noci mění. »Usvědčení« lidé byli následně mučeni a zabíjeni.

MravenečníkKliknutím zvětšete

Výskyt: Střední a Jižní Amerika
Potrava: mravenci
Zajímavost:
● Denně spořádá přes 30 tisíc mravenců, které vyhledá pomocí naprosto dokonalého čichu (40x vyvinutější než lidský čich) a drápy rozhrabe mraveniště, ze kterého dlouhým jazykem nebohé mravence vycucne.
● Myslí na zadní kolečka – mraveniště nikdy nezničí celé, ale jen tak, aby ho mravenci po čase znovu osídlili a on se tam brzy mohl spokojeně vrátit navečeřet.

Lemur kataKliknutím zvětšete

Výskyt: jižní a jihozápadní Madagaskar
Potrava: převážně ovoce, občas hmyz
Zajímavost:
● Vzhledem a charakterem spíše připomíná kočku. O svůj vzhled se stará skutečně pozoruhodně – několikrát za den se pomocí hřebenovitých drápů a zubů učeše a z ovoce si vyrábí voňavou hmotu, s níž si parfémuje ocas.
● Samice jsou jednoznačně dominantní a žijí v menších tlupách se svými mláďaty. Zajímavostí je to, že mláďata kojí kterákoliv samice, takže nejsou závislé na svých matkách.


Autor: (ace)
Foto: ČTK, profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.