Unikátní sběratelka: Doma má 75 tisíc cukrů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Unikátní sběratelka: Doma má 75 tisíc cukrů

Sbírka Miloslavy Žďárské obsahuje i velké cukrové homole. Sběratelka ale ještě má co dohánět. Světové prvenství se zhruba 320 tisíci exponáty drží sběratelka z německého Mainzu.
Sbírka Miloslavy Žďárské obsahuje i velké cukrové homole. Sběratelka ale ještě má co dohánět. Světové prvenství se zhruba 320 tisíci exponáty drží sběratelka z německého Mainzu. (: Hana ŠMÍDOVÁ)

PRAHA – Opravdu sladký život má Miloslava Žďárská z Prahy. Sbírá totiž cukr. Vášni propadla bezmála před 40 lety a její kolekce dnes čítá na 75 tisíc kousků.

Opravdu sladký život má Miloslava Žďárská z Prahy. Sbírá totiž cukr. Vášni propadla bezmála před 40 lety a její kolekce dnes čítá na 75 tisíc kousků.

Sbírka už zabírá celý pokoj rodinného domku a jeho obyvatele začíná vytlačovat z ložnice. „Začalo to v roce 1968, kdy mi známá z ČSA přinesla první sáčky cukru z ciziny. Ze začátku jsem je musela polévat voňavkou, aby si je někdo nenasypal do čaje nebo kávy,“ usmívá se Miloslava Žďárská.

Kostky cukru balené jednotlivě v potištěném papíru skladuje v papírových krabicích a krabičkách, balení vypadá jako drahá bonboniéra. Sáčky cukru jsou po sadách zataveny ve fóliích a tematicky uspořádány v šanonech.
K vidění jsou homole cukru, obrazové skládačky, barevné sáčky nejrůznějších tvarů, cukrová domina. Obaly kostek a sáčků zdobí kresby a fotografie zvířat, krajin, hradů, reprodukce slavných obrazů, zvěrokruhy. Najdou se i slavné fotbalové jedenáctky a ragbyová mužstva.

Kromě tisíců reklamních pytlíků cukrů z restaurací a firem všech světadílů sbírka obsahuje i řadu unikátů. „Asi nejcennější je cukr, který měli američtí vojáci při invazi do Francie,“ říká Žďárská. Je tu i opravdová rarita: cukrová pojistka miny z ruské ponorky. Když se kostka cukru rozpustí, mina vybuchne…

Miloslava Žďárská svou cukrovou sbírku vystavuje až do neděle v základní škole v Krhanické ulici v Praze 4.

Cukrů existuje hned několik druhů. Vyznáte se v tom, jaký je jaký?

Hroznový cukr
Lze koupit jako sladidlo Glukopur. Je daleko sladší než třtinový či řepný cukr. Doporučuje se na posílení organismu, jako zdroj energie či na podporu chuti k jídlu.



Umělá sladidla
Mají formu tablet, kapek nebo sypkých směsí, mají vysokou sladivost, na rozdíl od cukru nepodporují působení bakterií v ústech. Při nadměrné konzumaci ovšem hrozí bolesti hlavy, únava, závratě, deprese či nespavost. Ve velkém množství mohou uškodit i těm, jimž jsou hlavně určeny – diabetikům.

Řepný cukr
Pravidlo, že čím bělejší, tím lepší, neplatí. Při čištění cukru a snaze získat čistou sacharózu se totiž ztrácí vláknina, vitamíny a enzymy.


Třtinový cukr
Vyrábí se krystalizací z čerstvé třtinové šťávy. Je sladší, chutnější, hodnotnější a pochopitelně dražší než řepný cukr. Podle obsahu zbytkové melasy rozlišujeme různé druhy – od téměř bílého po téměř černý melasový. Má ovocno-medovou vůni a karamelovou chuť. Obsahuje minerály a vitamíny. Je skvělý na slazení kávy či čaje, ale i na pečení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.