Mobily a vysílače - Čeká vás rakovina? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mobily a vysílače - Čeká vás rakovina?

Panika, nebo odůvodněný strach? V ČR stojí už 11 872 mobilních vysílačů.
Panika, nebo odůvodněný strach? V ČR stojí už 11 872 mobilních vysílačů.

PRAHA/BERLÍN – Na každého Čecha, dokonce i na malá miminka a staré lidi, připadá více než jeden mobil. Někteří z nás stráví s telefonem u ucha i pár hodin denně. A i tu hrstku osob, které odmítají mobil používat, telefon ovlivňuje.


7 otázek, na které byste měli znát odpověď

Na území naší republiky je totiž kolem dvanácti tisíc vysílačů mobilního signálu. Právě teď se s drtivou jistotou nacházíte v dosahu alespoň jednoho z nich. Ničí vám jejich záření zdraví? Jsou mobily a vysílače skutečně tak nebezpečné? Vědci se o tom přou už léta a tady jsou některé jejich odpovědi.


1. Kolik je v České republice vysílačů mobilního signálu?

V současné době je jich okolo dvanácti tisíc. Většina se nachází na obydlených územích, malá část ve volné přírodě. Jejich další výrazný nárůst se neočekává – není třeba. Počet mobilních telefonů přesáhl počet obyvatel Česka, celkem jich u nás je třináct milionů. Přestože jsou mobilní technologie tak rozšířené, více než polovina Čechů si myslí, že mobilní telefony jsou zdraví škodlivé.

2. Jsou mobily skutečně tak nebezpečné?

Na výzkum tohoto problému už bylo věnováno mnoho času a peněz. Joachim Schütz z kodaňského Institutu rakoviny třeba strávil 8,5 let sbíráním dat od 420 tisíc uživatelů mobilů a srovnával je s dánským registrem pacientů s rakovinou. Dospěl k závěru, že mezi užíváním mobilů a rakovinou není žádná souvislost. Ani další studie spojitost nepotvrdily, přesto přetrvávají pochyby.

3. A jak je to s mobilními vysílači?

Jejich záření je mnohem nižší než vyzařování mobilních telefonů. „Většina lidí netuší, že vyzářená energie mobilu je až desettisíckrát vyšší než energie z vysílače,“ říká profesor Jiří Silný z Fakultní nemocnice Technické univerzity v Cáchách. „Telefonování představuje několikanásobně větší možné zdravotní riziko než vysílač na střeše sousedního domu. Na druhou stranu vysílač vyzařuje nepřetržitě 24 hodin denně,“ dodává.

4. Proč tedy ještě existují pochybnosti?

Protože občas prostě některé věci nejdou vysvětlit. Tak třeba v bavorském městě Naila, u kterého je vysílač mobilního signálu, zaznamenali lékaři vyšší výskyt případů rakoviny než v okolí. Proto pečlivě prošli registr pacientů s rakovinou v sousedních 48 obcích. Souvislost s vysílačem se ale neprokázala...

5. Co na to říkají další lékaři?

Řada lékařů si nemyslí, že je záření bezpečné. Stále více pacientů si totiž stěžuje na obtíže – bolesti hlavy, neklidný spánek nebo hučení v uších.
Lidé bydlící v blízkosti vysílačů jsou prý také nervózní a jen těžko se soustředí. Jde ale opravdu o problémy spojené s vyzařováním?

6. Nejsou horké uši během telefonování výstražným signálem?

Vědecká studie prokázala, že přiložený mobil zvýší teplotu ucha o 1,5 stupně Celsia a mobil, kterým s někým hovoříte, dokonce o 2,3 stupně Celsia. To už je pořádná změna a při telefonování bychom měli přístroj držet co nejdál od hlavy.

7. Nese stát spoluvinu na nejistotě občanů?

Ano, protože lidé se toho od úřadů moc nedozvědí. Dodržují se sice předepsané limity vyzařování vysílačů, ale jestli to stačí, není vědecky potvrzeno. Například ve Švýcarsku a Itálii jsou tolerovány hodnoty 45 - 90krát nižší než u nás.

Vysílače vypadají i jako stromy

Kliknutím zvětšetePRAHA – Na první pohled jsou k nerozeznání od ostatních stromů. Jen je výrazně převyšují. Zblízka už ale není pochyb – umělá borovice sousedící s malým dřevěným domkem, oplocená a chráněná ostnatým drátem, je jen dobře maskovaný vysílač mobilního operátora.

Stožár skutečně vypadá jako kmen stromu. Tedy až na žebřík a technologickou budovu obloženou dřevem, aby co nejvíc splynula s okolím. Kabely z »domku« jsou vedeny zemí do paty umělého stromu; odtud až k anténám vedou vnitřkem »kmene«.

Ve světě se používají dva typy umělých stromů – borovice a palmy. Pro Českou republiku nepřipadají palmy v úvahu – musejí se stavět borovice v jehličnatých lesích. První vyrostla v roce 2001 nedaleko obce Milý na Rakovnicku a nechal si ji postavit T-Mobile.

Mobily a děti: Co by rodiče měli určitě vědět

Kliknutím zvětšeteKaždé páté dítě ve věku od 6 do 12 let vlastní mobil, přestože lékaři varují před jejich častým používáním. „Zaregistrovali jsme změny v elektrických proudech v mozku. EEG jednoznačně ukazuje, že mozek na záření reaguje. Nejpozději po dvou minutách hovoru se naruší bariéra mezi mozkem a krví a do mozku mohou proniknout jedovaté látky,“ říká německý lékař Hans-Joachim Petersohn.

Jak bezpečně používat mobil?

> Žádné dlouhé telefonáty.
> Nenechávat si mobil v ložnici u postele nebo v posteli.
> Nedržet mobil u hlavy při vytáčení, kdy je záření nejsilnější, ale přiložit ho k uchu, až když se druhý účastník hovoru přihlásí.
> Raději používat headset se sluchátky a mikrofonem.
> Netelefonovat v autě, metru či vlaku, ani v uzavřených budovách.

Kolik vyzařují mobily?

U každého mobilního telefonu na trhu musí výrobce zveřejňovat jeho intenzitu vyzařování. Ten udává množství energie absorbované do těla telefonující osoby.

Na první místa nejzářivějších telefonů na našem trhu se vejdou mobily Sony Ericsson. Nejvyšší hodnotu SAR má Sony Ericsson W880i (1,45 W/kg). Těsně nad hodnotou 1,3 W/kg se pak seřadily modely W950i a W610i, ale také Z610i a K810i.

Naopak nejméně do hlavy září Samsung X830. Ten má výbornou hodnotu 0,12 W/kg. O něco více pak vyzařuje LG KG 320s, špatně si nevede ani Nokia N90.


Autor: (red), (ex)
Foto: ČTK, pro Aha! – Petr Dvořák, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.