Vlasta Burian, hvězda našeho DVD: Smrt v krutých bolestech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vlasta Burian, hvězda našeho DVD: Smrt v krutých bolestech!

Vlasta Burian byl nejen vynikajícím komikem, ale i skvělým sportovcem.
Vlasta Burian byl nejen vynikajícím komikem, ale i skvělým sportovcem. (: ČTK)

Slavný komik měl přepestrý život. Kdyby se neupsal divadlu, určitě by o sobě dal vědět jiným způsobem a vešel by do historie sportu. Herectví však zvítězilo, přestože mu nakonec přineslo i hořkost a zklamání. Nedělní Aha! odhalilo, jak to bylo s jeho údajnou kolaborací s nacisty doopravdy!

Odešel takřka zapomenut

Sportovec tělem i duší
Burian nebyl jen skvělým komikem, celý život se věnoval sportu. Kdyby nebylo jeho velké lásky ke hraní a divadlu, mohl z něj klidně být špičkový sportovec. Plaval, hrál pozemní hokej, pingpong, byl vášnivý tenista. Naučil se jezdit na koni, vynikal jako cyklista, a mnoho závodů dokonce za vinohradský cyklistický oddíl i vyhrál. Největších úspěchů ale dosáhl jako fotbalový brankář. Chytal za Viktorku Žižkov a jeden čas se dokonce stal brankářem prvního mužstva slavné Sparty. V roce 1915 sehrál v dresu Sparty 25 a v dalším roce 39 zápasů. Nakonec u něj ale přece jen zvítězilo divadlo, kterému se začal naplno věnovat.

Údajná kolaborace s Němci
Nákladný a luxusní způsob života přinesl Burianovi po válce značné nepříjemnosti. Mnohým lidem byl »trnem v oku«, a tak byl nakonec obviněn z kolaborace s Němci. Jeho hlavním proviněním měla být účast v rozhlasovém skeči Hvězdy nad Baltimore, kde v roce 1941 četl hanlivou roli Jana Masaryka. Práci ale tenkrát přijal až pod pohrůžkou likvidace jeho divadla a nasazení všech členů souboru do výroby. Přitížilo mu i svědectví herečky Lídy Baarové, která vypovídala pod hrozbou trestu smrti ve vazbě na Pankráci. V roce 1947 byl odsouzen za kolaboraci s Němci ke třem měsícům odnětí svobody, peněžité pokutě půl milionu korun a zákazu působení v českých divadlech. V roce 1950 mu bylo po mnoha ponížených žádostech opět dovoleno hrát, ale své někdejší slávy již nikdy nedosáhl.

Neslavný konec slavného komika
Posledních dvanáct let života trpěl velkými fyzickými bolestmi a psychickými problémy. Zemřel téměř zapomenut 31.1.1962 na následky nachlazení z jedné zapadlé štace. Jeho manželka Nina skonala steskem jen tři měsíce po něm. V roce 1994 byl plně soudně rehabilitován a jeho ostatky byly později přeneseny na Slavín.

Hvězda filmu Když Burian prášil
Baron Archibald Prášil v podání Vlasty Buriana je šlechticem, který nijak nezanedbává rozvoj populace ve svém panství. Ke svým levobočkům se však chová jako vzorný otec, aspoň co se finančního zabezpečení týče. Má vzorně vedenou evidenci a o svých dětech ví všechno. Je též vášnivým lovcem, a proto dělá čest svému příjmení, když je řeč o lovu. Ale když se na zámku objeví mladý muž ve funkci tajemníka, netuší, že čilá dceruška na tatínka šije pěknou boudu.

26.8.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.