Brr, v tomhle se koupeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Brr, v tomhle se koupeme!

Letní horka lákají ke koupání a vodním hrátkám. Že je ten rybníček trochu zelený? No co, hlavně že se člověk osvěží! A že při každém koupání vypijeme nechtěně půl decilitru zaneřáděné vody?


● Voda na koupalištích není čistá
● Co všechno můžeme chytit?
● Vyrážky, bolení břicha i ptačí chřipku!

Vždyť na břehu pak spláchneme tu protivnou pachuť něčím lahodným! Jenže ono to není zdaleka tak jednoduché, jak si myslíme! Nedělní Aha! zjistilo, že toho na nás v nazelenalé či jinak znečištěné vodě číhá mnohem víc!

Úplavice

Jde o extrémně nakažlivou chorobu, člověk onemocní po požití kontaminované vody. Pak se objevují svíravé bolesti břicha, křeče a vodnaté průjmy s příměsí krve a hlenu. Hrozí dehydratace, tedy odvodnění organismu!
Léčba: Vzhledem k tomu, že jde o infekční onemocnění, bývá nutná hospitalizace v nemocnici. U lehčích případů stačí podávání Endiaronu, těžší vyžadují léčbu antibiotiky. Důležitá je dieta a nahrazování ztracených tekutin.

Salmonelóza

Ve vodě se mohou objevit i různé typy salmonel, které způsobují akutní horečnatou střevní nákazu. Důsledkem jsou bolesti břicha, průjem, případně zvracení.
Léčba: Dostatek tekutin, vhodný je například i iontový nápoj. Nezbytná je též šetřicí dieta.

Sinice

Jsou největším, ale zdaleka ne nejnebezpečnějším strašákem. Sinice vylučují toxické látky, a tak při koupání ve vodě znečištěné sinicemi hrozí nepříjemné kožní vyrážky, bolesti břicha, zažívací potíže, zvracení a pálení očí. Pokud už člověk zjistí, že vlezl do vody plné sinic, je důležité se po koupeli neutírat do ručníku, jedovaté látky ze sinic by se tím vetřely do kůže. Nejvhodnější je se okamžitě osprchovat v nezávadné vodě.
Léčba: Případnou kožní vyrážku je potřeba konzultovat s lékařem, zanícené oči dezinfikovat očními kapkami. Na zažívací potíže jíst živočišné uhlí, při průjmu Endiaron. Při přetrvávajících potížích navštivte lékaře.

Průmyslová kontaminace

Vodní plocha může být znečištěna například i hnojivy spláchnutými z polí či škodlivinami z průmyslových podniků. Takto závadná voda může způsobit jak vyrážky, tak zažívací potíže.
Léčba: Přetrvávající vyrážky konzultovat s lékařem, při průjmech a zvracení podávat dostatek tekutin, živočišné uhlí a Endiaron.

Paratyfus

Onemocnět jím lze, pokud se člověk koupe ve vodních nádržích, kde plavou například kachny, jejichž trus může zárodky paratyfu obsahovat. A nejen to. V současné době, kdy navíc ještě hrozí nebezpečí ptačí chřipky, se riziko koupání poblíž vodního ptactva mnohonásobně zvyšuje! Při paratyfu se objevují vysoké horečky, úporné bolesti hlavy, průjmy, spavost, hrozí vážné poškození vnitřních orgánů.
Léčba: Léčba paratyfu probíhá v nemocnici za pomoci antibiotik. I po léčbě antibiotiky však u třetiny lidí dochází k opakování onemocnění!

Sinice se dají jíst!

Některé sinice jsou dokonce prospěšné zdraví. Je to například Arthrospirosa, kterou baští ve velkém obyvatelé Afriky. V západním světě se ta samá sinice pod názvem Spirulina prodává za nemalý peníz v potravinových doplňcích jako zdraví prospěšná látka. Jiné druhy sinic se používají v asijské kuchyni do omáček a polévek a také se začínají objevovat v lékařství.

Otestujte, zda jsou ve vodě sinice!

Jak zjistíte, zda jsou ve vodě toxické sinice, nebo jen neškodné řasy? Úplně jednoduše! Průhlednou plastovou láhev naplňte vodou a nechte dvacet minut na světle odstát. Jestliže se pak u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru krupice, jde o sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená nebo se utvořil větší zákal u dna, jde o řasy.


Autor: (ina)
Foto: profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.